Pregateste-te pentru Snow

Snow Leopard este la un pas de lansare si de aceea este timpul sa ne pregatim pentru update.

Este de mentionat ca pentru utilizatorii de computere PowerPC, Leopard 10.5 este ultima versiune de OS care mai ruleaza pe aceste computere, Snow Leoapard fiind doar pentru procesoarele Intel.

Snow Leopard este un update care aduce imbunatatiri legate de optimizarea performantei si nu functionalitate noua.

Un aspect foarte important este ca Snow Leopard ocupa mult mai putin spatiu pe hard disc in comparatie cu sitemul 10.5.

Dimensiunea redusa a noului sistem se datoreaza faptului ca tot codul PowerPC din versiuna anterioara nu mai exista.

De mentionat insa faptul ca Rosetta, programul care permite rularea de aplicatii facute pentru procesoarele PowerPC exista inca si permite rularea unor aplicatii mai vechi care nu au fost inca transformate pentru Intel.

Majoritatea dezvoltatorilor si-au rescris aplicatiile ca sa poata rula pe Intel si au renuntat la codul PowerPC, prin urmare Rosetta este un program care nu va mai fi necesar in cativa ani. Cu toate acestea in Snow Leopard, Rosetta se poate instala ca program optional.

Ca utilizator poti verifica daca aplicatiile folosite de tine sunt scrise pentru Intel sau PowerPC apasand in Finder pe icon-ul aplicatie si combinatia de taste Command-I, vedeti la General > Kind daca apare Intel sau PowerPC in paranteza.

get-info

Daca apare PowerPC este cazul sa gasiti un update care sa fie compatibil cu platforma Intel pentru a nu rula aplicatia in Rosetta, mult mai incet decat o aplicatie nativa scrisa pentru Intel.

Daca aplicatia este un utilitar ai toate sansele sa gasesti acest update pentru Intel gratuit, daca aplicatia ta este Office 2008 sau pachetul Adobe atunci ai o problema pentru ca aceste upgrade-uri costa.

Bineinteles cel mai important pas este sa faci un backup pentru toate fisierele importante inainte de a face update la Snow Leopard.

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.