Backup perfect

In general este bine sa aveti o copie de siguranta a hard disk-ului imediat dupa ce ati instalat sistemul de operare si aplicatiile.

La ce foloseste aceasta copie? Ei bine se poate folosi atunci cand computerul nu mai functioneaza si ai nevoie de un nou hard disk. Cu aceasta imagine de disc creata poti salva multe ore de munca si nu mai ai nevoie sa stai sa instalezi totul de la capat. Tot aceasta copie te poate salva atunci cand iti cumperi un nou computer si vrei sa transferi tot continutul vechiului computer pe noul computer, fara a mai reinstala sistemul de operare si fiecare aplicatie in parte.

Deoarece sistemul de operare OSX contine foarte multe fisiere invizibile cu permisiuni speciale, simpla copiere pe un alt hard disk folosind Finder nu este de ajuns. Copia realizata nu va fi completa si nu va functiona.

Pentru realizarea unei copii perfecte a discului tau exista aplicatia Carbon Copy Cloner (CCC).

Aceasta aplicatie realizeaza o copie perfecta a unui disk dar poate sa sincronizeze doar mape selectate, cu toate ca daca vreti sa faceti backup doar anumitor fisiere probabil ca aplicatia Time Machine de la Apple este ce va trebuie.

In schimb pentru realizarea unei imagini de disc CCC este de neinlocuit.

Pentru a face o copie exacta a hard discului trebuie sa faceti urmatorii pasi:


Pasul 1

Pregatiti discul unde se va face backup. Discul trebuie sa fie formatat ca Mac OS X Extended (Journaled) si sa aiba destul spatiu pe disc pentru a realiza backup-ul. Pentru formatare folositi aplicatia DiskUtility care se gaseste in Applications > Utilities >DiskUtility


Pasul 2

Porneste Carbon Copy Cloner care trebuie sa fie copiat pe discul tau de sistem. La Source disk alege partitia pe care vrei sa o copiezi. La target disk selecteaza discul pe care l-ai pregatit pentru backup in pasul 1.

Alege “Backup everything” din dropdown-ul din dreapta la “Cloning options”. Apasa Clone cand ai terminat.

ccc


Programul incepe sa copieze toate datele de pe vechiul hard disk pe noul disc. Timpul de copiere depinde de marimea discului, in general pentru un disc de 250 Gb dureaza cam 2 ore. Evita sa folosesti aplicatiile sau fisierele de pe disc in timpul copierii.

ccccloneprog


Pasul 3

Cand programul a terminat de copiat toate fisierele verifica daca numarul de fisiere de pe noua copie este identic cu cel de pe vechia copie. In finder selecteaza discul si apasa din meniul File > Get info unde poti vedea numarul de fisiere existente pe disc.


Pasul 4

Verifica ca discul chiar booteaza. Porneste System Preferences >Startup Disk si selecteaza noul disc unde ai facut copia.

Daca sistemul porneste de pe noul disc si toate aplicatiile functioneaza inseamna ca ai reusit sa faci o clona a vechiului disc.

Aplicatia Carbon Copier Cloner este gratuita si se poate descarca de aici: www.bombich.com

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.