Carla Szabo

Carla Szabo este un deja un nume foarte cunoscut intre fashion designeri si nu numai. M-am intilnit cu ea pentru un interviu in boutique-ul ei din cladirea fostei burse de marfuri acum numita The ARK aflata in zona Uranus pe Calea Rahovei 196 A.

Intr-un spatiu modern dar si foarte prietenos se afla acest loc plin de accesorii si obiecte de design unice.

Aici am avut o scurta discutie despre design, computere si combinatia dintre tehnologie si tehnicile unui designer aplicat.

Cum ti-a venit idea de a deschide un magazin ca al tau?

Ce sa spun, este mai mult un mers firesc a lucrurilor. Am terminat o facultate de design si am inceput chiar din timpul facultatii sa lucrez intr-o agentie de publicitate.

Era singura industrie care avea cerinta de munca in domeniul designului. Aici m-am specializat in grafica si concept, tot ceea ce inseamna unitatea vizuala a unui brand. Dupa aceasta experienta am inceput sa lucrez ca freelancer in domeniul amenajarilor interioare.

Dupa experienta din domeniul publicitar am avut o respingere fata de acest domeniu si am vrut sa lucrez in obiectual mai mult.

Am inceput sa fac amenajari interioare pentru spatii publice.

Am avut o perioada de freelancing de cand am terminat facultatea in 1999 pana acum.

Pe langa munca mea de freelancer am inceput sa lucrez la creerea unui brand personal producand in special mici  obiecte de design si accesorii corporale.

Cum ai inceput relatia ta cu tehnologia?

Am beneficiat de o perioada in care computerul nu exista si am invatat sa lucrez in timpul scolii cu materia dar insa nu intr-un procent foarte mare. Experienta cu materia am capatat-o prin lucrarile pe care le-am avut si nu prin sistemul educational. Sistemul nostru educational are o carenta majora in zona de practica. Distanta de la avea o idee si de a o pune in practica este mare si sunt putini care incearca sa experimenteze idei. Cumputerul este un instrument la fel ca si pensula care ajuta la materializarea unei idei.

Computerul iti permite sa aduci in material, un obiect sau o idee pe care ai vizualizat-o a priori. Acesta in combinatie cu o masina care taie sau frezeaza sau imprima devine un instrument in plus.

Este computerul indispensabil in munca de designer?

Depinde ceea ce vrei sa faci, daca vrei sa faci produse unicat atunci apelezi la tehnici manuale care nu implica in mod special computerul. Dar daca vrei ca acel produs sa poata fi comercial, atunci ai nevoie de computer sa-l promovezi, chiar si pentru ambalaj ai nevoie de computer. Poti intr-adevar exclude computerul complet dar este o nisa atat de ingusta incat parerea mea este ca nu mai poti ocoli computerul sub nici o forma in design si pe de alta parte de ce ai face acest lucru.

De cand folosesti Mac?

Primul Mac pe care l-am cumparat a fost destul de curand in 2007 si a fost un Macbook Pro. Inainte am lucrat pe PC deoarece aveam nevoie de multe programe specifice domeniului de amenajari interioare care pe Mac nu exista.

Dar renuntand la domeniul amenajarilor interioare nu am mai avut nevoie de PC.

Ce te-a facut sa alegi un Mac?

In primul rand arata extraordinar de bine, interfata si obiectul in sine si asta a primat in a alege un Mac. Iar dupa aceea in uzanta lui exista multe alte avantaje de usabilitate. Am si un laptop PC care ma infurie de fiecare data cand il deschid.  De fiecare data cand il deschid apar cinsprezece mii de ferestre care apar si te sugruma efectiv, plus virusi si alte probleme similare. Din punctul asta de vedere este mult mai simplu cu un Mac.

Ce fel de aplicatii folosesti?

Pentru administrarea interna de gestiune de inventar  folosesc pachetul Office. Pe partea de grafica sunt din scoala veche cu Freehand-ul, efectiv nu am avut timp sa ma ocup de Illustrator, il mai folosesc doar pentru operatiuni pe care nu le face Freehandul sau sa preiau documente de genul Corel. Illustratorul nu a intrat inca in conduita mea, il folosesc mai mult pentru vizualizare si am inceput acum sa-l folosesc destul de mult si cu tableta grafica.

Pentru construit imagini si grafica lucrez in continuare in metoda clasica, le desenz pe hartie, le scanez dupa care ma apuc si le vectorizez. Cu tableta lucrez un alt tip de desen mult mai aproape de ilustratie precum si pentru scrisul de mana. Depinde de caracteristica desenului pe care vreau sa-l obtin.

Fiecare tip de tehnologie aleasa naste un anumit tip de design sau de obiect.

Folosesc si Photoshop pentru prelucrarea de imagni. Mai folosesc Cyberduck pentru incarcarea de fisiere pe servere FTP, si Keynote pentru prezentari.

Cam, astea sunt programele pe care le folosec cel mai mult.

Mi-am creat o metoda de lucru prin care scot orice fel de grafica sau design trecand prin niste etape pe care le-am folosit de ani de zile si stiu ca functioneaza. De aceea nu am nevoie sa le schimb, nu am nevoie de upgrade-uri, pentru mine computerul este un instrument nu este un gadget.

Ce sfaturi ai pentru un tanar designer?

In primul rand sa nu vrea sa fie faimos. Asta este o chestie care pe mine m-a socat vorbind cu diversi copii care fac arte plastice si am auzit de nenumarate ori spunandu-mi sau dandu-mi de inteles ca scopul lor este de a deveni faimosi. Mi se pare ca incurca scopul cu mijlocul. Adica, ca in orice lucru daca esti bun ajungi sa fi cunoscut pentru acel lucru. Dara ca sa fi cunoscut fara a fi bun trebuie sa-ti asumi de la inceput ca nu va dura mult acest lucru.

Mai multe detalii despre Carla Szabo puteti gasi pe site-ul: www.carlaszabo.com

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.