Cum cumpar un Macbook Pro

Macurile ca majoritatea computerelor moderne devin depasite tehnologic destul de repede. De ceva timp a venit momentul vechiului Macbook productie 2008 sa fie inlocuit. Bateria nu mai tine mai mult de 1 ora, hard disk-ul scoate sunete ciudate si totul merge destul de incet, in plus ultima versiune de OSX nici macar nu mai poate rula pe acest model.

Computerul este folosit de colega mea pentru munca de birou, SPSS (program de statistica) si ceva programe de grafica dar doar basic pentru modificari si vizualizare.

La cele de mai sus se adauga si nevoia de portabilitate maxima, greutate scazuta. Asa ca am pornit la evaluarea posibilitaiilor si alegerea unui model din noua gama.

Deoarece portabilitatea si puterea sunt elemente decisive  in alegerea noului computer m-am dus automat la gama de Macbook Pro si m-am oprit la modelele de 13 inch care sunt mai mici si mai usoare.

In momentul de fata exista 2 modele: unul de 2.5 Ghz Core i5 si unul de 2.6 Ghz Core i5, ambele fiind Dual-core (ceea ce din prima este cam nasol). Modelele vechi de Macbook Pro 13 inch aveau si procesoare de 2.9 Core i7 dar astfel de configuratii nu mai sunt disponibile cu ecran Retina decat la comanda speciala.

Trebuie mentionat si ca, fata de modelele mai vechi de Macbook Pro, noile modele nu prea pot fi imbunatatite ulterior cu memorie RAM sau SSD mai mare. Daca, spre exemplu, in urma cu ceva timp mai puteai face un update de RAM sau puteai schimba HDD intern cu SSD acest lucru nu mai este posibil cu noile modele.

Apple a aplicat si aici metoda telefoanelor in care cumperi produsul si cand este depasit tehnologic nu il mai poti imbunatati cu un update si utiliza inca 1-2 ani ci te obliga sa cumperi unul nou. Daca la telefoane pot intelege oarecum conceptul de business, la computere de 9000 de lei mi se pare putin abuziv.

Prin urmare, acum la achizitia unui nou computer trebuie intodeauna sa-ti cumperi cel mai mare si mai dotat computer pe care ti-l permite bugetul ca atunci cand ai nevoie de mai mult RAM sau mai mult spatiu pe disc sa nu fie nevoie sa cumperi unul nou.

Asa ca am inceput configurarea unui model:

MacBook Pro 13-inch Retina Display

3.0GHz Dual-Core Intel Core i7,

8GB Memorie,

Grafica Intel HD 4000

Garantie Standard – 1 an

768 GB flash SSD

Pret total TVA inclus 12465 lei.

 

Nu-mi plac doua lucruri  la aceasta configuratie: memoria maxima de 8 Gb, preferam sa am 16 Gb si pretul  foarte mare.

Am un Macbook Pro de 17 inch cu dual core 2.66 Core i7 cu 250 SSD care m-a costat la achizitie (aproximativ acum 2 ani) mai putin de cat acest retina de 13.

Ori Apple a inceput sa se nesimteasca si mai tare la preturi sau noi ne-am prostit si mai rau si am inceput sa dam mai multi bani pe produse mai slabe.

Din pacate tehnologia SSD si ecranele Retina au scumpit foarte mult noua gama de laptopuri Apple.

Intr-un final am decis sa nu renuntam la vechiul Macbook cat timp inca functioneaza si sa asteptam, poate Apple va mai aduce produse performante la preturi mai umane.

 

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.