De ce un Mac?

Aceasta este o intrebare pe care o primesc din partea multor utilizatori de PC sau a utilizatorilor incepatori care isi doresc un computer.

Se poate insira o lista de avantaje, exista chiar site-uri dedicate care raspund acestei intrebari sau care incearca sa combata achizitia unui Mac.

Eu cred ca alegerea unui sistem de operare si a unei platforme hardware este o combinatie de necesitati, buget, obisnuinta si cel mai important gust.

In loc sa aduc argumente inutile pentru care merita cumparat un Mac, m-am gandit ca este mai util sa va spun de ce prefer eu acest tip de computer.

In primul rand am ajuns pe platforma Mac din intamplare in 1995 nu a fost ceva premeditat. De atunci am lucrat pe Windows, Linux si IRIX dar computerul meu personal a fost Mac si sistemul de operare Mac OS. Cinstit, initial mi-a placut pentru ca era colorat frumos, iconite, setari simple fara DOS (eram totusi in 1995 si Windows 95 era abia lansat).

Cu timpul mi-am dat seama ca pentru grafica era platforma perfecta. Aveam la dispozitie toate programele folosite in industrie si setarile erau simple, nu necesitau drivere si alte complicatii. A nu mai pierde timp cu configurarea sistemului, instalarea de drivere si alte lucruri inutile de acest tip reprezinta pentru mine avantajul principal pentru care am ramas pe Mac de atata timp. Pentru mine un computer cu Windows este ca si cum ar trebui sa instalez drivere ca sa pot folosi telefonul fix de acasa sau sa fiu nevoit sa-l restartez pentru ca are o eroare de sistem.

In timp am inceput sa folosesc aplicatii de contabilitate siĀ  Office dar nu am simtit nevoia de a trece pe Windows pentru acestea, existand o aplicatie pentru orice aveam nevoie. Momentan lipsa virusilor pe Mac OS este un bonus, probabil ca se va schimba putin situatia cu cat aceasta platforma devine mai populara. Un alt punct forte al platformei Mac este integrarea perfecta intre hardware si software. Sistemul de operare este o aplicatie transparenta care nu ma incurca pe mine ca utilizator. Este adevarat ca anumite functii nu sunt bine facute si altele care erau bine facute au fost distruse in trecerea la OSX dar sistemul de operare Mac OS este inca foarte usor de utilizat.

Un alt avantaj pentru mine este ca platforma BSD pe care este bazat OSX permite accesarea multor functii de UNIX foarte folositoare unui utilizator avansat care lucreaza cu mai multe sisteme de operare. Exista avantaje ale platformei Windows?

Cu siguranta exista, dar momentan pentru mine nici unul din acestea nu este atat de important incat sa ma faca sa trec pe Windows.

Totusi vreau sa inchei prin a spune ca utilizarea unui sistem de operare este o optiune personala. Cu siguranta recomand oricui sa incerce si sa dea o sansa unui nou sistem de operare inainte de a spune ca nu ii place. Mac OS X este un sistem de operare diferit din multe aspecte de Windows si Linux de aceea utilizarea acestuia 2-3 ore pentru un teste nu este deajuns. Incercati sa-l folositi macar 2 saptamani inainte de a va intoarce la Windows.

Un alt aspect foarte important este sa intrebati alti utilizatori de Mac sau sa cautati pe web daca exista solutii la problemele de care va loviti in trecerea de la Windows la Mac. Exista multi utilizatori care au hardware Apple si pe care ruleaza Windows. Este pacat sa nu incercati si platforma OS X inainte de a renunta la ea in favoarea Windows-ului.Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.