Instalare si dezinstalare de aplicatii in OSX

Pentru a intelege care sunt pasii de instalare a unei aplicatii trebuie inteles ma intai ca acestea vin impachetate in diferite moduri si folosesc diferite tipuri de instalare.

In primul rand trebuie mentionat ca mapa recomandata de Apple pentru instalarea aplicatiilor este Applications. Acest lucru nu inseamna ca o aplicatie nu se poate instala oriunde pe computer. Este insa bine de stiut ca anumite aplicatii in momentul in care fac update se asteapta ca aplicatia sa fie in mapa Applications, astfel putand da eroare atunci cand aplicatia se afla in  alta locatie.

Tipuri de arhive si aplicatii de instalare.

Aplicatia poate sa fie arhivata in general ca .zip, .sit, .sitx sau ca .dmg. Acestea sunt toate moduri de arhivare, unele care se pot deschide direct in OSX fara a necesita alte aplicatii, altele necesita instalarea unor aplicatii suplimentare.

1. Cele mai comune arhive ce se deschid fara probleme in OSX fara a necesita instalarea unor alte programe, sunt arhivele .zip si .dmg.

Arhiva zip este ce similara cu cea existenta si pe PC. O data ce se face dublu click pe aceasta aplicatia inclusa in arhiva se dezarhiveaza in aceeasi locatie cu cea a arhivei. Aplicatia se copiaza in mapa Application pentru a o instala prin simplu drag&drop.

Formatul .dmg reprezinta un disc virtual. O data ce se face dublu click pe acest fisier,  apare pe Desktop un nou icon de disc care contine aplicatia. Instalarea ei se face tot prin Drag&Drop.

O data instalata aplicatia trebuie facut Eject la discul de pe Desktop si dupa aceasta operatie fisierul .dmg se poate sterge.

2. Formatele .sit, .sitx sunt ramase pe platforma OSX de la vechiile versiuni de Mac OS, acest format fiind foarte popular inainte de trecerea la OSX.

El se mai foloseste inca de cativa dezvoltatori cu toate ca este cam pe cale de disparitie. Pentru a dezarhiva acest format aveti nevoie sa descarcati Stuffit Expander. Aceasta aplicatie este gratuita si pe langa formatele .sit si .sitx poate dezarhiva si alte tipuri de arhive.

3.  O parte din dezvoltatorii de aplicatii pentru platforma OSX folosesc un installer in formatul .pkg care o data ce faceti dublu click pe el porneste aplicatia Installer de la Apple. Tot ce trebuie sa faceti aici este sa urmatii pasii de instalare care se afiseaza pe ecran.

4. Exista si aplicatii precum cele de la Adobe care au propriul sistem de installer. Tot ce trebuie sa faceti este sa porniti aplicatia de installer aflata pe CD/DVD si sa urmariti pasii sugerati de aceasta.

Dezinstalarea

Pentru partea de dezinstalare de aplicatii lucrurile sunt simple de cele mai multe ori.

Metoda de dezinstalare a unei aplicatii din OSX este de a gasi aplicatia in locatia unde a fost instalata si a trage aceasta aplicatie la gunoi. Daca aplicatia se afla intr-o mapa si contine mai multe fisiere trageti toata mapa la gunoi.

Ceea ce nu stiu multi dintre utilizatori, este faptul ca multe aplicatii mai ales cele de la Adobe si Microsoft vin cu un uninstaller. Este intodeauna recomandat sa folositi uninstaller-ul ca metoda de stergere a unei aplicatii. De cele mai multe ori daca nu folositi acest uninstaller riscati ca in  urma aplicatiei sterse sa ramana multe fisiere care sa ocupe spatiu inutil.

Ca sa intelegeti mai bine Adobe Creative Studio poate lasa in urma peste 2,66 Gb de fisiere, acestea fiind instalate de cele mai multe ori in Library/Application Suport.

Problema apare atunci cand sunt instalate aplicatii care nu au un uninstaller si care totusi lasa fisiere in urma cu toate ca aplicatia a fost stearsa din mapa Application.

Apple din pacate nu ofera nici o solutie pentru acest lucru, de aceea au aparut 2 aplicatii care pot sa ajute in acest sens.

Una dintre ele se numeste AppZapper si este disponibila contra cost. Cea de a doua  se numeste AppDelete si este gratuita. Cu toate ca AppZapper este mai usor de utilizat totusi si AppDelete este foarte eficient in a scapa de toate fisierele instalate impreuna cu aplicatia care se doreste stearsa.

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.