Mac OS X Lion prima impresie

De 2 zile rulez Lion ca sistem de operare principal pe o masina de productie. Impresia generala este placuta. Inca nu imi dau seama de toate noile functii, multe din ele nefiind utile pentru ceea ce fac eu zi de zi.

Java nu vine instalat cu OSX, ceea a ce se stia deja dar nefiind instalat de la inceput mi-am dat seama ca sunt multe aplicatii care folosresc Java si nici nu realizam. AptanaStudio 3 este una din ele. Atunci cand este necesara Java, sistemul intreba daca vreti sa fie instalata versiunea compatibila Lion. Nu pare foarte stabila dar merge.

Aplicatii de genul Microsoft Office, Indesign CS 5 si altele de genul acesta par sa functioneze fara probleme pana acum. Daca aveti insa aplicatii care folosesc Rosetta cum este Fontlab Studio atunci este o problema pentru ca va fi nevoie sa asteptati lansarea unei versiuni compatibile Lion ( in cazul Fontlab Studio exista deja o versiune in beta compatibila). Nici versiunea mea mai veche de Paralles nu mai merge. Coda mai da erori ciudate din cand in cand prin urmare si aceasta aplicatie cred ca are nevoie de un update.

Ce mai mare problema de care m-am lovit a fost noul mod de a face scroll (asa numitul natural scroll direction), care din punctul meu de vedere este o idiotenie maxima, importata de la iOS. Functie care va frustra multa lume obisnuita cu vechiul mod de a face scroll. Eu am incercat sa o folosesc 10 min dupa care am mers in Preferences la Mouse si i-am dat disable si m-am intors la scrollul obisnuit: dai in jos se duce in jos si nu invers.

Noul Mail, program  pe care il folosesc intesiv, este ok numai ca partea de icons pare cam ciudata, greu de recunoscut pentru ca toate sunt pe tonuri de gri. Nu este cea mai buna alegere pentru un GUI dar asta este, Apple a intrat din nou in perioada experimentelor pe parte de GUI.

Launchpad mi se pare inutil pana acum iar Mission Control nu pare un feature extraordinar pe care am sa-l folosesc constant.

Nu vad o imbunatatire de viteza fata de versiunea precedenta de OS. Noile butoane si culori folosite pentru progress bar sunt ok si imi aduc aminte intr-un fel de interfata de la BeOS.

Asa la prima impresie dupa primele doua zile de utilzare intr-un mediu real de lucru nu prea pot spune ca sunt impresionat. Poate sunt lucruri pe care nu le-am vazut si urmeaza sa le descopar pe parcurs.

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.

2 Comments

  • 08/07/2011 | Permalink |

    scroll-ul inversat este de fapt cum ar trebui sa fi fost de la bun inceput pentru toate sistemele de operare. Nu e idiotienie deloc, si mie noul scroll mi se pare ca e “human”, nu cel vechi, care mi se pare ca e pe invers. Din cauza ca noi ne-am obisnuit in a utiliza scroll-ul in mod gresit de la bun inceput nu inseamna ca asa e normal. Incerarca sa te obisnuiesti cu noul scroll si ai sa vezi ca pe urma scroll-ul “normal” cu care eram obisnuiti nu ti va mai parea atat de normal, ba din contra, ve-i realiza idiotenia ce ni se pare(a) normala.

  • Daniel Nanboe
    08/07/2011 | Permalink |

    Este posibil ca noua functie sa placa utilizatorilor de iOS dar orice alt utilizator de sistem de operare existent din anii 80 pana acum este obisnuit sa foloseasca metoda clasica si nu cred ca va gasi “naturala” noua metoda propusa de Apple. 20 de ani de obinuita sunt greu de schimbat fara nici un motiv/beneficiu real. Doar pentru ca departamentul UI Apple vrea sa faca experimente nu inseamna ca este si bine. Trebuie sa ne pastram putin obiectivitatea nu tot ce face Apple este bun.

Spune-ti parerea

Adauga un comentariu mai jos sau adauga trackback de la site-ul tau. Poti sa te abonezi la aceste comentarii prin RSS

Adresa ta de mail nu este niciodata publica. Campuriile obligatorii sunt marcate cu *