Protectie Apple antifurt

Din pacate produsele Apple atrag intodeauna o serie de oameni care vor sa te lase fara ele.

Apple pune la dispozitie prin iCloud (serviciul gratuit) posibilitatea localizarii unui produs Apple furat. Din pacate aceasta optiune nu este activata by default ci necesita putina munca din partea utilizatorului.

Sunt cativa pasi care trebuie urmati imediat ce ti-ai cumparat un device Apple.

Iti trebuie un Apple ID. Acesta este un cont pe care il poti face atunci cand pornesti pentru prima data un device Apple care nu a mai fost utilizat. Exista un ghid care te trece prin toti pasii necesari deschiderii acestui cont.

Contul se poate face si pe site-ul Apple accesand acest link.

Activarea functiei de localizare pe un device iOS

a) Din setari activeaza functia iCloud. Ti se va cere sa introduci datele contului Apple ID daca nu ai inca un cont apasa pe Get a Free Apple ID.

S0501_SettingsiCloudiPhone

 

b) In meniul iCloud activeaza functia Find My iPhone

S0502_FMIOniPhone

 

c) Acum cel mai important pas este sa blochezi dezactivarea acestei functii. Multa lume o activeaza dar nu merge mai departe pentru protectia anti dezactivare. Astfel un hot care a intrat in posesia device-ului Apple poate dezactiva functia de localizare fara probleme daca ea nu este protejata de o parola.

In Setting > General > Passcode Lock se poate activa o parola pentru telefon. Aceasta este una dintre optiuniile disponibile.

O alta optiune mult mai buna este activarea de Restriction pe contul de iCloud. Din Settings > General > Restrictions se activeaza restrictions si se introduce o parola. Dupa acceea la Account, mai jos in meniu trebuie aleasa optiunea: Don’t Allow Changes.

Astfel nu se vor mai putea face modificari la conturi si setarile vor ramane neschimbate in cazul in care device-ul ajunge pe maini gresite.

 

Activarea functie de localizare pe OSX

a) In Meniul Apple > System Preferences apasati pe iCloud.

Introduceti datele contului Apple ID sau creati unul nou alegand optiunea “Create an Apple ID”.

 

S0517_MacSysPrefiCloud

 

b) Alege optiunea Find My Mac si bifeaza casuta din dreptul ei. Confirma ca aplicatia poate utiliza functia Location pentru a localiza computerul.

S0515_MacSysPrefFMM

 

c) Pentru a va asigura ca nimeni nu poate dezactiva aceasta functie utilizatorul pe care il aveti setat pe computerul respectiv trebuie sa fie protejat de o parola. Iar functia de automatic login sa fie dezactivata.

 

In cazul in care se intampla ca device-ul Apple protejat de aceste servicii sa fie furat sau pierdut, se poate incerca localizarea lui prin accesarea site-ului iCloud de la Apple si activarea optiunii de localizare.

O data ajunsi pe site device-ul se poate bloca cu o parola, astfel de la distanta se poate localiza destul de exact pe harta device-ul si se pot trimite notificari sonore si scrise pe ecran.

In general este bine sa faceti o captura de ecran cu toate datele locatiei unde se afla computerul inclusiv detalii despre adresa de IP si orice altceva ce poate sa fie de folos politiei.

Blocati device-ul cu o parola (pe care sa nu o uitati).

Mergeti cu informatiile obtinute la politie in speranta ca ei vor reusi recuperarea aparatului.
Au existat si cazuri fericite cand politia avand aceste informatii a reusit recuperarea bunurilor furate. Este oricum indicat intodeauna sa aveti numarul serial al produsului scris bine undeva (de preferinta nu pe computer sau iPhone).

Cu numarul serial puteti merge si la service-ul iStyle sau cel de la Noumax si sa-i rugati sa fie atenti daca nu cumva ajunge produsul dumneavoastra furat pe la ei prin service, ei pot mai departe sa notifice politia.

O alta versiune low-fi de urmarire a unui produs furat Apple este de a urmari site-urile de vanzari online din Romania si vedeti daca apare o configuratie similara cu a dumneavoastra si incercati sa-l convingeti pe vanzator sa va trimita numarul serial al produsului.

Daca descoperiti ceva tot asa mergeti cu informatia la politie.

 

Apple ar trebuie sa lase utilizatorii sa activeze functia de localizare de pe site-ul iCloud astfel nimeni nu ar putea dezactiva functia respectiva daca nu ar avea un Apple ID valabil. In plus dupa parerea mea aceasta functie ar trebui sa fie deja activa de la instalare si doar cine are probleme de privacy sa o dezactiveze.

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.