iOS vs Android

Nu exista nici o discutie ca cele doua sisteme de operare pentru hardware mobil de la Apple si respectiv Google sunt solutiile dominante in 2011.

Cele doua platforme au devenit un fel de superputeri in zona hardware-ului mobil de la telefoane pana la tablete portabile. Android a fost sistemul de operare cu o crestere impresionanta in ultimii ani. Apple era de ceva timp pe piata si ocupa o pozitie de lider in zona smart phones. Android fiind o solutie open source a permis unui numar foarte mare de producatori de telefoane mobile sa poata rula acest sitem de operare pe o diversitate de solutii hardware. Acest lucru a fost si motivul pentru care platforma a devenit atat de populara in utimii ani. Modelul restrictiv al companiei Apple a nemultumit un mare numar de utilizatori si mai ales dezvoltatori de aplicatii care s-au vazut fortati sa accepte conditiile companiei Apple.

Atunci cand Android a devenit o alternativa solida pentru iOS multi dezvoltatori s-au bucurat de noua piata de desfacere si flexibilitatea sistemului de operare Android.

Cum era de asteptat si consumatorii i-au urmat, pretul nefiind nici el un criteriu care trebuia ignorat. Produsele care ruleaza Android se gasesc in zeci sau chiar sute de versiuni pentru toate buzunarele si toate gusturile.

Acum iOS are o serie de probleme de care competitorii precum Android vor profita din plin. In primul rand in iOS  lucrurile sunt simplu de facut insa atunci cand vrei sa faci ceva care Apple nu isi doreste totul devine foarte complicat sau imposibil. Vezi aici faptul ca Apple se opune utilizarii Flash pe iOS.

Cu toate ca mi se pare o tampenie, multi oameni vor sa-i customizeze aplicatiile si sitemul de operare in fel si chip. Teme, sunet iconite etc sunt toate lucruri care nu prea poti sa le faci asa de simplu in iOS. In general Apple incearca sa impuna un standard si o serie de limitari in realizarea aplicatiilor pentru a evita viitoare probleme de compatibilitate sau a expune utilizatorul unor riscuri sau pur si simplu din interes economic. Acest lucru deranjeaza multi utilizatori si atunci cand li se ofera o alternativa se folosesc de ea imediat. De aceea fenomenul Jailbrake este atat de popular pe iOS. Jailbrake-ul permitand customizarea maxima a iOS si instalarea de aplicatii care nu exista in AppStore.

Partea de hardware este pentru Apple atat un avantaj cat si un dezavantaj. Este un avantaj pentru ca ei pot realiza o integrare perfecta intre OS si hardware si pot adapta softul in functie de hardware si invers. Acest lucru ofera o flexibilitate marita pentru a oferi functionalitatea mult dorita de utilizatori de la o versiune la alta. Pe de alta parte selectia de versiuni hardware este limitata la Apple. Problema este ca cineva vrea un ecran mic in timp ce altcineva vrea o camera highres si ecran mai mare si tot asa. Cu produsele Apple ai putine posibilitati de unde poti alege. In primul rand trebuie sa alegi intre iPhone sau iPad si dupa aceea intre cele 3-4 configuratii existente pentru fiecare model. Acest lucru nemultumeste o serie de utilizatori care isi doresc mai mult.

In coltul opus avem Android care cum spuneam este un sistem de operare realizat de Google dar care a fost lansat ca fiind open source. Asta inseamna ca oricine il poate utiliza si modifica dupa preferinte si necesitati. De acest lucru au profitat companiile precum HTC, Samsung si altele care au incercat prin modificari aduse Android-ului si dezvoltarea de nou hardware sa acopere lipsurile avute de Apple.

Astfel telefoanele si tabletele bazate pe Android exista in toate dimensiuniile formele si culorile pe care poti sa ti le doresti. Cu siguranta exista deja o versiune de telefon care are functionalitatea pe care ti-o doresti.

Numai ca se pare ca acest lucru nu a fost destul pentru a pozitiona Android ca cea mai buna alegere. Ca si iOS de la Apple, Android de la Google are o multitudine de probleme.

