Flashback troian de OSX

Tot internetul a explodat anuntand ca in sfarsit a aparut un troian nou si pentru Mac, care a infestat peste jumatate de milion de utilizatori de OSX. Aceasta veste a venit de la doua firme producatoare de solutii antivirus Kaspersky Lab si Doctor Web. Troianul este o aplicatie care instalata transforma computerul intr-un generator de SPAM.

Troian-ul foloseste o vulnerabilitate a masinii virtuale de Java instalate in OSX care permite instalarea unui Java applet. Aceste vine deobicei sub forma unui update de Adobe Flash Player care pentru a fi instalat cere parola de administrator a computerului. Se pare insa ca de saptamana trecuta circula o noua varianta a acestui troian care se instaleaza fara a mai fi nevoie de introducerea parolei de administrator, ceea a ce il face si mai periculos.

Programe care pot afecta securitatea sistemului tau si sunt ascunse in alte tipuri de software care pare legale sunt clasificate ca fiind aplicatii troian.

Toate aplicatiile de tip troian necesita ca utilizatorul sa ruleze aplicatia de instalare sau scriptul descarcat de pe internet si nu se pot instala singure. Prin urmare atentie ce instalati pe computer si sursa de unde ati obtinut aplicatia care urmati sa o instalati.

Apple a lansat o serie de patch-uri de securitate pentru a rezolva aceasta vulnerabilitate din Java acestea fiind disponibile in Software Update.

Exista deja o serie de aplicatii care pot verifica daca computerul tau a fost expus troianului Mac Flashback, una dintre ele este FlashbackChecker 1.0.

 

Acum trebuie comentat faptul ca multa lume nu intelege ca si computerele care ruleaza OS X, variante de UNIX sau Linux pot sa fie afectate de malware. Nu sunt aceiasi virusi ca cei de Windows dar riscul expunerii datelor personale si transformare sistemului intr-un propagator de SPAM exista si pe OSX.

Am vazut pe net multe comentarii din partea unor utilizatori de OSX “experti” care care radeau de utilizatori mai noi ai sitemelor Apple, explicand ca OSX nu este Windows si ca nu pot pati nimic deoarece in OSX nu poti fi afectat de malware sau virusi cum spun ei. Astfel de mesaje nu fac decat creeze o falsa idee de securitate utilizatorilor neexperimentati.

NU trebuie inteles acum ca imediat este nevoie de instalare unui antivirus ( da si pe OSX exista antivirus), dar trebuie inteles ca un risc exista si trebuie stiut ce trebuie facut pentru a evita problema expunerii computerului tau unui risc.

Exista cineva dintre voi care gasit acest troian in OSX?

 

 

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.