Apple schimba Intel cu ARM?

Se pare ca ARM a inceput sa devina un adevarat concurent pentru Intel si AMD pe piata de procesoare pentru computere personale. Prognozele celor de la IDC spun ca ARM va castiga 15 % din piata de procesoare pentru computere personale pana in anul 2015.

Zvonurile spun ca Apple a decis deja renuntarea la procesoarele Intel in favoarea procesoarelor ARM pentru noile modele de computere portabile.

Apple va face tranzitia la ARM pana in anul 2013, cand noul procesor ARM 64Bit, A15 este anuntat pentru lansare. Se pare ca Apple deja cauta facilitati de productie pentru acest tip de procesor si este in negocieri cu Samsung, Global Foundries si TSMC.

Conform celor spuse de Ars Technica o trecere de la Intel la ARM nu va fi asa de complicata pentru Apple. Sistemul de operare iOS pentru iPad si iPhone functioneaza deja pe ARM, iar Mac OS X si iOS au la baza aceiasi fundatie tehnica.

Atat iPhone 4 cat si iPad folosesc procesoare ARM A4 si A5 produse de Samsung.

Pe de alta parte cei de la Ars Technica nu sunt asa de siguri ca trecerea se va face complet catre platforma ARM pentru toata gama de computere Apple. Ei cred ca performanta arhitecturii ARM nu este inca comparabila cu cea x86 de la Intel si AMD. Astfel aceste procesoare ARM se vor introduce doar la gama de laptopuri ultraportabile precum MacBook Air.

Deoarece anul urmator Intel lanseaza Ivy Bridge o noua gama de procesoare performante bazate pe tehnologia de 22 nanometri si tranzistori 3D, este greu de crezut ca ARM ca putea oferi procesoare destul de puternice care sa le poata concura pe cele de la Intel.

Pe de alta parte procesoarele ARM au avantaje mari in zona consumului de curent si de aceea sunt folosite in toate tipurile de telefoane mobile si tablete. In plus Microsoft a anuntat ca urmatoarea versiune de Windows 8 va rula si pe platforma ARM ceea ce deschide o noua piata foarte mare pentru tehnologia ARM.

Pentru utilizatorul obisnuiti o trecere la tehnologia ARM poate insemna ca un computer va avea un timp de functionare mult mai mare pe baterie decat cel al computerelor actuale si va emana mult mai putina caldura. Prin urmare si mai putin zgomot nefiind nevoie de ventilatoare pentru racire.

Pe de alta parte cine a trecut prin diversele tranzitii de tehnologie Apple stie ca o trecere de la o arhitectura la alta inseamna un timp de adaptare de 2 ani pana cand toti furnizorii de software realizeaza aplicatii stabile pentru noua platforma.

Apple deja a mai avut tranzitii majore de la o tehnologie la alta in toata istoria companiei. Tranzitia de la procesoarele Motorola 68k la PowerPC si mai recent de la PowerPC la platforma Intel.

Sa speram ca trecerea va fi justificata de beneficii serioase asa cum a fost cand s-a trecut pe platforma Intel.

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.