Primul test Snow Leopard

Snow Leopard este un upgrade major de sistem de la Apple care include extrem de putine functii noi.

Apple stie ca asteptarile erau mari si ca pentru utilizatorul obisnuit upgrade-ul nu reperezinta neaparat ceva foarte dezirabil.

Acesta este probabil motivul pentru care in USA pretul de upgrade este foarte mic, de 29 USD.

Acest upgrade este facut pentru partea interna a sistemului de operare. Acolo in acest update s-au intamplat multe lucruri.

Sistemul este complet pe 64-bit acest lucru insemnad ca de acum aplicatiile pot accesa mai multa memorie si executa task-uri mai rapid. Finder-ul a fost transformat si e complet rescris si acum prentru prima data este integral realizat in Cocoa, astfel Apple multumeste cerintele utilizatoriilor care isi doreau acest lucru de la versiuna 10.0.

O alta schimbare importanta este suportul Exchange in Mail, iCal si Adress Book, acest lucru era un pas necesar care trebuia facut de Apple pentru a multumi zona corporate.

Exista de asemenea o noua versiune de Quicktime care este intgrata perfect cu sistemul.

Deci ce o sa vezi dupa ce ai instalat noul sistem? Pe scurt, nu mare lucru in afara de mici ajustari grafice ale interfetei. Apple a avut intr-un fel curajul de a pune mai mult focus pe partea de viteza, stabilitate si fiabilitate decat pe noi functii. Daca nici acestea nu vor functiona atunci acest upgrade este inutil. Mai departe vom vedea daca merita sau nu sa faci acest upgrade.


Instalare

Untitled 6

Aici s-au schimbat multe lucruri fata de versiunile precedente. Apple a rescris installer-ul astfel ca utilizatorul sa nu fie afectat de eventualele probleme de incompatibilitate intre software-ul instalat si noul sistem.

Astfel in cateva clickuri porneste instalarea care izoleaza extensiile si driver-ele cu probleme intr-un folder numit “Incompatible Software” si reporneste sistemul o data ce totul este updatat.

De mentionat ca optiunea Archive and Install nu mai exista si nici posibilitatea de a face un install de la zero stergand toata partitia. Deci o data ce v-ati hotarat sa faceti acest upgrade nu mai este cale de intoarcere.

Instalarea propriu-zisa dureaza aproximativ 50 de min in  functie si de computerul pe care faci instalarea.

Trebuie mentionat ca pe MacBook-ul Pro pe care am instalat eu upgrade-ul nu au fost probleme, in schimb pe anumite computere mai vechi care nu aveau reinstalat sistemul de ani de zile au existat mici probleme la restart. Anumite aplicatii sau preferinte nu functionau cum trebuie sau Spotlight reindexa toate hardiscurile conectate. Toate aceste probleme se rezolva rapid cu un Disk Utility si repararea drepturilor pe fisierele de sistem.

Acum, ca orice update, Apple functioneaza perfect pana cand se intampla un dezastru. Pe unele computere care au multe modificari de sistem si setari customizate este posibil sa nu mearga chiar totul perfect. Vestea buna este ca poti reinstala de unde ai ramas chiar daca sistemul se blocheaza in timpul update-ului. Deci ai ocazia sa reincerci.

Vestea proasta este ca cu toate ca vechiul tau sistem inca exista pe disk nu vei putea face boot decat mult mai greu si este in general un proces pentru utilizatorii avansati de OS X.

Important! Nu uita de backup inainte sa incepi procesul de update, daca nu ai spatiu sa faci pentru tot sistemul macar pentru fisierele importante de munca si setari.


Schimbari ale interfetei grafice UI


Dock Expose

Sitemul Expose este acum conectat cu Dock-ul, astfel daca apesi si tii apasat pe un icon al unei aplicatii active din Dock se va activa Expose pentru ferestrele acelei aplicatii. Poti sa alegi ce fereastra vrei sa folosesti si automat aceasta devine fereastra principala.

Puteti vedea un video cu aceasta functionalitate:


Nu este nimic extraordinar dar poate sa fie o functie foarte utila.

