De la PC la Mac si probabil niciodata inapoi

Timp de aproximativ 20 de ani am folosit numai sisteme Windows, de la 486 pana laptopuri de ultima generatie. Poate o sa sune ciudat, dar in afara de perioada 486 si de calvarul din acea vreme de a gasi de fiecare data driverele potrivite, am fost mereu foarte multumit de sistemele cu Windows pe care le-am folosit, chiar si de mult injuratul Vista cu care nu am avut nici cea mai mica problema pe un laptop Sony Vaio. Windows 7 este dupa parerea mea cea mai buna varianta de Windows facuta vreodata si chiar  Windows 8 mi se pare foarte ok dupa ce te obisnuiesti cu noua interfata grafica.

Anul acesta, din dorinta de a schimba, de a incerca si altceva, am trecut la Mac. Macbook Air 13” model 2013. Forma, dimensiunea si mai ales felul in care este fabricat il fac sa nu paota fi comparat cu nici un alt model de la alt producator care foloseste Windows, nici macar cu seria Ativ de la Samsung care are insa avantajul rezolutiei ecranului mult superior. Nu stiu de ce Apple nu pune Retina si pe Air, atunci probabil ca nu ar mai fi putut fi intrecut de nici un concurent.

articol_air

 

Trecerea la sistemul de OS X 10.9.1 direct de la Windows m-a speriat un pic initial, dar inca din primele momente de utilizare mi-am dat seama ca in afara de faptul ca ferestrele se inchid din “stanga” restul este foarte intutiv. Dupa parerea mea ambele sisteme de operare fac aceleasi lucruri dar in moduri oarecum diferite. Grafic OS X arata mult, mult mai bine decat Windows (orice versiune vreti sa alegeti ), ruleaza incredibil de lin, totul se deschide extrem de repede, nu mi s-a intamplat pana acum sa mi se “blocheze”, se vede clar ca sistemul de operare cat si laptopul sunt facute  si gandite impreuna, nu ca in cazul pc-urilor. Ce mi se pare absolut incredil la Macbook Air este trackpad-ul si functiile “gestures”. Sunt absolut convins ca nici un pc nu poate egala acest lucru, m-am obisnuit atat de mult cu el si cu functiile pe care le are incat pot spune cu siguranta ca mi-ar fi extrem de greu sa trebuiasca sa renunt la ele. Bateria tine peste 12 ore in ultilizare normala, web browsing si vizionat filme, un alt mare plus care nu stiu daca poate fi egalat de un pc. Tot un punct forte este si wireless-ul AC capabil in teorie de viteze gigabit prin wireless.

Ca puncte orecum negative, sunt browserul Safari care este deficitar destul de rau in unele site-uri (nu folosesc inca Chrome deoarece nu este optimizat pentru OS X 10.9.1 si cel putin in cazul Air-ului mananca extrem de multa baterie) si faptul ca “lid-ul” cade singur si se inchide daca ridici laptopul in anumite pozitii. Din ce am inteles aceasta este o problema aproape generala la modelele Air ceea ce mi se pare un pic ciudat avand in vedere cat costa si gradul de atentie dat de Apple detaliilor.

In final, daca ma intreaba cineva daca regret trecerea de la Windows la Mac ii raspund fara nicio ezitare ca NU. Daca ma intreaba daca merita si financiar nu as stii ce sa raspund. Apple costa extrem de multi bani in comparatie cu pc-urile cu windows, este adevarat ca si calitatea materialelor este alta, dar pentru cineva care are nevoie de un laptop si nu vrea sa faca un efort financiar destul de mare dar sa se poata bucura de un laptop atunci alegerea este clar un laptop cu Windows care costa mai putin de jumatate decat Mac-ul dar care face aceleasi lucruri.

 

P.S: Acest articol nu se vrea o comparatie profesionala a doua sisteme de operare sau a doi producatori, este doar punctul de vedere al unui utilizator obisnuit.

Post to Twitter

Despre Bogdan Parlea

Utilizator recent de Apple.