iBook G4 reparat

Aveam un iBook G4 care de ceva timp nu mai functiona. Am fost acum vreo 2 ani cu el la cei de la NouMax care mi-au spus ca problema este de la cipul video ATI care s-a desprins de pe motherboard/placa de baza. Modelul meu nu era acoperit de programul extins de garantie de la Apple.

Problemele erau urmatoarele:

 • Imaginea video era distorsionata
 • Apareau linii colorate pe ecran
 • Imaginea pe LCD se bloca
 • Computerul pornea dar ramanea blocat cu un ecran gri.

Laptopul functiona atata timp cat nu era miscat, ceea ce il facea cam inutilizabil.

A fost folosit o perioada ca server de fisiere dupa care cu timpul dat uitarii.

In august o cunostinta avea nevoie de un computer doar pentru mail si browsing pe internet. Asa ca mi-am reamintit de relicva de laptop care zacea intr-o cutie si m-am gandit cum sa-l readuc la viata.

Initial am inceput prin a cauta o placa de baza functionala la un pret decent cat sa merite cumparata. Cu toate ca se mai gasea cate ceva pe Ebay costurile de a aduce in Romania o placa depaseau costul produsului, asa ca am renuntat.

In Romania tot ce am gasit pe forumuri erau tot computere cu acesiasi problema la placa de baza prin urmare nu aveam ce sa fac cu ele.

In cautarile mele a am gasit un video interesant in care un utilizator mai curajos (de fapt nu avea nimic de pierdut) aplica o metoda ciudata pentru a resolidifica procesorul video pe placa de baza.

YouTube Preview Image

Solutia era sa reincalzesti cipul de pe placa de baza fara a topi alte circuite sau a da foc la casa.

Dupa ce am citit mai multe blog-uri si evaluat mai multe solutii am ajuns la urmatorii pasi pe care i-am urmat pentru a rezolva problema:

1. Am urmat acest ghid ca sa pot desface computerul: http://www.hardmac.com/articles/53/

Ce nu spune ghidul este ca trebuie mare atentie la ordinea in care se scot suruburile. Ele trebuie  organizate intr-un sistem astfel incat atunci cand termini, sa le poti remonta unde trebuie. Eu nu am facut acest lucru si ca urmare am ramas cu un surub in plus care nici acum nu stiu de unde este.

2. O data desfacut computerul trebuie sa demontezi radiatorul care este peste procesor si cipul video.

Acesta poate arata ca in imaginea de mai sus dar poate fi si putin diferit, important este sa scrie ATI pe el. Acest cip are o serie de conectori sub el si unul sau mai multi pot sa fie deconectati sau sa atinga doar putin placa de baza si de aici toate problemele cu imaginea.

Reconectarea lui prin aceasta metoda nu merge facuta, in teorie, de cat o singura data. Dupa aceea riscul ca acesta sa se strice complet este de 80 %.

Cipul trebuie curatat complet de pasta conductoare sau de orice alte lucruri care il acopera.

3. Trebuie sa faci rost de o folie de aluminiu de bucatarie care sa fie impaturita in 3-4 straturi. Aceasta trebuie sa fie mare cat placa de baza si sa o acopere integral.

O pozitionezi peste placa de baza astfel incat cipul video sa iasa in relief si in zona in care se afla cipul apesi folia pentru a crea un contur (emboss/ridicatura). Pe conturul creat, cu un cutter, tai zona in care este cipul si incerci sa lasi marginile cat mai compacte ca cele 3-4 straturi sa nu se desfaca.

Folia de aluminiu serveste ca protectie atunci cand la pasul urmator incalzim cipul.

4. Acum ajungem la partea cea mai ciudata si periculoasa. Incalzirea cipului video, cu un Heatgun.

Eu aveam un heatgun cumparat de la Hornbach pentru 50 de lei. Pe net am vazut ca utilizatorii care au mai incercat aceasta metoda recomandau un heatgun special pentru electronice. Eu nu am vrut sa cheltui alti bani asa ca am folosit ce aveam.

Tot pentru acest pas se recomanda un boloboc si un termometru cu infrarosii. Boloboc aveam dar termometrul era scump asa ca am folosit metoda low cost gasita pe un forum. In loc de termomentru se poate utiliza o moneda de 10 bani cu putin fludor pe ea.

Mare atentie ca in acest pas se poate distruge cipul sau placa de baza.

Ce am facut eu:

 • M-am asigurat ca folia de aluminiu pregatita mai devreme este cat de cat bine fixata. Am lipit marginile exterioare de computer cu banda adeziva ca sa nu o suflu cu aerul cald din Heatgun si sa expun placa de baza la caldura mare.
 • Singurul element expus trebuie sa fie cipul grafic
 • Se pune peste cip moneda de 10 bani impreuna cu bucatica de fludor
 • Cu un boloboc verifica daca placa de baza este perfect dreapta pe suprafata unde este asezata. Este important acest lucru deoarece atunci cand se incalzeste foarte tare, cipul se poate deplasa si nu il vei mai putea reaseza in acelasi loc pe placa.
 • Tinand heatgun-ul la aproximativ 15 de cm de cip se incepe incalzirea acestuia. Atentie sa nu apropii heatgun-ul prea mult de cip  si incerca sa il indepartezi la 30 de cm dupa cateva secunde. Incalzirea acestuia trebuie sa se faca treptat, nu brusc
 • Moneda impreuna cu bucata de fludor au rol de verificare a temperaturii. Atunci cand bucata de fludor incepe sa se topeasca inseamna ca s-a ajuns la temperatura dorita. Mai incalzeste inca 10-13 secunde cipul.
 • Trebuie lasat sa se raceasca cam 15 min pentru a fi sigur ca nu se mai misca nimic.

5.  Am reasamblat computerul si l-am pornit. Spre uimirea mea acesta functiona. Am trecut la teste mai serioase mergand cu el prin camera pentru a vedea daca miscarea il afecteaza.

Au trecut 6 luni de utilizare si pana acum nu au fost probleme cu el, merge la fel de bine ca la inceput. Este bine ca o perioada sa folosesti un software de monitorizare a temperaturii pentru a vedea daca exista probleme.

Atentie!!!

Tot acest proces este extrem de experimental si nu se bazeaza pe o metoda exacta. Daca la mine a functionat nu este o garantie ca si la tine va functiona.

O alta alternativa mai sigura este sa gasesti un electronist care are un rework station pentru BGA (ball grid array) si sa rezolve problema intr-un mod profesionist.

Metoda folosita de mine este utila atunci cand nu ai nimic de pierdut si vrei sa mai faci o ultima incercare inainte sa-l arunci la gunoi.

Computerul este si acum functional cu Mac OS Leopard si este utilizat zilnic.

Acestea sunt site-urile de unde m-am documentat pentru nebunia de mai sus:

http://geektechnique.org/projectlab/726/diy-obsolete-ibook-logic-board-repair

http://forums.macnn.com/69/mac-notebooks/210232/diy-ibook-dual-usb-logic-board/

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.