Hotie RCS-RDS

Acesta nu este articolul clasic despre Mac dar tinand cont ca discutam in general despre tehnologie se potriveste oarecum.

Toata lumea site ca RDS are aproape monopol pe ceea ce se numeste internet cel putin in Bucuresti, toata lumea mai putin ANCOM. Dar aceasta este o alta discutie.

Concret care este problema mea cu RDS. Ei bine nemultumit de fiabilitatea internetului de la TeenTelecom an zis ca poate este timpul sa platesc mai multi bani si sa trec la un ISP mai mare si mai fiabil. RDS pe hartie avea cea mai decenta oferta pentru firme. Asa ca am ales un abonament cu 1Mbps minim garantat pentru internet si maxim de 10 Mbps si 100 Mbps in reteaua MAN.

Acum viteza de internet este cea care este trecuta in contract, insa viteza MAN (Metropolitan) este unde RDS minte atat in contract cat si in oferta initiala.

Am primit oferta in care imi era scris ca viteza de internet in metropolitan este 100 Mbps. Deoarece utilizam mult ftp catre un server din datacenter acest lucru era foarte important pentru noi si am mentionat persoanei de la vanzari ca este important sa mearga bine si ca este si motivul pentru care vom lua abonamentul mai mare este datorita vitezei de 100Mbps in MAN. Mi s-a spus ca totul este ok si ca viteza de MAN chiar daca nu este garantata este stabila.

Ca o paranteza eu aveam deja un abonament de FiberLink acasa care merge excelent singura problema fiind lipsa unei adrese fixe de IP. Viteza pe metropolitan si in internet este super pentru aceasta conexiune casnica.

Acum inapoi la super conexiunea business de la RDS. Am descoperit cu stupoare ca intre serverul nostru din Pipera si punctul de lucru de la Unirii viteza in metropolitan nu depasea 10 Mbps. Am sunat la RDS si dupa o serie de teste cineva de la suport a binevoit sa-mi spuna ca de fapt chiar daca sunt in Bucuresti daca nu ma conectez la un server din reteaua RDS inseamna ca nu beneficiez de viteza Metropolitana (MAN) si ca MAN inseamna doar reteaua RDS.

Este ciudat faptul ca restul de ISP-isti din Bucuresti care ofera legaturi de internet prin fibra cand spun viteza metropolitan de 100 Mbps nu se refera doar la reteaua lor ci se refera chiar la viteza care o poti avea in MAN in orice retea din zona ta majoritatea avand interconectari multiple cu alte retele. Unele companii sunt conectate la RONIX si atunci acoperirea acestei viteze este chiar nationala.

Am luat contractul si am inceput sa-l studiez, in pagina unde imi sunt trecute detaliile tehnice legate de conexiune nu scrie decat 100Mbps in MAN. Pe o alta pagina din contract unde sunt explicati termenii utilizati in contract este trecut Reteaua Metropolitana RCS & RDS, unde intradevar se explica ca aceasta este reprezentata doar de reteaua RDS din Bucuresti.

Acum strict legal nu sunt foarte sigur ca explicatia este corecta deoarece termenul MAN nu este definit nicaieri in contract, prin urmare eu pot sa inteleg ceea ce se intelege la in mod normal si anume orice retea din zona Bucuresti unde am conexiunea si nu doar ce a RDS-ului.

Mi se pare absolut o nerusinare ca RCS & RDS se ascunde in spatele unei interpretari indoielnice a unor termeni deja cunoscuti pentru a parea ca ofera lor este mai buna decat in realitate. Deja abonamentele business sunt o hotie fiind foarte scumpe fata de oferta catre utilizatorii persoane fizice. Viteza unui abonament pentru persoane fizice este de 4 sau 5 ori mai mare decat ceea ce se ofera la abonamentele business unde si costurile sunt de 10-20 de ori mai mari.

Este absurd sa platesc mai multi bani doar pentru ca sunt firma si in schimbul banilor platiti sa primesc servicii mult mai slabe decat la un abonament pentru persoane fizice.

Oricum aceasta inventie cu traficul metropolitan este o gainarie tipic romaneasca. Viteza de internet trebuie sa fie una si gata chiar daca este in tara sau in afara tarii. Oricat nu imi place de UPC macare ei iti spun de la inceput ca viteza de net este una si aceiasi atat pe extern cat si in tara.

Am sa incerc sa-i contactez pe cei de la ANCOM care cred ca sunt cei care imi pot da cea mai clara definitie a termenului MAN si am sa incerc sa vad daca se potriveste cu ceea ce spune RDS (sau nu spune in cazul acesta). Oricum voi studia si o cale legala de a combate aceasta minciuna. Cel mai tare ma enerveaza faptul ca o data ce am facut un contract nou intr-o alta locatie sunt obligat prin contract sa pastrez acest abonament pentru 12 luni.

Este trist sa vad o companie atat de mare precum RCS & RDS  ca apeleaza la astfel de gainarii pentur a face contracte cu, clientii sai. Ofertele de internet pentru zona business sunt impartite intre companii mici care ofera servicii instabile, comapnii care ofera internet la preturi de neatins si cele care incearca sa te pacaleasca printr-un marketing ilegal. Daca nu esti o mega comapanie care sa-si permita conexiune pe bani multi atunci nu iti ramane deca sa lupti cu idiotii.

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.