Upgrade de memorie Mac

Trebuie sa incep prin a specifica ca eu nu am facut niciodata upgrade de memorie RAM cumparand modulele de la un reseller Apple. Consider ca pretul de vanzare practicat de Apple cu 30-40 % fata de memoria obisnuita este furt la drumul mare. Ce trebuie inteles: Apple nu produce memorie, memoria folosita in computerele Apple fiind construita de o serie de producatori externi, majoritatea din Corea de Sud. Prin urmare daca cumperi memoria de la unul dintre producatorii pe care ii foloseste si Apple atunci se poate spune ca ai luat memorie originala Apple. Orice reseller Apple din lume iti va spune ca memoria nu este certificata de Apple. Asa ceva nu exista, tot ceea ce  face Apple este sa aleaga o memorie mai buna de la 2-3 furnizori, restul fiind marketing.

Asta inseamna ca in orice computer Apple care foloseste platforma Intel poti cumpara memorie dintr-un magazin de PC obinuit la preturi mult mai mici. Tot ceea ce trebuie facut este sa verifici tipul de memorie pe care il utilizeaza computerul tau si memoria maxima pe care acesta o accepta.

Cea mai buna sursa pentru aceasta verificare este site-ul www.everymac.com unde poti gasi lista completa si la zi a computerelor Apple produse cu toate specificatiile tehnice. Tot aici se pot vedea si care dintre modelele Apple accepta mai multa memorie decat Apple recomanda.

Practic sunt modele de MacBook Pro sau Mac Mini care in loc de 8 Gb pot avea o memorie de maxim 16 Gb.

Acum mai exista o discutie legate de existenta unei diferente intre achizitia de module de memorie kit si achizitia separata a doua module de memorie similare.

Producatorul de memorie garanteaza atunci cand se cumpara meorie Kit (2 module intr-un pachet)  ca acestea functioneaza perfect impreuna fara a avea probleme de compatibilitate.

Daca achizitionati in schimb 2 module de memorie separat, dar acestea sunt de la acelasi producator si au aceleasi specificatii acestea trebuie sa functioneze la fel de bine impreuna.

Si aici exista diferente de pret intre memoria kit si cea achizitionata modul cu modul. Veti vedea ca de cele mai multe ori cea kit costa putin mai mult. Din nou atata timp cat memoria are aceleasi specificatii si este de la acelasi producator nu trebuie sa existe probleme. In teorie chiar daca memoria este de la producatori diferiti dar are specificatii similare tot va functiona dar este adevarat ca aici pot aparea probleme, calitatea memorie fiind diferita de la un producator la altul.

Insatalrea memorie trebuie facuta in general de cineva care se pricepe, daca nu ati mai facut acest lucru este recomandat sa mergeti cu memoria si computerul la un service Apple pentru instalarea ei. Acestia o pot instala contra cost chiar daca nu este cumparata de la ei. Pentru multe modele de Mac precum Mac Mini si iMac instalarea memorie este o procedura simpla care de cele mai multe ori nu necesita ajutorul celor de la service.

Producatorii de memorie recomandati in general ca fiind fara probleme sunt: Crucial,OWC,Corsair, Samsung.

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.