Vreau sa fiu anonim

M-am gandit sa dezvolt mai mult ideea mea paranoica de a deveni invizibil intr-o lume digitala. Multi utilizatori nu isi dau seama cat de multa informatie ramane in urma lor in momentul in care viziteaza un site sau fac upload pe facebook sau doar isi verifica mailul pe Gmail sau Yahoo. Ce insemna asta? Posibil nimic important dar poate totusi toate aceste informatii se pot folosi intr-un mod daunator mie, de catre o companie, persoana fizica sau institutie publica. Mai mult daca lucrezi intr-un domeniu foarte competitiv unde secretul profesional este important atunci poate te intereseaza cum sa devii anonim online.

Tor este un proiect Open Source care te ajuta sa navighezi pe internet sau sa te conectezi la Yahoo Messenger complet anonim.

Un exemplu de cat de multe informatii raman in urma ta cand accesezi un site se pot vedea aici: showip.net

Interfata grafica pentru sistemul Tor se numeste Vidalia si este disponibila atat pentru Mac cat si pentru Windows si Linux.

Aplicatia se instaleaza usor prin Drag & Drop. Cu aceasta aplicatie vine si un script pentru instalarea unui buton de activare sau dezactivare a serviciului Tor direct din Firefox.  Pentru a naviga anonim din firefox trebuie doar sa activezi serviciul Tor din coltul dreapta jos al ferestrei Firefox.

Daca doriti sa deveniti anonimi si in alte aplicatii precum Yahoo Messenger sau MSN puteti activa aceasta optiune din aplicatie.

Bineinteles ca exista si un mare dezavantaj, acesta fiind viteza de download scazuta. Deoarece sistemul se conecteaza cu alte computere care folosesc Tor nu se poate avea o viteza constanta. Aceasta depinde de cea a computerului la care esti conectat prin reteaua Tor.

Dar pentru utilizatorul de Mac paranoic acesta este un cost foarte mic in schimbul anonimitati absolute.

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.