Cumpara un produs Apple nou

O data cu evolutia financiara extraordinara a companiei Apple au aparut o serie de utilizatori noi si posibili utilizatori care nu stiu toate informatiile de care au nevoie atunci cand vor sa cumpere un produs nou Apple.

In primul rand am auzit de curand o reclama radio in care cei de la iStyle anuntau deschiderea unui nou magazin in Baneasa in care spuneau ca te asteapta expertii Apple pentru a te ajuta.

Apple NU ARE REPREZENTANTA OFFICIALA in Romania decat prin intermediul unor retele de distributie. Prin urmare in Romania nu exista Apple Store si angajati Apple. Exista doar o serie de distribuitori autorizati si angajatii acestora.

Astfel spus daca esti obisnuit cu un Apple Store din afara si serviciile oferite acolo trebuie sa intelegi ca in Romania acestea inca nu sunt complete si ca distribuitorii incearca sa ajute dar nu pot oferi tot ce exista intr-un Apple Store oficial.

In primul rand in Romania nu se ofera garantia extinsa Apple Care. Aceasta este o garantie extinsa care se poate achizitiona o data cu un nou produs hardware Apple si acopera o serie de servicii de garantie la nivel global pentru anumite produse (aviz celor care calatoresc mult sau lucreaza in afara tarii).

Distribuitorii Apple din Romania ofera o garantie extinsa similara dar care nu este valabila decat la distribuitorul de unde ai cumparat computerul. Astfel daca cumperi la iStyle un Mac nu il poti repara dupa expirarea garantiei Apple la un alt distribuitor precum NouMax.

Garantia de 1 an de zile oferita de Apple cu orice produs nou cumparat iti permite sa repari produsul la oricare dintre distribuitorii din tara sau peste hotare (aici exista anumite limitari pentru anumite tipuri de produse). Daca esti persona juridica nu beneficiezi de garantia impusa de Comunitatea Europeana si tot ce iti ramane este garantia standard de 1 an de zile sau cea extinsa AppleCare daca o poti cumpara de undeva din afara tarii.

 

In plus daca ai un produs Apple care a iesit din garantie dar care sufera de o problema recunoscuta de Apple poti cere repararea acestui produs sau inlocuirea lui la oricare dintre distribuitorii Apple din Romania. Aici poti vedea lista cu probleme recunoscute de Apple.

Pentru a vedea daca produsul tau Apple este acoperit de garantia standard sau Apple Care poti merge aici pentru a verifica acest lucru in baza numarului serial.

Un alt lucru care lipseste in Romania este organizarea de cursuri pentru utilizarea produselor Apple (hardware si software). Un Apple Store oficial ofera astfel de cursuri gratuti de mai multe ori pe saptamana sau pe luna in functie de tara si de numarul de persoane interesate. In Romania au fost o serie de tentative facute de diferiti distribuitori dar nu foarte reusite. Prin urmare daca vrei sa inveti o faci pe cont propriu cu ajutorul site-urilor care ofera tutoriale sau a comunitatiilor de genul MacUser.

In rest sfaturile de achizitie sunt cele clasice si anume sa-ti cumperi cea mai buna configuratie pe care ti-o permiti in momentul achizitiei pentru a te asigura ca produsul nu va fi depasit tehnologic prea repede. Produsele Apple inca sunt ceva mai longevive decat cele care ruleaza Windows insa si acest lucru a inceput sa se schimbe. De exemplu urmatorul sistem de operare OSX nu va mai oferi suport pentru o serie de computere care de altfel functioneaza foarte bine. Noi avem un Apple MacBook “Core 2 Duo” 2.4 13″ (Black-08) care nu va mai putea rula urmatoarea versiune de OSX cu toate ca acest computer functioneaza inca excelent.

Ca sa exemplific ce vreau sa spun, mai jos este o poza din Apple Store New York de anul acesta. Am facut poza la ora 2 noaptea intr-o zi de lucru. Probabil ca daca Apple are avea la fel de multi posibili cumparatori in Romania ar deschide si aici un Apple Store official.

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.