Skype 5 Beta pentru Mac

Deoarece utilizez Skype foarte mult si in acelasi timp sunt curios mi-am instalat noua versiune de Skype care este momentan in beta.

Noua versiune aduce multe noutati majoritatea bune si unele foarte proaste, dupa parerea mea.

In primul rand Skype 5 introduce conceptul de Group Video. Este ceea ce in iChat exista de ceva timp si practic permite unui utilizator sa faca o conferinta Video intre mai multe persoane. Sistemul functioneaza atata timp cat ai o legatura de internet buna.

Vestea proasta este ca atunci cand vrei sa adaugi un nou utilizator in Group Video se lanseaza o fereastra prin care te notifica ca participi la un “trial” care va functiona 28 de zile. Asta inseamna ca aceasta functionalitate va fi contra cost in versiunea finala. Acum trebuie vazut cat va costa si daca merita investitia.

Pentru a beneficia de Group Video este nevoie ca si pe computerul interlocutorilor care participa la conferinta sa fie instalat Skype 5.

In momentul in care o persoana participanta la conferinta vorbeste, numele acesteia pe ecran se coloreaza in verde.

Cel care initiaza conferinta are posibilitatea de a accepta sau a refuza persoane care au fost adaugate in discutie de catre ceilalti interlocutori.

O noua interfata

Acum vestea buna este ca Skype 5 are o noua interfata complet noua si foarte asemanatoare cu ceea ce exista deja pe platforma Windows.

Partea proasta este dupa parerea mea ca aceasta interfata este mult mai greoaie si complicata si nu respecta conceptele generale ale unei interfete de Mac. Intr-un cuvant este o porcarie. O sa imi fie foarte greu sa ma obisnuiesc cu ea si sa nu ma pierd in ferestrele care apar si dispar, butoane de tot felul si alte porcarii specifice iubitorilor de Windows 7.

Screen Sharing

Exista o tendinta stupida a multor companii de a renunta la functii foarte utile  de la o versiune la alta a unei aplicatie. Nici cei de la Skype nu sunt mai prejos. Functia de screen sharing exista inca insa nu mai se poate utiliza decat in modul full screen. Posibilitatea de a specifica regiunea care vrei sa o arati interlocutorului nu mai exista. Aceasta functie era foarte utila cand se discuta cu un client si nu vroiai sa-ti expui tot ecranul in timpul discutiei.

Poate in versiunea finala aceasta functie se va intoarce.

Concluzie

In concluzie Skype 5 aduce o serie de lucruri utile dar si o interfata foarte diferita de ceea ce exista inainte si care nu sunt sigur ca utilizatorii frecventi de Skype o vor aprecia.

Puteti gasi mai multe detalii pe site-ul Skype.

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.