USB 3 si Apple

USB 3.0 este o tehnologie care exista de ceva timp si incet, incet au inceput sa apara periferice care suporta acest format. USB 3.0 este practic un update pentru standarul USB 2.0 care aduce urmatoarele avantaje:

  • viteza de transfer mare de pana la 4.8Gbps
  • mai mult curent pentru perifericele cu un consum mare care sunt alimentate doar prin USB
  • Transfer de date Full-duplex
  • Un nou tip de conector care permite transferul de date mai rapid, dar care ramane compatibil cu versiunea USB 2.0. Fizic el este identic cu cel de USB 2.

Momentan pentru computerele Apple tehnologia este disponibila doar prin utilizarea de adaptoare, PCI Express Card petnru Mac Pro si ExpressCard/34 pentru MacBook Pro. Trebuie mentionat insa ca viteza portului ExpressCard nu permite utilizarea USB 3.0 la viteza maxima datorita limitarilor acestui port si ca compatibilitatea cu diferitele periferice este destul de proasta.

Se pare ca Apple nu doreste implementarea USB 3.0 ca standard pe Mac deoarece, acest standard nu a fost inca adoptat asa de repede cum se dorea nici macar pentru PC-uri. In plus se pare ca Apple si Intel au o alta tehnologie mult mai interesanta decat USB3.0 care urmeaza sa fie lansata .

Probabil ca nu se justifica financiar pentru Apple sa introduca un nou port doar pentru un an sau doi.

Noua tehnologie de la Intel se numeste Light Peak si a fost prezentata pentru prima data in 2009 de Intel ruland pe un hackintosh cu Mac OS X. Se pare ca Apple a lucrat la aceasta tehnologie impreuna cu Intel chiar din 2007 si surma sa fie lansata in toamna lui 2010 pentru Mac si in 2011 pentru iPhone si iPad.

De atunci se pare ca au existat probleme in implementare acesti noi tehnologii. Intel a declarat in 2010  in cadrul Intel Developer Forum ca Light Peak va fi diponibil pe piata pana in 2012.

Cu FireWire care este pe cale de disparitie si USB 3 care nu pare sa fie un mare succes cel putin pentru moment, Apple probabil ca va alege sa astepte Light Peak.

Acum ce este de fapt Light Peak si de ce este important pentru Apple?

Prin aceasta noua tehnologie Intel incearca sa aduca un inlocuitor pentru USB, SATA, FireWire si PCI Express totul inglobat intr-un singur port unic.

Acest lucru inseamna ca producatorii de computere, in special de laptopuri, nu vor fi nevoiti sa faca compromisuri cand vine vorba de spatiu pentru diferitele tipuri de porturi pentru conectarea perifericelor.

Light Peak va putea avea o viteza de transfer de pana la 10 Gbps, aproape de doua ori mai mult ca USB 3.0.

Numai faptul ca Light Peak  reduce nevoia de a avea mai multe porturi pe un laptop dar si viteza de transfer mare sunt argumente suficiente pentru Apple sa implementeze aceasta tehnologie.

Acum exista si un aspect negativ in toata aceasta poveste. Este foarte posibil ca Intel sa intarzie si mai mult cu lansarea Light Peak si atunci Apple chiar sa fie nevoita sa introduca USB 3.0 pana la aparitia Light Peak.

Nevoia de mai multa viteza de transfer este reala si multi utilizatori vor cere implementarea USB 3.0 pe Mac. Dar acest lucru depinde foarte multe de viteza de adoptie pentru USB 3.0 si intirzierea de lansare Light Peak din partea lui Intel. Apple este nevoita sa faca in curand un update pentru gama MacBook Pro urmand sa vedem daca USB 3.0 va inlocui porturile USB existente.

Aici se poate vede prezentarea facuta de Intel pe un hackintosh. Link

Mai multe detalii despre Light Peak sunt disponibile aici.

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.