O alta modificare a fost facuta pentru functia Stacks care acum aranjeaza iconitele pe un grid si poti da si scroll in sus si in jos. De mentionat penru cei care foloseau aceasta functie in Leopard ca apasand command click pe un icon din Stack nu deschide folderul, asa cum era de asteptat, ci folderul in care exista acest folder.

Screen shot 2009-08-29 at 3.40.48 PM Screen shot 2009-08-29 at 3.41.35 PM

In general eu sunt frustrat de fiecare data cand se schimba shortcut-uri utile si se face acest lucru fara nici un motiv serios.

In general aceste schimbari sunt tipice pentru Adobe si nu Apple.


Live preview in Finder

O serie de functii utile au fost aduse si Finder-ului o data cu rescrierea sa in Cocoa.

Untitled 5

Acum in modul Cover Flow poti vizualiza direct filme, da scroll in documente de text si PDF sau asculta muzica fara a mai fi nevoie sa apelezi la Quick Look. O functie utila dar deloc revolutionara.

Cam acestea sunt schimbarile majore de interfata. Pe langa acestea exista o serie de imbunatatiri aduse aplicatiei Preview in vizualizarea de PDF-uri si noi shortcut-uri pentru Expose. Din nou nici aici nu este nimic impresionant, doar mici imbunatatiri la care te astepti de la un upgrade la altul.


Aplicatiile Apple incluse in sistem


Finder

Cu toate ca vizibil nu exista diferente intre Finder-ul din Leopard, acest nou Finder rescris este impresionant de rapid. Deschiderea unui folder, scroll-ul prin acesta pana si conexiunile la serverele din retea impresioneaza prin viteza.

Untitled 4

Din pacate tot ceea ce nu functiona la vechiul Finder nu functioneaza in continuare nici in acest update, cu ar fi inconsistentele in formatarea ferestrelor, si fisierele .DS_Store de care se pare ca nu putem scapa.


Quick Time X

Aceasta aplicatie a suferit mici modificari de interfata grafica dar la fel ca si restul modificarilor aduse de acest update lucrurile interesante se intampla sub interfata grafica.

Untitled 3

QuickTime a fost si el complet rescris acum folosind la maxim componentele sistemului de operare precum Core Video, Core Animation, Core Audio. Acest lucru din nou nu inseamna mare lucru daca folosesti QuickTime doar sa vezi un film sau sa asculti un MP3. Dar QuickTime este mai mult decat un player multimedia, tehnologia QuickTime reprezinta componenta de media principala a sistemului de operare si modificariile de mai sus vor avea consecinte importante pentru aplicatiile ce urmeaza sa fie implementate.

Important! QuickTime Player include acum o functie de captura video a ecranului. Poti inregistra ce se intimpla pe ecranul tau sau direct din camera iSight si poti edita rapid, la fel ca si pe iPhone 3GS, videourile realizate.

Veste foarte proasta insa pentru utilizatorii de QuickTime Pro care erau obisnuiti cu posibilitatea de a prezenta video pe un alt monitor decat cel principal sau foloseau functia de editare copypaste direct in formatul video sau care erau obisnuiti cu optiuni avansate de export. Toate acestea au disparut fiind inlocuite de un Export simplu pentru iPhone, iPod, Apple TV, MobileMe si YouTube.

Pe langa aceasta mare problema mai exista si altele. Daca folosesti anumite aplicatii care erau dependente de QuickTime este posibil ca acestea sa nu mai functioneze si sa necesite un update. De exemplu exista utilizatori care spun ca stick-ul Turbo.264 HD nu mai functioneaza corect.

Videourile inregistrate prin Quicktime sunt comprimate cu H.264 si ACC pentru sunet. Exista si probleme de upload catre YouTube  raportate de o serie de utilizatori.

Vechiul QuickTime Pro exista in continuare in folderul Utilities si functioneaza exact ca in versiunea precedenta. Nu se stie de ce Apple a facut aceasta miscare dar este posibil sa pregateasca ceva si acesta sa fie primul pas spre eliminarea versiunii QuickTime Pro.


