Xserve va fi retras din productie

Se pare ca Apple a decis pentru a doua oara sa se retraga din zona high-end de servere. Incepand cu 31.1.2011 toata linia de productie a serverelor Xserve va fi oprita. Apple justifica decizia prin faptul ca doreste sa se concentreze asupra linia de desktop si ca oricum cel mai popular server a companiei este versiunea de desktop MacMini.

Vor exista inca piese pentru aceste modele pentru o perioada de 5 ani in lume si 7 ani in California.

Apple Xserve nu a fost niciodata un produs extrem de popular insa a existat o nisa de piata in domeniul audio video care a folosit aceste servere. Apple sugereaza ca alternativa MacMini-ul sau Mac Pro pentru cei care au nevoie de mai multa putere si spatiu. Insa nici una din cele doua soluti nu ofera RAID, surse redundante sau posibilitatea de remote management. Acest lucru inseamna ca utilizatorii cu nevoie mai mari vor alege un server adevarat de la un alt producator. Acest lucru inseamna ca dupa disparitia Xserve-ului in scurt timp cel mai probabil va disparea si Mac OSX Server.

Din fericire majoritatea functiilor care erau oferite de Xserve si Mac OSX Server se pot replica in Linux pe orice timp de hardware de server. Cel mai mult se va simti lipsa sistemului Apple Qmaster care permitea distributia proceselor de render pe mai multe computere.

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.