App Store si Mountain Lion

Noul sistem de operare aduce printre alte multe functii si o noua aplicatie destul de controversata numita Gatekeeper.

Incepand cu versiuna  OS X 10.8 sistemul de operare Apple va restrictiona instalarea aplicatiilor doar la cele instalate direct din Mac App Store sau cele care au un certificat semnat de Apple. Momentan vestea buna este ca aceasta functie se poate dezactiva si se pot instala aplicatii ca pana acum.

Mountain Lion aduce o serie de functii iOS in sistemul de operare de desktop mergand clar spre unificarea Mac OS X si iOS.

Atunci cand Apple a lansat Mac App Store la fel ca multa lume am banuit ca ceea ce numim computer personal incepe incet incet sa-si piarda sensul. Ce mai mare problema pe care o au utilizatorii de iOS este ca Apple controleaza modul de livrare a aplicatiilor catre aceasta platforma. Dezvoltatorii nu sunt prea fericiti si multi utilizatori isi doresc sa scape de acest control. De aici si marea popularitate a metodei Jailbrake pe iOS. Acum Mac App Store este doar un prim pas spre controlul total al aplicatiilor care se instaleaza pe Mac.

In acest moment inca se pot instala aplicatii in afara aplicatiei Mac App Store insa viitorul ne pregateste un sistem tip sandbox in care orice aplicatie se poate instala doar prin Mac App Store.

Mountain Lion este inca un update de tranzitie unde inca se pot instala aplicatii fara restrictii insa este clar ca Apple vrea sa faca o trecere lenta spre un sistem complet controlat de ei. Este adevarat ca nu doar Apple incearca o astfel de strategie.

Microsoft aplica acelasi sistem anuntand de curand o miscare similara cu cea de la Apple.

Este posibil sa devin paranoic dar am impresia ca trendul global este spre o limitare a libertatii personale. Internetul devine un mediu din ce in ce mai restrictionat de legislatie si aplicatii de monitorizare iar acum si sistemele de operare vor incepe sa fie controlate de marile companii. Am impresia ca utilizatorul isi pierde libertatea de a alege si devine obligat sa faca ceea ce i se spune.

Este adevarat ca majoritatea utilizatorilor nu inteleg implicatiile reale ale acestor trend-uri si vad miscarea ca o integrare intre iOS si o metoda de face sistemele mult mai sigure, protejand utilizatorul. Pe de alta parte acest control ne va face sa ne pierdem independenta de a putea decide ce poti face cu aparatul cumparat si in oarecare masura va incetini inovatia si va descuraja dezvoltatorii de aplicatii independenti care nu se vor potrivi cu ideologia marilor companii.

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.