Parole, pin-uri si alte coduri

O data cu noua tehnologie fiecare persoana are o tona de parole, pin-uri si coduri pentru a accesa diferite lucruri. Intre cardul bancar 3D secure, parola de mail, parola de acces de la birou, twitter si alte servicii similare cineva are nevoie sa retina o gramada de parole.

Din pacate toata lumea foloseste cam aceeasi parola peste tot, exceptie fiind poate parolele de la locul de munca care se schimba la un interval de timp mai mic. Oricum ar fi nimeni nu isi schimba parola destul de des sau foloseste parole complicate.

Majoritatea ne dorim o parola usor de tinut minte pe care sa o folosim peste tot. Din pacate Internetul este plin de persoane “intreprinzatoare” care doresc sa-ti acceseze mailul, computerul sau contul bancar pentru beneficii financiare sau pur si simplu pentru a se distra. Oricum ar fi 80 % dintre noi suntem tine usoare pentru oricine isi doreste obtinerea acestor informatii.

Problema este ca in aceasta nebunie toate sistemele electronice in loc sa iti simplifice lucrurile de fapt le complica si mai mult. Intr-un browser iti salvezi anumite parole pentru site-uri, in mail ai alte parole, pe telefon iti salvezi parola de la banca si pin-ul de la card.

Ca regula generala este bine sa folosesti o parola care sa contina atat litere cat si cifre si simboluri care sa aiba o lungime de minim 10 caractere. De preferinta este ca iPhone-ul tau sa aiba o parola setata pentru a nu putea fi folosit daca il pierzi, la fel si pentru computerul de acasa sau laptop. In plus Apple ofera prin serviciul iCloud posibilitatea de a bloca de la distanta computerul sau iPhone-ul furat  daca acesta a fost in prealabil configurat cu iCloud.

Apple ofera in sistemul OSX un tool extraordinar care permite salvarea parolelor la nivel de sistem. Acest lucru inseamna ca parolele salvate din site-uri, servere FTP, accespoint-uri wireless sau aproape orice alt tip de parola introdusa in aplicatii OSX poate ajunge sa fie salvata in Keychain.

Informatia de aici este criptata si protejata de o parola. Astfel, toate parolele folosite pe OS X pot fi pastrate intr-un singur log usor de accesat. In plus Keychain Access permite si salvarea unor note de text care si ele la randul lor sunt criptate. In aceste note poti pastra informatii confidentiale fara a risca ca ele sa fie accesibile atunci cand cineva are acces la computerul tau.

Singura parte proasta a acestui sistem este ca nu se sincronizeaza cu iPhone-ul sau iPadul, orice parola salvata pe mac nu este disponibila si pe aceste device-uri.

Contra cost exista o aplicatie care face acelasi lucru ca si Keychain Access dar care in acelasi timp sincronizeaza informatia si cu iOS. In plus aplicatia ofera gama mai mare de functionalitate si un algoritm de criptare mai avansat. Aplicatia se numeste 1Password si vom face in curand un review al acestei aplicatii aici pe site.

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.