Apple dupa Steve Jobs

Din pacate o data cu moartea lui Steve Jobs, Apple a ramas complet fara spiritul creator care a facut din Apple compania care este acum. Este adevarat ca oamenii care au construit computerele Apple din ultimi ani sunt inca in companie si isi vor continua munca, insa Apple a putut la ajunge nivelul de performanta la care este acum doar datorita siritului vizionar de care Steve a dat dovada.

In perioada in care Steve nu a fost CEO compania avea multe idei bune imprastiate in multe directii fara a se putea concentra intr-o directie clara. CEO precum Michael Spindler si Gil Amelio au fost cei care s-au chinuit sa aduca Apple in directia buna incercand lansarea unui sistem de operare stabil numit Copland si urmat de Gershwin care insa nu au apucat sa fie finalizate si comercializate. Numai dupa revenirea lui Steve Jobs Apple a inceput sa se miste din nou intr-o directie buna.

Prin urmare intrebare este ce se va intimpla cu Apple dupa Steve Jobs?

Din pacate viziunea mea este una destul de sumbra.

Personal cred ca Apple se va concentra din ce in ce mai mult pe zona de iPhone si iPad ignorand din ce in ce mai mult OSX si zona de hardware MacPro si Macbook. Acest trend se vede deja de cativa ani si va fi probabil si mai vizibil in urmatorii ani. Nu cred ca va fi o schimbare brusca ci una care se va intinde pe 3-4 ani. Foarte probabil se va ajunge la un hardware hibrid iPad-Macbook care va rula o versiune de OSX care va arata mai mult ca iOS. Sunt aproape sigura ca fara Steve Jobs, managementul Apple va ceda presiunilor externe companie si va deschide OSX catre zona de PC putand astfel sa instalezi sistemul pe orice PC. O astfel de miscare ar insemna moartea produselor hardware din seria Macbook. iMac si MacPro.

Cum spuneam si in alte articole ceea ce face ca produsele Apple sa fie atat de bune fata de concurenta nu este doar designul si calitatea materialelor ci este combinatia de hardware si software. Practic faptul ca software-ul este scris special pentru un anume tip de hardware pe care tot ei il produc face ca un produs Apple sa fie superior fata de cel al concurentei.

Cred ca managementul actual Apple va fi mult mai mult orientat spre profit si partea financiara si nu va avea combinatia de simt de afaceri si creativitate de care Steve a dat intodeauna dovada.

Eu unul ma pregatesc psihic sa ca in 4-5 ani sa fiu obligat sa trec inapoi pe Windows sau o distributie de Linux. Este trist dar asta este viata, macar 16 ani m-am bucurat de niste produse excelente de care sper sa mai ma pot bucura inca putin.

Asa arata un Mac inainte de reintoarcerea lui Steve. Cum spunea un reporter de la BBC parea ceva facut de Dell.

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.

4 Comments

 • mmi
  06/10/2011 | Permalink |

  Felicitari pt articol, iti impartasesc opinia si din pacate pt cei care iubesc produsele apple cred ca ai dreptate in ceea ce spui.
  Pacat de un asemenea om ca s-a stins.

 • 06/10/2011 | Permalink |

  “The show must go on”. Apple se va descurca intr-un fel sau altul.

  Apropo, se poate cumva folosi “concentra” in loc de “focusa”?

 • Daniel Nanboe
  06/10/2011 | Permalink |

  Din pacate eu am prins si perioada in care Steve nu mai conducea compania si cinstit nu era bine deloc. Sper doar ca Jonathan Ives si echipa excelenta pe care Steve a reusit sa stranga in jurul sau sa mearga mai departe si sa poate face si promova produse de care oamenii au nevoie si nu doar sa scoata produse pe banda rulanta ca alte companii din domeniu. Urmatorul meu computer Apple vreau sa fie tot un ibook sau similar. Vreau un computer care sa imi inspire ceva emotional si nu doar un computer cu un nume criptic de genul H1212BR Plus, care sa nu imi spuna nimic in momentul in care l-am cumparat si sa fie doar o achizitie utilitara si nu o combinatie de placere si util.

 • 13/10/2011 | Permalink |

  Steve Jobs era cu ideile, parerea mea, e usor sa inlocuiesti un om, dar e imposibil ca doi oameni, sa aiba aceleasi idei. RIP Steve Jobs

Spune-ti parerea

Adauga un comentariu mai jos sau adauga trackback de la site-ul tau. Poti sa te abonezi la aceste comentarii prin RSS

Adresa ta de mail nu este niciodata publica. Campuriile obligatorii sunt marcate cu *