Safari 4

Untitled 2

Probabil ca aceasta versiune de browser o ai deja instalata in Leopard. Versiunea a fost disponibila deja din luna iunie. Marea schimbare este ca acum si aceasta aplicatie este pe 64-bit si ca scripturile Javascript sunt procesate foarte rapid.

Incepand cu aceasta versiune toate plugin-urile ruleaza in instante separate, acest lucru inseamna ca daca de exemplu ai un plugin care se blocheaza nu iti va bloca si aplicatia. Utilizatorii care intra pe site-uri care contin animatii Flash prost facute stiu ce inseamna acest lucru.


Suport pentru Exchange

O functie foarte importanta introdusa cu acest update este suportul pentru Microsoft Exchange in Mail, Address Book, si iCal. Pentru cei care folosesc Mac-ul intr-un mediu corporate mixt cu siguranta compatibilitatea cu serviciul Microsoft Exchange este cruciala.

Untitled

Nu vom face un test amanuntit al acestei functii in acest articol deoarece merita un review de sine statator care va fi in foarte scurt timp disponibil aici pe Punctmac.

Pe scurt, configurarea este simpla si fara probleme.

Pana la aparitia Outlook-ului pentru Mac anuntat de Microsoft aceasta solutie va putea satisface nevoia de conectivitate la un server Microsoft Exchange.


Compatibilitate

Datorita schimbariilor majore aduse de acest update multe aplicatii nu functioneaza optim.

Majoritatea aplicatiilor cu probleme trebuie rescrise pentru 64-bit. Aplicatii precum Application Enhancer, 1Password si altele similare nu vor functiona. Unele din ele au deja update-uri aproape de lansare altele inca mai functioneaza in mod 32-bit dar cu probleme de stabilitate.

Majoritatea aplicatiilor probabil ca urmeaza sa fie compatibile cu sistemul dar este bine sa verifici ce merge si ce nu, mai ales daca ai aplicatii importante pentru munca ta de zi cu zi.

Pentru anumite modele de computere sistemul inca nu porneste cu kernelul in 64-bit provocand alte probleme de stabilitate.

Partea buna este ca majoritatea aplicatiilor comerciale importante precum Office si Adobe CS 4 functioneaza fara probleme.

Exista raportate de utilizatori anumite probleme de stabilitate cu aplicatiile Adobe. Se pare ca cei de la Adobe au renuntat la suportul pentru Adobe CS 3 pentru acest sistem de operare.

Nu am facut nici un test de viteza deoarece probabil ca vor aparea nenumarate teste facute de oameni care se pricep mult mai bine ca noi la aceste lucruri.

Impresia generala este ca sistemul, in utilizarea cotidiana, se simte mai rapid decat Leopard si utilizarea procesorului este distribuita mult mai bine intre aplicatii.


Concluzie

Daca esti un utilizator obisnuit de mac nu ai nici un motiv pentru a nu instala acest update. Pretul nu este foarte mare si in general merita.

In schimb daca lucrezi intr-un mediu de productie cu un workflow bine stabilit probabil ca este o idee buna sa mai astepti. Incepi intre timp cu o evaluare a aplicatiilor critice productiei, documeteaza-te daca merg si dupa aceea fa pasul spre update.

Pentru utilizatorii de office, numai existenta suportului pentru Exchange este de ajuns ca argument pentru necesitatea acestui upgrade.

Daca esti utilizator de Tiger in primul rand vezi daca computerul tau functioneaza cu Snow Leopard si este pe lista de computere compatibile afisata pe site-ul Apple.

Diferentele de la Tiger la Snow Leopard sunt destul de mari si daca ai asteptat sa faci update, acum este timpul deoarece Snow Leopard este o versiune polisata de Leopard.

Daca computerul tau nu este compatibil probabil ca acesta este un semnal ca ai nevoie de un upgrade de hardware pentru ca de acum incolo vei fi din ce in ce mai izolat, avand un sortiment de aplicatii disponibile din ce in ce mai mic.

Atentie insa, utilizatorii de Tiger trebuie sa cumpere versiunea completa care in USA costa 130 USD, nu exista optiune de update.

Preturile la noi inca nu sunt afisate.

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.