Hotie RCS-RDS

Acesta nu este articolul clasic despre Mac dar tinand cont ca discutam in general despre tehnologie se potriveste oarecum.

Toata lumea site ca RDS are aproape monopol pe ceea ce se numeste internet cel putin in Bucuresti, toata lumea mai putin ANCOM. Dar aceasta este o alta discutie.

Concret care este problema mea cu RDS. Ei bine nemultumit de fiabilitatea internetului de la TeenTelecom an zis ca poate este timpul sa platesc mai multi bani si sa trec la un ISP mai mare si mai fiabil. RDS pe hartie avea cea mai decenta oferta pentru firme. Asa ca am ales un abonament cu 1Mbps minim garantat pentru internet si maxim de 10 Mbps si 100 Mbps in reteaua MAN.

Acum viteza de internet este cea care este trecuta in contract, insa viteza MAN (Metropolitan) este unde RDS minte atat in contract cat si in oferta initiala.

Am primit oferta in care imi era scris ca viteza de internet in metropolitan este 100 Mbps. Deoarece utilizam mult ftp catre un server din datacenter acest lucru era foarte important pentru noi si am mentionat persoanei de la vanzari ca este important sa mearga bine si ca este si motivul pentru care vom lua abonamentul mai mare este datorita vitezei de 100Mbps in MAN. Mi s-a spus ca totul este ok si ca viteza de MAN chiar daca nu este garantata este stabila.

Ca o paranteza eu aveam deja un abonament de FiberLink acasa care merge excelent singura problema fiind lipsa unei adrese fixe de IP. Viteza pe metropolitan si in internet este super pentru aceasta conexiune casnica.

Acum inapoi la super conexiunea business de la RDS. Am descoperit cu stupoare ca intre serverul nostru din Pipera si punctul de lucru de la Unirii viteza in metropolitan nu depasea 10 Mbps. Am sunat la RDS si dupa o serie de teste cineva de la suport a binevoit sa-mi spuna ca de fapt chiar daca sunt in Bucuresti daca nu ma conectez la un server din reteaua RDS inseamna ca nu beneficiez de viteza Metropolitana (MAN) si ca MAN inseamna doar reteaua RDS.

Este ciudat faptul ca restul de ISP-isti din Bucuresti care ofera legaturi de internet prin fibra cand spun viteza metropolitan de 100 Mbps nu se refera doar la reteaua lor ci se refera chiar la viteza care o poti avea in MAN in orice retea din zona ta majoritatea avand interconectari multiple cu alte retele. Unele companii sunt conectate la RONIX si atunci acoperirea acestei viteze este chiar nationala.

Am luat contractul si am inceput sa-l studiez, in pagina unde imi sunt trecute detaliile tehnice legate de conexiune nu scrie decat 100Mbps in MAN. Pe o alta pagina din contract unde sunt explicati termenii utilizati in contract este trecut Reteaua Metropolitana RCS & RDS, unde intradevar se explica ca aceasta este reprezentata doar de reteaua RDS din Bucuresti.

Acum strict legal nu sunt foarte sigur ca explicatia este corecta deoarece termenul MAN nu este definit nicaieri in contract, prin urmare eu pot sa inteleg ceea ce se intelege la in mod normal si anume orice retea din zona Bucuresti unde am conexiunea si nu doar ce a RDS-ului.

Mi se pare absolut o nerusinare ca RCS & RDS se ascunde in spatele unei interpretari indoielnice a unor termeni deja cunoscuti pentru a parea ca ofera lor este mai buna decat in realitate. Deja abonamentele business sunt o hotie fiind foarte scumpe fata de oferta catre utilizatorii persoane fizice. Viteza unui abonament pentru persoane fizice este de 4 sau 5 ori mai mare decat ceea ce se ofera la abonamentele business unde si costurile sunt de 10-20 de ori mai mari.

Este absurd sa platesc mai multi bani doar pentru ca sunt firma si in schimbul banilor platiti sa primesc servicii mult mai slabe decat la un abonament pentru persoane fizice.

