Snow Leopard 64 Bit aproape pentru toti

Daca zvonurile despre versiunea Snow Leopard 10A432 sunt adevarate, aceasta versiune este Golden Master.

Acest lucru inseamna ca sunt vesti proaste pentru destul de multi utilizatori de Mac, cu procesoare Intel Core 2 Duo, care nu vor avea suport pentru 64 bit in kernel.

Suportul pentru 64 bit exista partial la nivel de acces memorie si rularea unor aplicatii pe 64 bit dar din pacate pentru kernel, cea mai importanta componenta a sistemului de operare, acest suport nu este prezent pentru toate modelele de Mac.

Pentru cei pe care ii  intereseaza detaliile tehnice amanuntite puteti citi articolul din AppleInsider care explica avantajele unui sistem pe 64 bit si implementarea acestui sistem in OS X.

Pe scurt, se pare ca momentan computerele care suporta un kernel de 64 bit in Snow Leopard sunt urmatoarele:

Computer Numele modelului Statusul K64
Early 2008 Mac Pro MacPro3,1 Capabil
Early 2008 Xserve Xserve2,1 Default
MacBook Pro 15/17 MacBookPro4,1 Capabil
iMac iMac8,1 Capabil
UniBody MacBook Pro 15 MacBookPro5,1 Capabil
UniBody MacBook Pro 17 MacBookPro5,2 Capabil
Mac Pro MacPro4,1 Capabil
iMac iMac9,1 Capabil
Early 2009 Xserve Xserve3,1 Default

Ce inseamna acest lucru pentru utilizatorul obisnuit de OS X?

Avantajul principal al unei aplicatii pe 64 bit este ca acceseaza setul complet de registrii x64 ai unui procesor pe 64-bit. Acest lucru se traduce direct prin mai multa viteza la rularea aplicatiei. Acelasi lucru este valabil si pentru drivere si kernel. Deci un computer care nu se regaseste in lista de mai sus va rula mai incet decat unul cu un procesor similar dar care este in lista.

Vestea buna este ca Apple inca lucreaza la trecerea la 64 bit a driverelor pentru aceste modele de Mac cu Intel Core 2 Duo. Probabil ca in scurt timp, cu urmatorul update de Snow Leopard, acestea vor primi suport de 64 bit si vor functiona si pe computerul tau cu procesor compatibil 64 bit.

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.