Top 10 utilitare gratuite

Exista o serie de utilitare care nu trebuie sa lipseasca din arsenalul unui utilizator Mac.

De data aceasta nu vom prezenta o singura aplicatie ci 10 aplicatii gratuite.

Nu vom intra in detalii ci doar facem o scurta trecere in revista a acestor aplicatii:

cyberduck

Cyberduck este un client open source de FTP si SFTP (SSH Secure File Transfer). Acesta are o interfata usor de folosit,  o integrare cu editori externi si suporta nenumarate tehnologii precum Spotlight, Bonjour, Keychain si AppleScript.

Screen shot 2009-08-20 at 21.59.35

Firefox: Acesta este un browser foarte popular, rapid, sigur si complet configurabil. Pe langa nenumaratele functii foarte utile cu care acest browser vine exista si posibilitatea de adaugare de noi functionalitati prin intermediul unui sistem excelent de plug-ins.

Firefox este un browser web extrem de echilibrat care ofera o combinatie excelenta de viteza si functionalitate.

floola

Floola este o aplicatie gratuita care iti permite sa organizezi muzica, video, podcast-uri si pozele de pe iPod-ul tau sau telefoane Motorola (orice model compatibil cu iTunes).

Aceasta este o aplicatie care nu necesita instalare si ruleaza in Mac OS X cat si pe Linux si Windows.

Daca ai un computer acasa si unul la munca si vrei sa-ti folosesti iPodul pe ambele fara a mai trece prin iTunes, Floola este solutia.

quicks

Quicksilver: poti crede ca aceasta este o aplicatie pentru lansat programe. O data instalata iti vei da seama ca Quicksilver este mult mai mult de atat. Iti permite alansare rapida a celor mai folosite programe dar si te ajuta sa manipulezi datele din aplicatii pentru care exista un plugin.  Quicksilver elimina rutina, dupa o perioada de acomodare cu aplicatia vei realiza ca multe task-uri le faci fara sa-ti dai seama. Quicksilver este un drog incearca-l este gratuit.

vlc

VLC: este un media player cross-platform, care permite rularea multor fromate de audio si video ca de exemplu MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, DivX, mp3, ogg si multe altele.

VLC poate reda DVD-uri, VCD-uri si multe protocoale de streaming.

VLC se poate utiliza ca server de streaming unicast sau multicast.

In general daca gasesti un format de fisier media care nu functioneaza in VLC nu vei gasi alta aplicatie care sa poata reda fisierul.

adium

Adium este o aplicatie de instant messaging pentru Mac OS X care se poate conecta la retele AIM, MSN, Jabber, Yahoo, Facebook si multe altele. Singura lipsa este protocolul pentru Skype.

Cu siguranta utila celor care au conturi in mai multe retele si vor sa pastreze discutiile intr-un singur loc.

Screen shot 2009-08-20 at 22.56.50

Picasa este o aplicatie de organizare pentru imagini perfect integrata cu Picasa Web serviciul oferit de Google. Daca iPhoto ti se pare restrictiv si greoi atunci probabil ca Picasa o sa fie pe placul tau.

Screen shot 2009-08-20 at 23.02.55

PsyncX este o aplicatie de backup care poate corespunde cerintelor multor utilizatori de Mac, avand functionalitate avansata si o interfata extrem de usor de utilizat.

Screen shot 2009-08-20 at 23.10.32

uTorrent este un client pentru download de torrente si se pare ca in momentul de fata este cel mai rapid pentru platforma Mac OS X. Interfata este foarte intuitiva si aplicatia consuma foarte putine resurse.

Screen shot 2009-08-20 at 23.14.29

ShakesPeer. Ca sa ramanem tot in zona aplicatiilor de download, ShakesPeer este un clint de DC++ care permite conectarea la retelele de bloc care ofera astfel de servere si nu numai.

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.

5 Comments

 • 21/08/2009 | Permalink |

  Tu n’ai avut probleme cu Adium’u’ in ultimu’ timp? La mine nu’mi scoate din lista (de online) cand ies contactele, decat daca dau (la mine) “Offline” si dupa “Available” la loc. Ma rog, ieri sau alaltaieri am facut update, da’ n’am mai stat sa vad daca mai are problema sau nu, eram doar curios, n’am citit in changelog nimic de genu’ asta.

 • Daniel Nanboe
  22/08/2009 | Permalink |

  Eu singura problema pe care am avut-o cu Adium este legata de transmiterea fisierelor care nu a mers niciodata. Pot sa primesc dar nu pot sa trimit. Legat de problema ta incearca sa te duci in Preferences > Accounts > Dublu click pe contul de Yahoo dupa care in Options schimba la Room List Server tara din dropdown pentru anumite probleme asta ajuta.
  Daca ai problemele astea cu altceva decat contul de Yahoo nu stiu sa-ti spun exact de la ce poate sa fie.

 • 24/08/2009 | Permalink |

  Multumesc de raspuns. Abea azi am apucat sa stau cu Adium’ul asta nou, pare ok, adica am mai si “vazut” oameni iesind din lista, nu numa’ intrand :)

 • 14/02/2010 | Permalink |

  Mie imi place mai mult safari decat mozila firefox.

 • Daniel Nanboe
  14/02/2010 | Permalink |

  Safari nu are extensii care se pot instala. Pentru mine asta este o problema majora. Nu pot sa lucrez fara Firebug si Delicious

Spune-ti parerea

Adauga un comentariu mai jos sau adauga trackback de la site-ul tau. Poti sa te abonezi la aceste comentarii prin RSS

Adresa ta de mail nu este niciodata publica. Campuriile obligatorii sunt marcate cu *