Adobe Creative Suite dispare

home_bat-cloud2

 

Adobe a anuntat ca nu va mai exista o versiune de Adobe Creative Suite 7. Focusul companiei va fi doar pe pachetul Creative Cloud.

In primul rand schimbarea inseamna ca un utilizator nu mai poate cumpara o aplicatie sau tot pachetul Adobe pentru un pret fix, asa cum se intampla pana acum. Aveai nevoie de Illustrator, Photoshop si inDesign, plateai licenta si dupa aceea puteai utiliza versiunea cumparata pe viata, atata timp cat computerul si sistemul tau de operare permitea rularea aplicatiei.

Noua versiune in schimb te obliga la un abonament lunar de 62 de euro pentru toate aplicatiile din pachetul Adobe (exista si abonament pentru aplicatii individuale dar daca ai nevoie de Illustrator, Photoshop si inDesign devine foarte scump). La prima vedere pare o investitie mica dar pe terment lung devine foarte costisitor, mai ales daca erai obisnuit sa faci upgrade doar o data le 2 ani si nu de fiecare daca cand Adobe lansa o noua versiune.

O alta mare problema este pretul care culmea in Romania este mai mare fata de cel din USA unde pachetul complet costa doar 49.99 USD.  What the fuck?

Practic aceleasi aplicatii pe care mi le descarc singur de pe net costa cu aproape 24 de euro mai mult in Romania. Pentru o companie mica si medie din Romania acest abonament lunar devine complet inaccesibil.

Justificarea companiei este clar legata de faptul ca aplicatiile Adobe sunt piratate de utilizatorii de pretutindeni insa, pe de alta parte, daca se doreste legalizarea acestor utilizatori si trecerea lor pe un sistem de tip abonament cu plata lunara preturile trebuie sa fie  accesibile si adaptate diferitelor tari. Cum spuneam, nu numai ca in Romania pretul este mult prea mare pentru nivelul companiilor de aici dar este si mult mai mare fata de cel din USA.

O alta stire trista este ca Adobe Fireworks este scos complet din productie.

Disparitia aplicatiei Fireworks era asteptata de ani de zile de cand Macromedia a fost cumparata de Adobe. Din pacate acest lucru s-a intamplat acum si va lasa in urma foarte multi webdesigneri nemultumiti. Multe din functiile aplicatiei nu se gasesc in Photoshop sau sunt mult mai complicat de utilizat.

Photoshop este o aplicatie greoaie si multe functii sunt gandite pentru print si nu web, astfel munca unui webdesigner va fi mult mai neplacuta, de la importul de vectori pana la o simpla taiere cu slice a unei imagini.

Este adevarat ca probabil nu multa lume folosea aplicatia dar asta se intimpla si din cauza unei proaste promovari din partea companiei Adobe care de la inceput a dorit disparitia aplicatiei din linia de produse. Aplicatia avea o serie de functii indispensabile pentru webdesign si oferea o interfata mult mai  placuta decat cea din Photoshop.

Adobe este, din pacate, de mult timp un monopol pe zona aplicatiilor de grafica si editare video acest lucru se reflecta acum in politica lor de preturi si pe terment lung va afecta multi clienti.

Se anunta timpuri grele pentru agentiile de publicitate si webdesign din Romania care vor fi lovite serios de noua grila de preturi Adobe.
Adobe are nevoie sa inteleaga ca pretul pe ora al unei agentii din Romania este mult, mult mai mic fata de cel din USA.

Vestea cea mai proasta pentru noi toti este ca nu exista alternative reale pentru aceste aplicatii asa ca oameni buni incepeti sa mariti pretul pe ora si sa faceti economii pentru a putea utiliza produsele Adobe.

 

In aceiasi ordine de idei cam asa evita CEO-ul Adobe o intrebare incomoda legata de diferentele de pretȘ

YouTube Preview Image

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.