Eu ce fac?

Eu ce fac intr-o lume Apple orientata doar spre consumatorul obisnuit?

Cand am cumparat primul mac, in 1994, nu stiam mare lucru despre Apple si achizitia a fost oarecum intamplatoare. Cu timpul mi-am dat seama ca sistemul de operare MacOS si produsele Apple se potrivesc foarte bine cu interesul meu legat de grafica si design.  Am indurat glumele colegilor legate de posibilitatea ca Apple va disparea in orice moment, am suportat lipsa aplicatiilor de Windows care pe platforma Apple nu ajungeau niciodata sau mult prea tarziu, am cheltuit multi bani pe produse Apple doar pentru ca Apple era platforma care se potrivea perfect nevoilor mele la munca, profesional.

Timpul a trecut si Apple s-a indepartat foarte mult de comunitatea Pro si focusul companiei s-a indreptat spre utilizatorii obisnuiti. Aceasta miscare bineinteles ca a fost extraordinara din punct de vedere financiar pentru ei si a adus Apple dintr-o companie cu probleme financiare majore in topul companiilor de IT.

Acum problema mea principala este ca intre atatea iPad-uri, Iphone-uri si tot felul de laptopuri eu ca utilizator cu nevoi putin mai avansate ma vad lasat complet pe bara si ignorat de Apple.

Gama de produse Mac Pro nu a mai vazut un upgrade de ani de zile iar perspectivele unui upgrade pentru acest produs sunt minime. Cel mai probabil acestea vor disparea de pe piata anul acesta.

Exista o mica speranta de upgrade la WWDC 2013 de anul acesta dar ramane de vazut daca Apple va face ceva.

Cel mai puternic iMac nu mi se pare nici pe departe destul de puternic pentru grafica 3D si video doar daca sunt dispus sa fac o serie de investitii suplimentare tip storage extern dar si asa ramane problema unei placi video ce nu poate fi schimbata, imbunatatita. Prin urmare ar trebui sa ma multumesc cu ce livreaza Apple. Ca sa nu mai vorbim de un upgrade serios de memorie sau HDD.

Gama Pro portabila a fost afectata grav de nebunia consumerista Apple, in acest moment nu mai exista un model de 17 inch si chiar si un display Retina de 15 nu poate inlocui un ecran high-res de 17 care inainte era disponibil la comanda.

Ultima gama de Macbook Pro nu mai permite nici un fel de upgrade dupa cumparare. Nu se poate face upgrade de memorie, nu se poate face upgrade de hard disk, totul este predefinit la fel ca la telefoanele mobile. Astfel, daca mai tarziu am nevoie de ceva mai puternic sunt nevoit sa cumpar un alt computer MacBook Pro cu cea mai buna configuratie posibila sau un Mac PRO care costa extrem de mult si care este posibil sa iasa din productie in cateva luni si pentru care pe termen lung nimeni nu va mai produce upgrade-uri.

Si atunci ma intreb: eu ce fac? ma intorc la Windows?

Linux este exclus pentru ca nu exista aplicatii Pro (Adobe, Cinema 4D, video editing) dezvoltate pentru aceasta platforma.

Pot incerca un Hackintosh dar experientele cu astfel de configuratii nu au fost foarte bune. Cu un hackintosh dispare exact ce imi place cel mai mult la Mac ca nu este nevoie sa imi pierd  timpul cu update-uri, drivere si alte procarii de genul acesta.

Prin urmare eu ce fac?????

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.