Time Capsule V.2

TimeCapsule

Produsul Apple Time Capsule este deja de ceva timp pe piata ajungand la maturitate cu versiunea 2.0.

Time Capsule este un produs multifunctional, avand functiile de router, sistem de backup si NAS. Conform specificatiilor, la prima vedere Time Capsule 2 nu pare sa fie foarte diferit de prima versiune dar totusi la o privire mai atenta se vor vedea imbunatatiri. Despre acestea si despre probleme cunoscute cu acest produs vom discuta in continuare.

Apple Time Capsule a fost lansat de Apple ca produsul care rezolva problemele de backup ale utilizatorului obisnuit. De fapt Time Capsule este un router AirPort la care a fost adaugat un hard disk care poate avea capacitatea de 500 Gb sau 1 Tb. Time Capsule include un NAS controller, ceea ce permite ca hard diskul inclus sa poate fi divizat in retea si sa fie gasit automat de catre softwareul Time Machine, care este aplicatia de backup din OSX.

La fel ca si AirPort Extreme, Time Capsule include un Printserver care permite conectarea unei imprimante USB care sa poata fi divizata in retea intre computerele existente.

Acelasi port USB permite si marirea capacitatii produsului prin atasarea unui hard disk extern.

La fel ca majoritatea produselor Apple, Time Capsule este usor de configurat si o data setata, functia de backup ruleaza “invizibil” pentru toate computerele care au configurate corect Time Machine.

Specificatii

Specificatiile de baza sunt aceleasi cu ale unui router 802.11N ca mentiunea ca include si: Printserver, Gigabit Switch, hard disk de 500 Gb sau 1 Tb si functie NAS. Nimic nou fata de versiunea anterioara dar nici nimic care ar fi necesitat un upgrade.

Design

Exteriorul nu este schimbat deloc fata de versiunea anterioara. Aceeasi carcasa de plastic si aproximativ aceeasi dimensiunea ca cea a unui Apple TV. Jonathan Ives si echipa sa de designeri au reusit sa introduca totul intr-un spatiu restrans pastrand un design functional dar si estetic placut.

Nou in versiunea V2:

Functia Dual Band ofera acum retea Simultaneous Dual Band. Acest lucru inseamna ca functioneaza atat in banda 2.4Ghz cat si 5Ghz simultan, astfel computerele mai vechi care folosesc wireless in banda 2.4Ghz nu vor limita viteza celor care functioneaza in banda 5Ghz care acum au o frecventa separata. Nu mai exista probleme atunci cand este conectat un computer care are o conexiune de retea mai slaba, computerul cu conexiune mai buna nefiind afectat deloc.

Retea Guest

O alta functie este modul Guest pentru wireless care creeaza o retea separata in afara retelei interne si care acces la internet. De aceea pentru firmele care au clienti in vizita, de acum nu mai este nevoie sa li se dea acces la reteaua companiei, acest sistem permitand ca oaspetii sa se conecteze la internet fara a compromite reteaua interna.

De mentionat ca functia este utila doar acolo unde Time Capsule este folosit ca unic router si nu este o solutie in retele mai mari cu puncte de acces multiple. Functia nu este activa in modul bridge.

Performante

O retea 802.11N permite de exemplu unui computer Macbook Pro sa aiba o rata de transfer de ca. 6,5 Mb/sec atunci cand face backup prin Time Machine. Rata de transfer prin AFP este de ca. 7.5 Mb/sec.

Viteza de transfer prin Gigabit Ethernet fiind de ca. 9 Mb/s prin AFP.

Cu siguranta exista produse NAS care sunt mult mai performante decat acesta, dar in clasa in care se afla Time Capsule performantele sunt bune, cu toate ca la functia de backup ne asteptam la o imbunatatire din partea Apple.

2301713346_d1db3c69d3

Capacitate

Cum am spus si inainte capacitatea este de 500 Mb sau 1 Tb, din pacate Apple nu este in pas cu necesitatiile actuale de spatiu, capacitatea oferita fiind destul de mica fata de standardul pietei.

Pe langa acestea hard disk-ul inclus este un Western Digital Caviar Blue, despre care chiar cei de la Western Digital spun ca este un hard disk cu performante si fiabilitate normale pentru utilizatorul obisnuit.

Produsul Time Capsule se doreste a fi, conform celor de la Apple, un produs in clasa Pro.

Pentru cei care siguranta este importanta si datele salvate sunt vitale se recomanda o solutie mai sigura, profesionala cu RAID 1 .

Totusi Time Capsule ramane un produs foarte bun pentru consumatorul obisnuit care isi doreste un aparat multifunctional care sa includa functiile de router si NAS.

Concluzia

Pentru utilizatorii Mac combinatia Time Capsule – Time Machine este solutia simpla si ideala de backup, portabila si usor de implementat.

De mentionat ca Time Capsule functioneaza cu Windows si Linux ca NAS si router.

Time Capsule este o solutie automatizata pentru mase. In acest ultim model Apple a reusit realizeze acest lucru foarte bine. Functionalitatea de baza si inca ceva in plus exista, si totul este conform specificatiilor.

Daca esti un utilizator al primei versiuni de Time Capsule noi nu vedem nici un motiv pentru a face upgrade la aceasta noua versiune.

In schimb daca esti un utilizator care isi doreste un router performant si o solutie de backup integrata atunci Time Capsule este pentru tine o alegere foarte buna.

Atentie, Time Capsule la fel ca si alte produse similare nu este o solutie optima pentru cei care isi doresc un backup la nivel enterprise. Aceasta solutie nu este protejata de foc, furt sau alte catastrofe naturale.

Pret

1Tb pret informativ 2.068,00 RON

500Gb pret informativ 1.236,00 RON

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.