O saptamana cu Mountain Lion

De o saptamana folosesc pe unul dintre computere o versiunea finala de Mountain Lion.

Ca impresie general computerul este stabil iar Adobe CS 6, Microsoft Office si restul de programele mai putin importante functioneaza fara probleme.

Noul sistem vine cu multe functii noi si toate sunt afisate pe site-ul Apple. Ca utilizator insa nu pot spune ca sunt impresionat de noile functii. Majoritatea sunt mici prostioare adaptate din iOS pentur OSX.

Ce imi place:

Functia de notifications center este foarte buna si utila si foarte similara cu ce exista pana acum de la Growl numai ca este gratis inclusa in sistem. Cei de la Growl au inceput sa ceara bani la un moment dat pentru software-ul lor.

Functia de dictare (Dictation) care pare foarte utila pentru vorbitorii de limba engleza. Pentru restul populatie mai putin.

Exista o serie de mici imbunatatiri aduse Finder-ului care sunt binevenite dar nici aici nu este nimic extraordinar.

Functia de Power Nap care pare foarte interesanta din pacate nu merge decat pe computerele portabile care vine de la Apple cu harddisc SSD. Computerul pe care am testat sistemul este un MacBook Pro care are SSD dar nu din fabrica prin urmare nu imi dau seama daca aceasta functie merge. Dar pe hartie suna bine :) .

Imi pare rau sa spun dar in mare cam asta este pentru mine exista integrare cu facebook si twitter dar din punctul meu de vedere astea sunt doar prostioare neinteresante.

 

Ce nu imi place:

A disparut posibilitatea de a schimba rezolutia ecranului din bara de meniu acum trebuie sa ma duc in preferinte ca sa fac acest lucru.

Search-ul Spotlight din bara de meniu merge inca foarte bine insa daca dai search din finder modul in care sunt organizate rezultatele este mizerabil. Cred ca aceasta functie era deja stricata din versiunea precedenta de OS.

Gatekeeper este tentativa Apple de a controla si platforma de OSX asa cum face cu iOS, momentan se poate dezactiva si se pot instala programe descarcata din afara App Store insa acest lucru nu cred ca va mai fi posibil la urmatorul update.

Cam asta cred ca ar fi in mare. Cum spuneam din pacate nu sunt impresonat deloc de acest update este doar o chestie de imbunatatiri minore pe ici pe colo nimic fundamental schimbat. Din pacate pe OSX nu am mai vazut o revolutie in conceptul de functionare de mult timp si nici nu cred ca o sa mai vedem foarte curand acum cand tot focusul este pe iOS.

 

Astazi se va lansa oficial de catre Apple sistemul de operare si probabil ca de maine va fi dinsponibil in App Store.

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.