Poze decente cu iPhone-ul

Camera unui iPhone variaza intre 2 megapixeli si 3 megapixeli in functie de model.  Acest lucru inseamna ca de la inceput exista limitari de rezolutie. Pe langa rezolutia mica in comparatie cu standardele de astazi, camera iPhone-ului are si mici probleme de culoare iar pentru modelele 2G si 3G nu exista decat focus fix.

Aceste limitari pot fi folosite in avantajul fotografului si nu reprezinta un impediment real in a face poze interesante.

Pentru a putea face poze bune trebuie tinunt cont de cateva sfaturi.

1. Nu misca aparatul

La fel ca si cu marea majoritate a telefoaneleor cu camera foto si cea din iPhone este foarte mica. Asta inseamna ca foarte putina lumina trece prin micul obiectiv. Cele mai bune poze se fac atunci cand si subiectul si aparatul nu se misca.


2. Viteza de declansare

Dezavantajul cel mai mare al iPhone-ului este ca nu are un buton dedicat pentru declansator el fiind parte din touch screen.

Ca la majoritatea telefoanelor cu camera exista o intarziere mare intre momentul declansarii si captura pozei. Ca sa reduci acest timp tine apasat butonul de declansare si elibereaza-l atunci cand vrei sa faci poza. Astfel viteza de declansare se reduce remarcabil.


3. Multe multe poze

Iphone-ul are multa memorie, chiar si cele mai mici modele. Asa ca nu trebuie sa va opriti din a face poze aceluiasi subiect de mai multe ori din mai multe unghiuri. Nu trebuie sa-ti fie frica de programe de post editare, precum Photoshop. Daca crezi ca poti sa adaugi putina culoare sau luminozitate pozei tale nu ezita sa faci acest lucru.


4. Compozitii creative

Incearca sa folosesti in avantajul tau faptul ca iPhone-ul are un contrast bun.

Foloseste iPhone-ul in pozitii cat mai ciudate, cauta perspective si unghiuri interesante. La o astfel de camera foto totul este focusat, foloseste acest lucru in avantajul tau. Vezi daca poti pune ceva in prim planul imagini, sau sa izolezi subiectul folosind un fundal curat sau fara prea multe elemente.

Foarte important foloseste ambele maini cand faci poze. In felul acesta poti tine camera cat mai nemiscata si poti avea control asupra incadrarii.

5. Triseaza

Exista o serie de aplicatii pentru iPhone care te pot ajuta sa faci poze mai bune.

  1. Camerabag. Aceasta aplicatie iti permite sa aplici diverse filtre direct din iPhone. Nu exista setari manuale totlul fiind predefint dar atunci cand functioneaza efectul cu poza facuta rezultatul poate sa fie excelent.
  2. Quadcamera. Aceasta aplicatie functioneaza pe sistemul Lomo, care poate face o succesiune de poze, aplica un filtru dupa care le uneste pe toate intr-o singura poza.
  3. Pano. Aplicatia te ajuta sa realizezi panorame cu iPhone-ul

Mai poti trisa ajustand imaginea putin in Photoshop prin:

  • marirea saturatiei
  • mareste concentratia de negru din imagine sau imbunatateste umbrele din Levels
  • adauga fill-light sau luminozitate pentru a imbunatati imaginile mai intunecate
  • foloseste Unsharp pentru a aduce mai mult detaliu in imagine
  • transforma imaginea in Alb-Negru de multe ori rezultatul poate sa fie mult mai bun in comparatie cu versiuna color

Daca crezi ca pozele cu un iPhone nu pot sa fie bune atunci poate trebuie sa vizitezi acest site si sa vezi ce se poate fotografia cu acest telefon: http://photocritic.org/amazing-iphone-photos/


Cu aceasta ocazie vrem sa anuntam realizarea unei galerii de imagini facute de utilizatorii de iPhone din Romania. Pentru mai multe detalii vedeti aceasta pagina.

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.