Securitate pentru paranoici

Daca esti doar foarte paranoic sau doar precaut acest tutorial este posibil sa te intereseze.
Daca ai informatii pe care vrei sa le pastrezi ascunse de ochii altor oameni sau doar iti doresti ca informatiile confidentiale ale firmei tare sa fie protejate, sistemul Mac OS X are deja o functionalitate de baza care poate sa faca acest lucru.

Deschide aplicatia Disk Utility aflata in Applications > Utilities
screenshot_01
1. In meniul de sus exista butonul New Image, care trebuie apasat

2. Se deschide o fereastra de save in care trebuie definit numele volumului virtual in zona de Save As:

precum si la Volume Name.

screenshot_03

  • La volume site se stabileste dimensiunea dorita pentru hardiscul virtual. Este important acolo unde se salveaza acest fisier sa existe spatiu disponibil.
  • In dreptul Volume Format este recomandat sa fie folosit Mac OS Extended (Journaled) pentru utilizatorii mai avansati care stiu sa incarce fisiere DMG pe Windows si vor sa foloseasca acest volum virtual atat pe windows cat si sub OS X pot alege aici MS-DOS (FAT).
  • La Encryption: Trebuie ales 256-bit AES care ofera nivelul de criptare maxim.
    Ca o paranteza pentru majoritatea utilizatoriilor o criptare de 256-bit AES este mai mult decat de ajuns. Pentru cei mai paranoici utilizatori exista sisteme mult mai avansate si cu un nivel de protectie superior care, in teorie, nu poate fi decriptat nici macar de agentiile guvernamentale.
  • La partition trebuie ales Hard disk, iar la Image Format Sparse disk image.
  • Modul Sparse disk image inseamna chiar daca ai ales (spre exemplu) 660MB de spatiu pentru acest disc virtual, pe discul unde este acest fisier salvat nu va ocupa 660 MB ci doar atat cat a fost copiat pe el. Simplu daca ai un fisier de 5 Mb pe discul virtual atunci saptiul ocupat de acesta este de 5Mb si nu 660Mb.

3. Dupa ce apesi Create apare o fereastra in care ti se cere sa introduci parola dorita pentru acest disk virtual. Este de preferat ca optiunea Remember password in my keychain sa nu fie bifata.

screenshot_05

Astfel de fiecare data cand incerci sa faci Mount la acest disc ti se va cere parola.

4. In locul in care ai salvat fisierul se afla un fisier cu numele ales.sparseimage
Daca se face dublu click pe acest fisier apare o fereastra in care se cere introducerea parolei.
Introduceti parola si nu bifati nici una din cele doua optiuni.

screenshot_06

5. Pe Desktop apare un nou Volum cu numele ales care functioneaza exact ca un hard disk. Acum in acest hard disk virtual se pot copia si sterge fisiere exact ca pe orice hard disk obisnuit.

Atentie in momentrul in care ati terminat operatiuniile sa dati Eject pentru a proteja informatia.
Daca stergeti fisierul cu terminatia .sparseimage automat toata informatia care o contine acest hard disk virtual este stearsa. Atentie de asemenea la parola aleasa odata uitata este imposibil sa o recuperati.

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.