Confidentialitatea datelor

O data cu discutia de acum cateva zile legata de confidentialitatea informatiilor si sistemul de supravegere american numit PRISM care are acces direct la informatii puse la dispozitie de companii precum Apple, Microsoft, Facebook si Google ne-am gandit ca este cazul sa aducem si noi informatii suplimentare pentru utilizatorii de Mac si nu numai.

Nu am sa intru in discutii de ordin democratic si moral a ce inseamna aceasta monitorizare din partea unur agentii guvernamentale asupra cetateniilor ci am sa tin discutia mai mult in zona tehnica.

Utilizatorii de Apple, Google, Facebook aveau deja probleme de confidentialitate din momentul in care isi cumpara un produs Apple sau isi fac un cont online.

In momentul in care iti faci un cont pe Google si te autentifici nu toata lumea este atenta la faptul ca o data ce intri in motorul de cautare ramai autentificat si google stocheaza toate cautariile si creeaza in background pe serverele lor o lista cu interesele tale si in baza unor algoritmi avansati poate sa obtina informatii interesante legate de ora la care folosesti netul, ce cauti in mod obisnuit si multe alte informatii care le folosest in scopuri de promovare proprii sau le vinde altor companii care doresc sa-si promoveze produsele.

Facebook este si mai avansat din punct de vedere al invaziei asupra datelor confidentiale ale clientiilor. Aici lumea trimite informatii de buna voie, de la checking in diferite locatii la poze cu geotagging, totul reprezinta informatii care pentru utilizator nu pare sa fie ceva important insa pentru aceste companii combinand aceste informatii cu alte date obtinute inseamna aur curat.

In primul rand confidentialitatea datelor a devenit o problema din cauza utilizatoriilor care ofera aceste data fara sa inteleaga exact ceea ce fac. Atunci insa cand se trezesc ca Google de exemplu le afiseaza alte informatii decat cele cautate se supara si se intreaba de unde stiu ei anumite informatii si cum isi permit sa le foloseasca.

De exemplu toate produsele mobile Apple pot fi localizate la distanta, mai mult, fiecare telefon Apple are un cod unic care permite companiei sa localizeze telefonul, sa-l blocheze la distanta sau sa-l foloseasca pe post de microfon remote sau sa poata declansa camera foto. In teorie aceste lucruri se pot intimpla doar in baza unui ordin judecatoresc. Realitatea este ca atata timp cat aceasta posibilitate exista orice angajat al companiei poate sa se foloseasca de acest sistem, este doar o chestiune de incredere in politica companiei si a angajatiilor acestora, ceea ce mie ca utilizator nu imi da mare incredere.

Mailul este un alt sistem care este usor de interceptat si care permite ISP-istului sau oricine care are acces la reteaua de internet sa intercepteze comunicarea.

Pentru un utilizator obisnuit poate nu inseamna mare lucru ca cineva ii citeste e-mailul dar pentru o companie care are relatii comerciale cu alta companie este posibil ca informatii importante si confidentiale sa ajunga pe mana altor persoane care sa beneficieze de aceste informatii in scopuri comerciale sau pentru a face rau.

Pentru OSX dar si Windows si Linux exista OpenPGP un sistem de criptare care se poate instala pe computer si care permite criptarea informatiei din email. Are din pacate dezavantajul ca cei care primesc mesajul trebuie sa foloseasca si ei acelasi sistem pentru al putea citi.

Si pentru iOS exista sisteme de criptare precum https://gpgtools.org/mobile/. Din pacate toate aceste sisteme adauga un nivel de complexitate excesiv pentru utilizatorii si de aceea multi dintre noi chiar daca stiu de existenta acestor aplicatii nici nu se chinuie sa faca ceva.

 

Singurele lucruri care se pot face este ca atunci cand folosesti un sistem care este in Cloud sau care stocheaza datele tale pe serverele companiei sa verifici daca acestia ofera metode de criptare a informatiei si daca in termeni si conditii este trecut ca angajatii companiei au acces la informatiile tale.

O alta recomandare este utilizarea unor servicii oferite de companii care au sediul central in EU. Regulile europene sunt mai stricte si tind sa protejeze mai mult utilizatorii fata de sistemele din USA. Pe de alta parte este mai complicat pentru ca majoritatea sistemelor de cloud storage, e-mail si retele sociale tind sa fie concepute si sa ruleze din USA, insa pentru cei care tin la confidentialitatea datelor exista solutii.

Pentru companii insa nu exista scuze acestia trebuie sa apeleze la specialisti care sa asigure sistemele de comunicare ale companiei impotriva pierderii de informatii fie ca sunte ele voluntare sau involuntare din lipsa de interes si cunostinte a managerilor IT.

Mai jos exista o serie de resurse pentru cei interesati in protejarea datelor:

http://arstechnica.com/security/2013/06/encrypted-e-mail-how-much-annoyance-will-you-tolerate-to-keep-the-nsa-away/

http://macgpg.sourceforge.net/

http://apple.stackexchange.com/questions/58820/how-to-know-if-mac-os-x-machine-is-being-remotely-viewed

http://globenewswire.com/news-release/2013/06/04/551785/10034956/en/CloudMe-Integrates-With-WinZip-to-Provide-Secure-EU-Cloud-Storage-and-File-Sharing.html

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.