Frica de update

Tot timpul m-am intrebat de ce utilizatorilor de computere le este asa frica sa faca update. Oamenii au tendinta de a avea tot timpul ultimele telefoane mobile care fac o gramada de lucruri inutile, sau ultimul model de TV full HD cu toate ca tot ce pot prinde pe cablu nu este in HD… si tot asa.

In schimb cand vine vorba de updateul sistemului de operare sau a browser-ului totul se schimba. Dezvoltatorii de software fac acum ca update-ul sa fie un proces cat mai simplu pentru utilizator, aproape automat. Totusi lumea nu face update.

Care este oare explicatia pentru acest lucru? De ce oare exista utilizatori pe windows care nu au facut update de la Internet Explorer 6?
Nu mai vorbesc de faptul ca exista inca administratori de sistem in corporatii mari care nu au facut acest update.

De ce utilizatorul de Mac nu da un Software Update din cand in cand pentru a avea ultimele versiuni de software la zi?

Nici eu nu sunt adeptul update-ului imediat dupa ce apare noua versiune de software mai ales pentru computerele de productie, dar dupa prima saptamana stiu deja care sunt problemele, daca exista, si pot sa ma hotaresc daca fac acest update sau nu.

Totusi exista multi utilizatori care de fiecare data cand apare atentionarea de update ei dau Cancel. Fac acest lucru luni de zile la rand pana in momentul in care au o aplicatie care nu mai merge cum trebuie si atunci foarte neincrezatori fac update-ul.

Asa ca sunt curios sa stiu de la utilizatorii de Mac care intra pe acest site, care sunt motivele pentru a nu face un update?

De ce exista utilizatori pe site care folosesc inca Firefox 1.0 sau 2.0?  care este motivul pentru a nu face update?

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.

7 Comments

 • 02/10/2009 | Permalink |

  Nu cred ca e vorba de frica. In unele cazuri e vorba de timp – cred ca in cazul administratorilor de retea care ar trebui sa treaca pe la zeci sau sute de colegi pentru a-i intrerupe de la lucru si atunci intervine grija sau respectul pentru munca lor, iar in alte cazul e vorba de comoditate – totul merge bine, de ce sa fac ceva ce ar putea sa strice daca nu se finalizeaza cu mesajul “Update completed successfully”. Asa ca zic “las-o ma ca merge si asa”

 • 02/10/2009 | Permalink |

  De cele mai multe ori, frica de update este de fapt lipsa optiunii in multe companii mari care ruleaza softuri facute sa mearga doar pe iexplorer 6 si unde IT-ul nu prea are de ales.

  Din pacate, exista un numar destul de mare de astfel de computere…

 • Daniel Nanboe
  02/10/2009 | Permalink |

  @mihai
  Un administrator de retea prin definitie are in fisa postului si update-ul de sistem, browser etc.
  Prin urmare scuza ca dureaza mult si trebuie sa treaca pe la fiecare computer in parte nu prea tine. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca in mod normal o retea corporate bine gandita are sistem de deployment si nu necesita ca adminul sa mearga din computer in computer.

  Parerea mea este ca tine de lene si indiferenta si putin de ce spunea Daniel mai sus de faptul ca multe aplicatii au fost prost gandite in jurul unui browser si ca un update poate strica lucruri.

 • 08/10/2009 | Permalink |

  Am observat ca “frica de update” se manifesta mult mai puternic in randul utilizatorilor de Windows, lucru oarecum indreptatit de antecendentele MiniSoft-ului in ce priveste update-urile. Nu de putine ori am dat peste PC-uri cu setarea de Automatic Updates activata, care abia se mai miscau, avand SO intins pe cativa giga buni din hard. Nu mai vorbesc de zeci de bug-uri generata de update-uri a caror rezolvare este de cele mai multe ori alte update-uri saaaaau.. dupa cum bine ne invata echipa de suport tehnic a Minisoft-ului, de schimbare a softului respectiv cu totul si achizitionarea ultimei versiuni scoase pe piata. Ceva de genul.. “Aham, deci Win XP-ul ti-a raportat problema Q… hmm, dap, rezolvarea este sa cumperi noul nostru Windows Vista cu stelutze!”
  In conditiile prezentate mai sus, ma vad obligat sa recunosc:
  Mi-e frica sa fac update-uri pe Windows!

  Cand vine insa vorba de OSX.. e deja alta poveste.. Mi-am facut deja task saptamanal sa caut update-uri disponibile. Si de cand am trecut de la Leopardul de pamant la cel de zapada am ajuns sa caut update-uri si mai des – sunt cam dezamagit.

 • Daniel Nanboe
  08/10/2009 | Permalink |

  Da nu stiu ce sa spun depre Windows pentru ca nu folosesc acest sistem de operare. Este adevarat ca am prieteni utilizatori care imi spun ca Windows 7 se misca foarte bine si este extrem de stabil. Acum legat de OS X am avut de multe ori probleme cu update-ul cand l-am facut imediat dupa ce a aparut de la Apple, si de aceea prefer sa astept putin pana fac update. Folosesc Snow Leopard pentru munca si cinstit nu am avut multe probleme cu el, mici erori de grafica dar nimic major.

 • 08/03/2010 | Permalink |

  Cred ca “frica” de update-uri vine din teama celor care folosesc soft-uri piratate de a nu fi prinsi, acest “fenomen” fiind intalnit in special la utilizatorii windows. Dar cred ca de multe ori este si comoditatea oamenilor, dar si din faptul ca s-au “obisnuit” cu un anumit produs.

 • Daniel Nanboe
  12/03/2010 | Permalink |

  Nu cred ca softurile piratate sunt o cauza pentru lipsa de update. Eu cred ca este o combinatie de lipsa de cunostinte si indiferenta.

One Trackback

Spune-ti parerea

Adauga un comentariu mai jos sau adauga trackback de la site-ul tau. Poti sa te abonezi la aceste comentarii prin RSS

Adresa ta de mail nu este niciodata publica. Campuriile obligatorii sunt marcate cu *