Billings 3

Aplicatie pentru facturare.

Billings 3
Pret: $59; upgrade $35
Website: http://www.billingsapp.com/

Din pacate pe platforma OS X exista destul de putine aplicatii care se pot folosi pentru facturare in micile firme. Cu toate acestea aplicatia Billings in versiunea 3.0 cu mici modificari in template-ul de facturare se poate folosi perfect in sistemul romanesc de facturare. Realizarea template-ului necesita cunostinte minime de F-Script sistemul de scripting folosit de aceasta aplicatie.
Nu intram in detalii legate de configurarea acestei aplicatii dar vom incerca realizarea unui recenzii foarte scurte.

paidinvoice
Versiunea Billings 3 are o intrefata noua fata de versiunile anterioare, mult mai intuitiva si cu un workflow bine gandit. Partea de time-tracking si de facturare ofera miciilor firme un mod usor de facturare cu posibilitatea realizarii  de  layout-uri grafice superbe pentru facturi, chitante si rapoarte.
Noua interfata a aplicatiei este similara cu cea a produselor Apple (ca iTunes si iPhoto) ceea ce face ca utilizarea aplicatiei sa fie usoara pentru cei obisnuiti cu aceste aplicatii.

Fereastra principala permite vizualizarea proiectelor si a conturilor.
Fereastra de Proiecte permite  vizualizarea proiectelor active precum si a orelor lucrate si proformelor asociate cu aceste proiecte.
Fereastra Conturi permite vizualizarea aspectului financiar, si vizualizarea clientilor care au depasit termenul de plata sau nu au fost inca facturati.

Aplicatia are si un sistem de raportare foarte detaliat care permite realizarea de rapoarte pentru  costuri, cheltuieli filtrand dupa clienti si perioada stabilita de utilizator.

Din pacate Billings foloseste aplicatia  Address Book din OS X pentru  mentinera informatiilor despre clienti. Lucru care deranjeaza din mai multe puncte de vedere.

In primul rand este incomod sa treci dintr-o aplicatie in alta doar pentru a adauga un nou client si un proiect.
Mai exista o alta problema pentru utilizatorii romani care sunt nevoiti ca la o companie sa adauge C.U.I. si numarul de inregistrare la camera de comert, utilizarea Address Book-ului  nu permite acest lucru si atunci aceste informatii trebuie introduse de exemplu la numarul de telefon mobil. Exista insa posibilitatea ca in Address Book sa se realizeze un template cu custom fields in care se pot introduce aceste informatii.

Urmeaza intr-un tutorial sa detaliem cum se poate realizeaza acest lucru.

projects
Punctul forte al acestei aplicatii consta in posibilitatea de a realiza template-uri grafice de impact pentru facturi si alte rapoarte financiare. Din pacate aceasta functie este destul de prost documentata si  cu toate ca cei de la Marketcircle au incercat sa ajute print tutoriale online, aplicatia este departe de a fi intuitiva din acest punct de vedere.
Billings 3 este o aplicatie buna dar care are si multe limitarii. Trebuie inteles de la inceput ca aceasta aplicatie nu poate sa inlocuiasca o aplicatie serioasa de contabilitate. Exista o posibilitate de a exporta datele dar este destul de complicat  si nu functioneaza tot timpul. Aplicatia nu este destul de flexibila deoarece nu exista Custom Fields care sa poata fi definite de utilizator, fiind gandita in special pentru piata nord americana nivelul de informatie care poate sa fie introdus pentru o companie nu este de ajuns, necesitand din partea utilizatorilor romani un workflow putin anormal.
Cu toate acestea aceasta aplicatie este printre singurele aplicatii OS X care permite realizarea grafica a unor template-uri de facturi si generarea acestora.

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.