In primul rand lumea Android este o jungla unde Google nu a impus decat implementarea Android Market ca unica cerinta pentru orice producator care vrea sa foloseasca sistemul de operare.

Acest lucru inseamna ca in acest moment aproape fiecare producator de telefoane si tablete Android are o alta versiune de Android si un alt mod de a implementa sistemul de operare pe partea de hardware. Asta inseamna ca daca iti cumperi un telefon Samsung cu Android sau un HTC cele 2 nu vor avea mai mult ca sigur aceiasi versiune de OS sau interfata.

O alta mare problema este ca atunci cand Google lanseaza o noua versiune de Android aceasta nu apare ca update si pe Samsung sau pe HTC. In general trebuie asteptat ca producatorul de hardware sa-si modifice versiunea proprie conform cu cea Google si deabia dupa aceea este lansata pe piata. De multe ori pentru anumite telefoane nici nu se mai chinuie sa faca acest lucru. Asta inseamna ca daca imi cumpar acum un telefon cu Android 1.6 nu inseamna ca peste 2 saptamani cand apare versiunea 2.0 pot sa si fac update la noua versiune sunt complet dependent de verisunea distribuita de producatorul telefonului.

O alta mare problema la Android este incoerenta interfetei grafice. Producatorii de telefoane nu folosesc niciodata tema standard care vine de la Google tot timpul aducand imbunatatiri prin care incearca sa se diferentieze intr-o piata aglomerata. Asta inseamna pentru utilizator ca atunci cand isi schimba telefonul Samsung Android cu unul de la HTC diferentele de interfata il vor enerva destul de tare.

Majoritatea producatorilor care utilizeaza Android customizeaza totul de la iconuri pana la pozitionarea aplicatiilor si modul in care acestea se deschid. Acest lucru inseamna ca Android nu beneficiaza de o interfata unificata si acest lucru creaza probleme atat pentru dezvoltatorii de aplicatii dar si inrautateste intreaga experienta de utilizare.

Google trebuie sa se implice mai mult si sa poata seta directii bine definite pentru dezvoltarea platformei si pe anumite zone sa penalizeze implementarile deficiente ale sistemului de operare.

 

Situatia Microsoft si BlackBerry.

Ambele company au scos sau urmeaza sa scoata pe piata sisteme de operare foarte stabile si pe anumite zone inovative. Acum cu parteneriatul dintre Microsoft si Nokia se poate ca Windows Phone 7 sa prinda ceva avant si sa mai recupereze putina cota de piata. Adevarul este ca aceste company acum un an sau doi aveau inca o sansa sa poata muta cu ceva succes clienti din zona Apple si Android catre ei, acum insa acest lucru devine foarte greu si chiar apoape imposibil. Atat Microsoft, HP si BlackBerry vor ramane in afara zonei de lupta dintre Apple si Android fiind multumiti cu resturile care cad de la liderii de piata.

 

Ce inseamna asta pentru utilizatori?

Eu zic ca numai lucruri bune, concurenta dintre Apple si Android nu face altceva decat sa stimuleze invoatia sa scada preturile si sa ofere o mai vasta gama de produse pentru toate gusturile.

Posesor de telefon iPhone si HTC cu Android nu pot spune decat ca momentan Apple are un mic avantaj fata de Android si anume in zona de software comercial de calitate disponibil pentru iOS . Android Market este inca deficitar la capitolul aplicatii comerciale serioase.

In plus Apple ofera o platforma uniforma atat pentru iPhone cat si pentru iPad ceea ce reprezinta un avantaj major fata de nebunia care exista pe Android.

Insa trebuie mentionat ca Android recupereaza si isi imbunatateste foarte rapid sistemul de operare iar Apple cu iOS va ajunge intr-o situatie dificila daca pastreaza ritmul existent de inovatie.

Parerea mea este ca in momentul acesta iOS este platforma care trebuie aleasa daca vrei un smartphone capabil.  Dar acest lucru se poate schimba oricand in functie de evolutia pietei.

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.