Rezumat Lion OSX

 

Cum era de asteptat, ieri, in cadrul conferintei WWDC Apple a prezentat, printre alte stiri importante precum iOS 5 si iCloud, urmatorul sistem de operare numit Lion OSX.

Am avut si noi posibilitatea sa folosim versiunea Developer  pentru 2 saptamani pe un Macbook Pro Core i7. Asa cum banuiam cu totii, exista multe similitudini intre iOS si se incearca impunerea unor concepte de interfata care se regasesc pe iPad.

Printre multele functii prezentate ceea ce a atras atentia cel mai mult se pare ca a fost pretul extrem de mic. Pentru doar 29 de dolari poti sa faci upgrade la noua versiune de OS. Fisierul se poate descarca direct din Mac App Store si are aproximativ 4 Gb.

Noul sistem de operare va fi diponibil pentru publicul larg undeva in luna iulie. Odata descarcat acesta se poate instala pe un numar nelimitat de computere fara a mai plati licenta pentru fiecare unitate in parte.

Am incercat sa fac un rezumat al functiilor prezentate de Apple dar si cateva care inca nu au fost facute public.

1. Multi-touch

Exista o serie de gesturi multi-touch similare cu cele existente pe iPhone si iPad precum, swipe, pinche si altele.

Probabil ca aceste functii sunt interesante pentru cei care au un Macbook sau un Macbook Pro. Prin introducerea lor, Apple incearca sa minimalizeze nevoia utilizarii unui mouse.

2. Aplicatii in fullscreen

Aplicatii scrise special pentru Lion OSX vor putea functiona in modul fullscreen si se poate trece de la una la alta printr-un simplu gest de swipe pe trackpad.

Utilizarea aplicatiei in modul fullscreen va fi ideala si pentru cei cu ecrane mai mici de laptop astfel utilizand la maxim spatiul disponibil.

3. Mission Control

Aceasta noua functie uneste functiile existente Expose si Spaces intr-o singura functie care ofera o vedere generala asupra aplicatiilor deschise precum si a ferestrelor de aplicatie, totul intr-un singur loc.

4. Photo Booth noua versiune

Aceasta aplicatie ofera acum posibilitata de a adauga efecte care urmaresc persoana care este in fata ecranului. In plus exista posibilitatea de a modifica intr-un mod distractiv gura si ochii celui care se afla in fata camerei web.

5. Mac App Store
Magazinul  virtual a devenit foarte popular si pe langa imbunatatiri de viteza, va fi posibila si utilizarea functiei de cumparare in-apps cunoscuta deja de la iOS.

6. LaunchPad
Aceasta functie este si ea imprumutata de la iOS si permite organizarea aplicatiilor pentru a le porni mai usor si a le putea organiza eficient. Ceva asemanator dar mult mai primitv exista si in OS 9 si se numea Launcher. Este o functie bine venita si cred ca va fi foarte utila mai ales pentur cei care sunt obisnuiti cu modalitatea de a organiza aplicatiile pe iPad si iPhone.

7. Resume

O alta functie interesanta care permite inchiderea computerului pastrand toate aplicatiile deschise. Folosind Resume la repornirea computerului toate aplicatiile se deschid exact asa cum le-ai lasat inainte de a inchide computerul. Lion salveaza automat si versiuni precedente de fisiere astfel putand sa te intorci la o versiune mai veche a fisierului in orice moment.

Cinstit functia este similara cu ceea ce exista acum in Time Machine doar ca va fi integrata in sistemul de operare.

O functie similara exista si in Windows nu prea este folosita, de aceea cu toate ca pare interesanta nu sunt sigur ca va fi foarte utilizata.

8. AirDrop

Este o modalitate de a transfera fisiere pe un alt computer aflat in retea fara a mai complica procesul cu autentificare si sisteme server/client.

Daca vrei sa trimiti fisiere catre un alt utilizator de Mac care are AirDrop doar tragi fisierele pe care vrei sa le muti in AirDrop si alegi numele computerului catre care vrei sa transferi fisierele.

Cel care primeste fisierele trebuie doar sa confirme ca doreste aceste fisiere si o data primita confirmarea acestea ii sunt transferate.

9. Mail

Aplicatia de Mail a fost modificata serios si acum este similara cu ce exista pe iPad si o combinatie de Twitter si Sparrow.

Eu cred ca pentru cei care sunt obisnuiti sa foloseasca Mail in mod intensiv schimbarea o sa fie destul de suparatoare la inceput. In schimb au aparut Labels care permit clasificarea pe culori a mailurilor. Aceasta, cel putin pentru mine, este o functie pe care mi-o doream de ceva timp in Mail.

10. Versiunea de server

Sistem de operare OSX Server nu mai exista sub aceeasi forma. Deoarece Apple a renuntat la linia de servere Xserve nu mai era nevoie de o solutie dedicata de sistem de operare server. Astfel, tot ce exista in vechea versiune si multe noutati sunt disponibile acum ca optiune pentru Lion OSX. In plus pretul este extrem de mic si nu mai exista limita pentru utilizatorii care se pot conecta si nici limita la numarul de computere pe care poate sa ruleze o singura licenta.

11. Salvarea automata

Exista posibilitatea ca fisierele sa fie salvate automat in cazul in care uiti sa salvezi manual pentru acele aplicatii care au aceasta functie.

12. Modificari minore pentru Finder

Au aparut si o serie de modificari minore in Finder la modul in care se afiseaza fisierele. Functia Quick View este mult imbunatatita fata de functia existenta in Snow Leopard si este extrem de utila.

Ferestrele din Finder se pot redimensiona acum din orice zona a ferestrei nu doar din coltul drept din partea de jos ca pana acum.

Ce nu imi place este ca nu mai exista un scroll clasic cum il stim de la versiunile precedente. Acum noul scroll este similar cu de din iOS. Timp de 2 saptamani nu am reusit sa ma obisnuiesc cu el. Cu toate ca pe iOS pare natural pe Mac este diferit. Este posibil sa fie obisnuinta si sa dureze mai mult pana ma reobisnuiesc dar oricum mi se pare o modificare inutila.

13. Media Encoder

Direct in Finder este inclusa posibilitatea de a coda fisiere video printr-un simplu click dreapta. Exista o noua optiune in meniu care permite codarea fisierelor video in format 480p, 720p, 1080p sau doar format audio.

 

Concluzie

Impresia generala este ca update-ul aduce o serie de functii foarte interesante si utile, din pacate nu aduce nicio functie revolutionara. Majoritatea sunt integrari si adaptari ale unor functii existente pe iOS si se incearca un hibrid de iPad si Mac OS. Pe de alta parte, pretul extrem de mic face ca acest upgrade sa fie unul extraordinar si cu siguranta toti utilizatorii de Snow Leopard trebuie sa faca update.

Atentie insa ca pentru a face update la Lion OS este nevoie de Snow Leopard.

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.