Diacritice si Mac-ul

Scrierea cu diacritice a fost intodeauna problematica atat pe Windows cat si pe Mac OSX.

Ideea este exista diferente intre diacriticile scrise in Windows XP si cele din Windows 7 si OSX.

Problema se manifesta prin faptul ca o literele ș si ț nu se vad fiind inlocuite de patratele sau chiar spatii.

Acest lucru se datoreaza unei incompatibilitati intre fonturi. Pana in anul 1999 nu a existat un standard romanesc referitor la redarea pe ecran sau in tipografie a caracterelor cu diacritice. De aceea sistemul Windows XP a folosit incorect codarea diacriticelor romanesti in fonturi, folosind incorect simboluri turcesti in locul diacriticelor romanesti.

Cristian Secara descrie detaliat problema acestui standard si implementarea lui.

Incepand cu Windows Vista aceste caractere au fost implementate corect. Acum problema este ce faci ca utilizator de Mac cand incerci sa scri cu diacritice in Word si vrei ca textul sa functioneze corect si in Windows.

1. Alege un font care exista pe ambele platforme si suporta diacritice. Nu toate fonturile au setul complet de caractere. Multi designeri de fonturi aleg sa construiasca doar caracterele de baza si ignora restul caracterelor mai putin utilizate precum cele cu diacritice.

Fonturi care merg cu diacritice. in general atat pe Windows cat si pe OSX.

Arial

Arial Black

Georgia

Impact

Tahoma

Times New Roman

Trebuchet MS

Verdana

2.Alege tastatura in limba romana pentru a scrie mai usor cu diacritice chiar daca tastatura ta fizica este model US.

Din System Preferences alegi Language & Text iar in tabul Input Sources alegi Romanian – Standard

 

3. Un utilizator al forumului Macuser.ro a realizat un script care te ajuta sa schimbi automat diacriticele scrise incorect dintr-un text cu cele corecte care se vor afisa bine atat pe OSX cat si pe versiuni de Windows de la Vista in sus.

Exista o versiune a scriptului pentru Office 2008 si una pentru versiunea de Office 2011.

4. Ca o regula general evita fonturile romanizate de agentii de publicitate sau tipografii. Marea lor majoritate au fost facute prost inlocuind caractere precum parantezele patrate cu diacritice sau si mai rau. Cel mai bine este sa utilizezi fonturile care vin cu sistemul de operare pentru scrierea corecta cu diacritice.

5. Exista probleme cu anumite fonturi pe care le instalezi in sistem si care au aceleasi nume ca si fonturile de sistem. Daca ai instalat astfel de fonturi care nu sunt compatibile si ai probleme cu vizualizarea caracterelor cu diacritice poti da un Restore Standard Fonts din Fontbook.

6. Daca documentul nu trebuie editat si il trimiti doar pentru vizualizare si print atunci cel mai bine este sa-l salvezi in format PDF.

 

 

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.