Lista nostalgica de Mac-uri

Dupa ce am citit articolul legat de Newton m-am gandit ca este timpul sa fac o lista cu toate Mac-urile pe care le-am avut pana acum in ordine cronologica (mai mult sau mai putin exacta).

Prin urmare acestea sunt computerele Mac pe care le-am avut pana in momentul de fata:

1. Macintosh Performa 6200CD

apple_powermac_6200

Acesta este primul computer Apple pe care l-am cumparat. Am mai lucrat inainte pe Mac si anume pe un Macintosh Quadra 950 care la vremea lui era un super computer.

Cinstit acest Performa l-am cumparat din greseala crezand ca poate rula si Windows 95 care era proaspat lansat. In acel moment existau modele care aveau un card PCI care permitea rularea sistemului de operare Windows in timp real. Modelul meu nu avea acest card asa ca mare a fost surpriza atunci cand l-am pornit si am vazut acest ecran de boot in loc de cel clasic de Windows (dos).

macos81boot


2. DayStar: Genesis MP 932+

daystartower

Acest computer l-am cumparat second hand si era un monstru de computer clona Apple. 4 procesoare PowerPC 604e, pacat ca nu existau decat Photoshop si alte cateva aplicatii care puteau folosi toate cele 4 procesoare simultan. Pe acest computer am instalat si sitemul de operare BeOS care pur si simplu zbura pe aceasta configuratie, preemptive multitasking si alte tehnologii care pe platforma Apple nu au ajuns decat mult mai tarziu cu OS X. L-am vandut pentru ca facea prea mult zgomot. Suna ca o fabrica cand pornea.


3.  Apple Power Macintosh G3 333 Minitower

apple_powermac_g3tower

Acest computer a fost o revolutie pentru mine, avand o viteza extraordinara fata de Performa, cu cei 768 Mb de Ram era un adevarat monstru.


4. Apple 20th Anniversary Macintosh

apple_20th_mac

Cu Mac-ul asta m-am pacalit putin a fost foarte scump si performantele erau destul de slabe, in schimb arata foarte foarte bine. Imi pare rau ca am fost nevoit sa-l vand, acum probabil ca era o piesa de muzeu foarte frumoasa.


4. Apple PowerBook G3 233 (Wallstreet)

apple_powerbook_g3_233

Acesta a fost primul meu laptop. Impresionant era un aparat cu un design superb si foarte solid facut.


4.  Apple PowerBook G3 400 (Firewire/Pismo)

apple_powerbook_g3_fw

Acesta a fost un update binevenit, mai multa viteza si un computer foarte performant pentru perioada respectiva si mai ales avea Firewire, foarte important pentru transferul video digital.


5.  Apple PowerBook G4 667

apple_powerbook_g4

Un computer foarte rapid cu un design inovator. Am avut probleme cu tastatura care lasa urme pe ecran. A fost schimbat ecranul si tastatura de catre Apple fara sa platesc. A fost distrus pe drum de DHL si 4 luni mai traziu am primit un alt computer similar nou nout.


6.  Apple PowerBook G4 1.33 17″

apple_powerbook_g4_17

Un upgrade bine venit. Un ecran mare de 17 si mai multa putere de calcul.


7.  Apple iBook G4/1.0 14-Inch

apple_ibook_g4

L-am cumparat ca al doilea computer dar am dat cu el de pamant din greseala. Inca mai merge atat timp cat nu este miscat.


8. Apple MacBook Pro “Core Duo” 2.16 17″

apple_macbook_pro_17

Primul computer pe Intel, functiona aproape bine dar perioada de tranzitie de la PowerPC la Intel nu a fost asa de placuta cum credea Apple. Componentele par sa fie deja mai proaste decat la modelele mai vechi.


9.  Apple MacBook “Core 2 Duo” 2.4 13″ (Black-08)

apple_macbook_black

Vechiul iBoog G4 a fost inlocuit de un MacBook. Merge bine mai putin o problema pe care o are cu mufa unde se introduc castile. Un conector ramane blocat si este destul de frustrant. Este o problema de design Apple care inca nu este recunoscuta oficial. Cum spuneam componentele sunt mai proaste dar si preturile au scazut radical.


10. Apple MacBook Pro “Core 2 Duo” 2.4 17″ (SR)

apple_macbook_pro_17

Computerul actual, inca merge cu toate ca acum o saptamana a fost schimbata placa de baza. Reparatia a fos facuta gratuit deoarece era o problema recunoscuta de Apple. Cinstit sunt multumit de el si nu cred ca am sa fac upgrade decat daca chiar o sa am nevoie de ceva mai puternic. Core i7 poate?


Anul urmator poate chiar ma aventurez catre noile Mac Pro cu  Xeon ‘Gulftown’ 6-Core, depinde cand se vor lansa oficial.

Pentru cei care sunt curiosi sa vada configuratiile computerelor de mai sus acest site ofera informatii complete: www.everymac.com

Cati dintre voi mai au vechituri Mac care inca mai functioneaza?

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.