iPhone ca GPS pentru navigatie

navigon-iphone

Exista discutii de cand s-a lansat iPhone 3G, daca acest aparat poate sa functioneze ca un GPS normal cu software de la Navigon, IGO sau TomTom.

Inainte de lansarea sistemului de operare 3.0 pentru iPhone acest lucru nu era posibil deoarece Apple nu permitea vanzarea acestor aplicatii prin App Store.
Incepand cu versiuna 3.0 a aparut in App Store aplicatia Navigon care include harta Europei completa si cea a Romaniei destul de completa.

Acum multi utilizatori au incercat aceasta aplicatie si au descoperit cu stupoare ca pozitionarea GPS nu este deloc precisa in zonele fara acoperire a retelei telefonice si ca in anumite cazuri o localizare GPS este imposibila.

Explicatia este destul de simpla. iPhone ca majoritatea telefoanelor care includ GPS nu foloseste un receptor GPS clasic ci unul care se numeste a-GPS.

a-GPS este un modul GPS asistant, insemnand ca pentru obtinerea datelor de pozitionare nu foloseste direct semnalul de la sateliti ci de la reteaua GSM sau Wi-Fi.

Un GPS normal are un TTFF (Time To First Fix) care variaza de la 30 de secunde pana la cateva minute. TTFF reprezinta timpul de care are nevoie un GPS pana la fixare pozitiei actuale.

Un aGPS reduce acest timp de fixare a pozitiei folosind informatia GPS care este furnizata de reteau GSM in care este conectat telefonul. Receptorii GSM descarca constant aceste date de localizare de la sateliti, le prelucreaza si le trimit mai departe in reteaua GSM. Prin urmare receptorul aGPS trisaza si preia informatia deja prelucrata, acest lucru oferind urmatoarele avantaje utilizatorului final:

  • Timpul de obtinere a locatiei este drastic redus
  • Procesorul aGPS prelucreaza mult mai putine date decat un GPS normal
  • Salveaza astfel viata bateriei telefonului
  • Poate obtine locatia chiar si in interior cand semnalul GPS nu poate fi obtinut de catre receptor

Cu toate ca exista aceste avantaje fata de un GPS normal tot mai multi utilizatori sustin ca prefera oricand un GPS bazat pe SiRFIII decat un aGPS.

aGPS este cu siguranta un pas inainte pentru tehnologia GPS, cu toate acestea exista probleme majore cu acest sistem si ele sunt datorate in principal firmelor care implementeaza sistemul, in cazul nostru Apple.

Qualcomm cel mai mare producator de cipuri aGPS ofera 4 posibilitati de configurare pentru aceste cipuri lasand puterea firmelor care implementeaza cipul in produsele lor sa hotareasca in ce mod acestea functioneaza.

Cele 4 optiuni sunt:

Standalone – cipul nu are legatura la reteau GSM si obtine informatia descarcand direct datele de localizare de la sateliti.

MS Based – aparatul este conectat la reteaua GSM si foloseste semnalul GPS de la sateliti + informatia de locatie de la reteaua GSM

MS Assisted – aparatul este conectat la reteaua GSM + puterea semnalului de la aparat la releul GSM. Functia de voce functioneaza in acest caz dar nu si serviciile de internet/network service ca IM, Web Browser etc.

MS Assisted/Hybrid – La fel ca mai sus cu diferenta ca serviciile de internet/network functioneaza. Normal acest mod functioneaza optim in zone cu acoperire GSM foarte buna.

Acum toata aceasta discutie tehnica a fost necesara pentru a explica de ce operarea in modul Standalone este cea mai importanta pentru ca un telefon folosind aGPS sa functioneze oriunde si sa poate obtine informatia despre locatia GPS.

Un aGPS care functioneaza in mode Standalone nu se diferentiaza cu nimic fata de un GPS bazat pe SiRFIII.

Acum avand informatia de mai sus si observand experientele negative ale multor utilizatori de iPhone 3G cu aplicatii de GPS in cazurile in care nu aveau acoperire in reteaua GSM tindem sa credem ca Apple nu a activat modul Standalone pe iPhone.

Cu siguranta acest lucru s-a intamplat datorita faptului ca acest mod consuma foarte rapid bateria telefonului care deja este suprasolicitata de ecranul mare si modulul 3G.

De aceea utilizatorii care isi fac iluzii ca vor avea pe iPhone un sistem de navigatie superior celor clasice dedicate, vor avea o surpriza neplacuta.

Pe de o parte este adevatat ca de cele mai multe ori lipsa semnalului GSM este o raritate si de aceea iPhone-ul va functiona de cele mai multe ori exact ca un GPS clasic fara probleme.

Pe de alta parte daca vreti sa folositi iPhone-ul in spatii fara acoperirea GSM, cum ar fi pe munte, sau pe mare in barca va recomandam sa faceti o investitie suplimentara intr-un GPS adevarat.

Faptul ca modul Standalone nu functioneaza pe iPhone este o informatie speculativa neavand o confirmare clara din partea Apple, aceasta afirmatie bazandu-se pe experientele proprii si cele empirice a unor utilizatori.

Veste buna este ca, daca Apple reuseste sa reduca consumul modulului GPS este posibil ca la un moment dat printr-un update de driver sa activeze aceasta functie. De asemeni este posibil ca cineva priceput sa faca un patch pentru utilizatorii de iPhone care au facut Jailbrake si care sunt dispusi sa aiba acest mod activat in detrimentul bateriei.

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.