Boot in 64bit pe Macbook Pro

Cu toate ca Apple in Snow Leopard nu activeaza modul kernel de boot pe 64 bit decat pentru anumite modele. Am hotarat totusi sa risc si sa incerc sa vad daca activez acest mod ce se intimpla. De fapt nu exista nici un risc deaorece te poti intoarce oricand la modul 32 bit folosind aceiasi aplicatie.

Am gasit aplicatia K64Enabler care activeaza simplu modul kernel 64 bit pentru procesoarele care au suport pentru 64 bit.

Pe site-ul timesoftware.free.fr/k64enabler de unde am descarcat aceasta mica aplicatie se spune ca se poate ajunge la:

- 250% faster system call entry

- 70% faster user/kernel memory copy

Cinstit nu prea stiu ce inseamna acest lucru dar viteza mai mare pentru orice subsistem din sistem este ok pentru mine.

Acum toate acestea vin si cu o parte negativa. Orice aplicatie care foloste extensii de Kernel pe 32-bit nu va putea rula cand acest mod este activat.

Probabil ca aceste extensii sunt de fapt drivere pentru imprimante sau alte periferice. Eu pana acum nu am avut nici o problema de acum 2 zile da cand am activat modul 64 bit.

Sistemul pare sa fie putin mai rapid dar este in acelasi timp este posibil sa fie doar o senzatie si imbunatatirea reala de viteza de fapt sa nu existe. Am sa mai fac teste pentru a avea o serie de cifre care sa verifice daca exista o imbunatatire de viteza reala.

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.

2 Comments

 • 25/12/2010 | Permalink |

  Am descoperit si eu recent aceasta aplicatie. Am simtit un timp mai mic la pornirea unor programe din Adobe CS4. Singuru punct negativ a fost ca Paragon NTFS Driver nu mai merge (nu pot sa mount hdd-ul meu extern care din pacate e in NTFS (transformat din fat32 inaitne sa imi iau mac)). Mentionez ca am MacBook Pro 15″ 2010.

 • Daniel Nanboe
  26/12/2010 | Permalink |

  Da ai dreptate si eu aveam un driver de NTFS instalat care acum nu mai merge. Cum nu prea folosesc discuri cu NTFS nici nu mi-am dat seama.

  Daca folosesti Snow Leopard poti incerca acest soft care iti permite sa folosesti functia de read/write care exista in sistemul de operare dar care nu este activata.
  http://ntfsmounter.com/

Spune-ti parerea

Adauga un comentariu mai jos sau adauga trackback de la site-ul tau. Poti sa te abonezi la aceste comentarii prin RSS

Adresa ta de mail nu este niciodata publica. Campuriile obligatorii sunt marcate cu *