Oricum aceasta inventie cu traficul metropolitan este o gainarie tipic romaneasca. Viteza de internet trebuie sa fie una si gata chiar daca este in tara sau in afara tarii. Oricat nu imi place de UPC macare ei iti spun de la inceput ca viteza de net este una si aceiasi atat pe extern cat si in tara.

Am sa incerc sa-i contactez pe cei de la ANCOM care cred ca sunt cei care imi pot da cea mai clara definitie a termenului MAN si am sa incerc sa vad daca se potriveste cu ceea ce spune RDS (sau nu spune in cazul acesta). Oricum voi studia si o cale legala de a combate aceasta minciuna. Cel mai tare ma enerveaza faptul ca o data ce am facut un contract nou intr-o alta locatie sunt obligat prin contract sa pastrez acest abonament pentru 12 luni.

Este trist sa vad o companie atat de mare precum RCS & RDS  ca apeleaza la astfel de gainarii pentur a face contracte cu, clientii sai. Ofertele de internet pentru zona business sunt impartite intre companii mici care ofera servicii instabile, comapnii care ofera internet la preturi de neatins si cele care incearca sa te pacaleasca printr-un marketing ilegal. Daca nu esti o mega comapanie care sa-si permita conexiune pe bani multi atunci nu iti ramane deca sa lupti cu idiotii.

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.

5 Comments

 • 10/09/2011 | Permalink |

  “traim in Romania, si asta ne ocupa tot timpul.” Din pacate.

 • 02/05/2012 | Permalink |

  Si eram pe punctul de a incheia un contract cu RDS bussines, pentru a beneficia de acel ip fix care la abonamentul pentru persoana fizica nu vor sa ti-l acorde. In locatia mea fiberlinkul merge cred mult mai bine decat orice varianta bussines de la ei la pretul cum este specificat mai sus de cateva de ori mai mic.
  In acest moment am vdsl de 30 cu 6 de la Romtelecom cu ip fix, din punct de vedere al functionarii este constant pe aproape intreg teritoriul europei diferenta mai mari sunt doar la ping ( si e normal), in rest e ok. Romtelecomul stau foarte prost la echipamente, am schimbat trei modemuri vdsl, si asta pe care il am dupa sase luni incepe sa dea semne de oboseala.
  Multumesc autorului articolului de mai sus pentru lamuriri.

 • Daniel Nanboe
  03/05/2012 | Permalink |

  Din pacate pentru ce aveam noi nevoie era prea prost uploadul de la Romtelecom. Adevarul este ca ceea ce ofera RDS merge foarte bine doar ca este mult pre scump comparat cu viteza oferita pentru clientii privati. Mie de fapt acolo mi se pare o politica de preturi mizerabila din partea lor. Dar asta este alternativele sunt mult mai scumpe sau mult mai proaste. Din pacate se pare ca nimeni nu poate sau nu vrea sa-i concureze pe cei de la RDS, lasand mare parte din utilizatori cu ochii in soare si la mana celor de la RDS. Asa se intelege concurenta la noi in Romania.

 • 01/11/2012 | Permalink |

  Bun review ….. pai daca tu ai patit asa in Bucuresti ce sa mai zic de provincie …. unde hotia este si mai mare … folosesc un net de la o firma locala care imi da 100 Mbps in orice moment la un abonament pentru persoane fizice cu IP fix la un downtime lunar de 99.8%. Concluzia …. firmele mici de multe ori pot fi mai bune de cele mai multe ori mai ales ca suport.

 • Calin Doina Mariana
  29/11/2014 | Permalink |

  Oferte de lucru urgente! Incheiati imediat contract legal si incepeti rapid o activitate noua, usoara, serioasa si profitabila! Foarte multi oameni au inceput deja sa lucreze! Seriozitatea noastra este absoluta! Primele castiguri au fost deja acordate! NU este joc piramidal sau MLM! Avem nevoie de operatori online care sa lucreze 3 ore pe zi si sa castige 300 dolari lunar! Pentru a afla detalii,trimiteti textul "Info" la adresa de email: calindoinamary@yahoo.com

Spune-ti parerea

Adauga un comentariu mai jos sau adauga trackback de la site-ul tau. Poti sa te abonezi la aceste comentarii prin RSS

Adresa ta de mail nu este niciodata publica. Campuriile obligatorii sunt marcate cu *