Review iPhone 4S

Mosul mi-a adus anul acesta un telefon iPhone 4S. Astfel am facut trecerea de la un iPhone 3G la ultimul model de telefon Apple. Nu am sa intru in detalii legate de cum arata si ce stie sa faca deoarece aceste informatii tehnice exista deja peste tot pe internet.

Am sa trec in revista lucrurile care imi plac la acest telefon si cele care ma deranjeaza.

Lucruri care imi plac:

Telefonul fata de modelul 3G pe care il aveam este impresionant de rapid. Totul merge imediat nu mai trebuie sa astept secunde pana ce o aplicatie se deschide. Navigarea pe internet este si ea mult mai rapida decat la modelul 3G. Functia de videoconferinta FaceTime este extraordinara si merge in general foarte bine. Pacat ca nu se poate utiliza decat prin WiFI si nu merge si prin 3G. Este de asemeni pacat ca nu se poate utiliza decat cu alti posesori de iPhone. Era interesant daca devenea disponibila si pentru Android. Nu sunt un mare consumator de jocuri dar grafica 3D pe acest telefon este superba. Am un Xbox mai vechi si avand putin timp in vacanta m-am jucat pe el si in comparatie cu grafica de pe Iphone 4S parca ma jucam pe un Commodore.

Faptul ca pot face update la software si sincroniza telefonul cu un computer prin WiFi sunt alte doua aspecte placute (acest lucru tine mai mult de iOS 5 si nu atat de mult de iPhone 4S).

Aparatul foto este chiar utilizabil, cu functia de autofocus relativ rapida si cu un blit pe led foarte decent se pot face poze chiar si noaptea la distanta mica, care arata extraordinar.

Sunetul din difuzor este mult mai puternic decat la modeulul 3G si microfonul pare sa acopere mult mai bine zgomotul de fundal.

 

Lucruri care nu imi plac:

In primul rand nu imi place forma este foarte patratoasa si neprietenoasa. Faptul ca este tot dintr-un material care seamana cu sticla (sau chiar este) il face sa arate foarte de fita si asta chiar nu imi place.

Pare foarte fragil si in acelasi timp suprafata lucioasa il face foarte alunecos. Nu inteleg de ce nu exista un producator de telefoane care sa faca un telefon pentru oameni normali, oameni care il scapa din mana si il zgarie in buzunar de cheile de la casa.

Nu imi place la el ca foloseste un Micro SIM. Este ok acum ca majoritatea operatorilor de telefonie mobila ofera un astfel de SIM insa daca se intimpla sa ramana fara baterie si sa am nevoie sa introduc SIM-ul in alt telefon m-am ars daca nu gasesc tot un telefon care sa utilizeze Micro SIM. Este o porcarie sa folosesti ceva care nu este standard.

Din cand in cand se aude un bazait enervant in difuzor nu am reusit inca sa inteleg daca sunt interferente unor aparate electronice din vecinatate  sau este o problema cu difuzorul.

Imi place functia SIRI care permite controlul vocal al telefonului dar in acelasi timp ma frustreaza pentru ca nu pot utilza functia decat partial datorita lipsei de functionalitate din Europa unde serviciile de localizare nu functioneaza si anumite functii sunt dificil de utilizat din cauza limbii engleze. Functia SIRI este geniala si revolutionara din pacate pentru mare parte din europeni este aproape inutilizabila si poate produce frustrari maxime. Apple trebuie sa trateze Europa ca pe o mare unica piata de desfacere si nu fractionat cum o facem acum. Singurele limbi in care SIRI functioneaza in afara de engleza sunt franceza si germana. Oricum pot acum sa-mi programez alarma de dimineata prin comenzi vocale :) cam la astfel de operatiuni se rezuma functionalitatea SIRI in tari in care nu se vorbeste engleza.

Pentru acest model nu se poate inca face Jailbrake ceea a ce ma enerveaza putin dar probabil ca este o chestiune de timp pana ce va aparea aceasta posibilitate.

Nu are radio FM, cat de greu poate sa fie pentru Apple sa puna un radio FM?

Concluzie

Este un telefon extrem de rapid si foarte placut in utilizare. Cu toate ca poate nu are toate functiile unor telefoane mai performante care se bazeaza pe Android, iPhone ramane pentru mine singura alternativa de Smartphone (Nu sunt un mare fan al sistemului de operare Android si mai ales al modului in care aceasta interactioneaza cu OSX). Daca functia SIRI functiona ca in USA atunci era un telefon cu adevarat revolutionar mult inainte competitiei. Pentru ca la noi nu prea merge il face doar un telefon bun cu mult potential (in cazul in care si Romania va fi adaugata in lista de tari care vor fi suportate de SIRI).

Bateria cred ca tine aproximativ 2 zile atunci cand il utilizez cu toate functiile activate dar nu sunt sigur si nu am testat. Sunt obisnuit sa incarc telefonul in fiecare seara sau de ori cate ori sunt aproape de un computer sau sunt in masina.

Pentru cei care vor sa faca un upgrade de la iPhone 4 cinstit nu cred ca merita si este mai bine sa astepte versiunea 5. Pentru cei ca mine care fac upgrade de la un 3G sau 3GS nu pot spune decat ca diferenta este uimitoare si merita toti banii. Pentru cei care vor sa schimbe si au avut alte tipuri de telefoane este bine sa verifice inainte daca iPhone 4S corespunde cu ceea ce au ei nevoie. Sunt anumite lucruri care poate nu vor fi usor acceptate de catre utilizatorii non iOS.

 

Update 30.01.2012

In urma unei calatorii in care nu prea aveam acces sa imi pot incarca iPhone-ul am aflat ca din pacate bateria nu tine mai mult de 7-8 ore. Mentionez ca nu am folosit telefonul pentur convorbiri ci doar surf pe Web WIFI cand aveam nevoie sa gasesc o informatie si am avut GPS-ul activat pentru ca aveam nevoie sa-l folosesc cu o aplicatie de calatorie care imi arata unde ma aflu pe o harta.

Prin urmare autonomia acestui telefon cu toate functiile activate este destul de proasta.

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.