Zona pentru Hackintosh

Hackintosh este denumirea acelor computere care ruleaza OSX pe un hardware altul decat cel de la Apple. Exista multe posibilitati de a face acest lucru. Poti sa-ti construiesti singur un astfel de computer din componente disponibile in magazinele IT tinand cont de anumite limitari. Poti chiar cumpara un computer Mac Clona care este deja asamblat de firme care vand aceste computere online sau chiar in magazin, cum este cazul unui producator german de clone Apple.

Exista discutii in primul rand legate de legalitatea acestor computere si a modului in care se instaleaza Mac OS X pe ele.

In momentul de fata exista un singur caz care a ajuns in justitie si acela este Apple contra Psystar. Momentan nu exista o hotarare judecatoreasca care sa interzica utilizarea Mac OS X pe alte computere decat cele de la Apple.

Legea drepturilor de autor permite unui utilizator de software care a cumparat LEGAL licenta de Mac OS X sa poata instala o copie a materialului original, in acest caz DVD-ul cu aplicatia, pe un computer.

Avocatii discuta ca practic Apple nu poate interzice unei persoane, care a achizitionat legal sistemul de operare, sa faca modificari in acesta pentru a putea utiliza sistemul pe computerul propriu. Prin urmare un utilizator privat care modifica acest software si il foloseste pe un singur computer sau mai multe in functie de numarul licentelor achizitionate nu poate sa fie urmarit juridic.

Acum ce au facut cei de la Psystar este ca dupa ce au modificat sistemul OS X pentru a putea rula pe hardware-ul construit de ei au si revandut acest sistem de operare impreuna cu sistemul hardware.

Aici intervine o incalcarea a legii de drepturi de autor care spune ca autorul este propietarul oricarui produs derivat din produsul original sau copii ale produsului original. Prin urmare Apple incearca prin acest proces sa dovedeasca ca vinderea unei copii modificate de OS X, este ilegal.

Acum ce ne intereseaza pe noi ca utilizatori obisnuiti:

1. Din punct de vedere legal pana la proba contrara utilizarea Mac OS X pe un computer Hackintosh nu este ilegala. Este adevarat ca se incalca EULA care insoteste sistemul de operare OS X, dar pana nu va exista un proces castigat de Apple, este doar o incalcare de contract si in nici un caz o incalcare a drepturilor de autor.

2. Licenta de Mac OS X trebuie sa fie obtinuta legal numai atunci utilizatorul nu poate sa fie urmarit penal. Orice versiune piratata reprezinta o incalcare a drepturilor de autor.

3. Firmele sau persoanele private care incearca comercializarea unor astfel de produse isi asuma riscul de a fi dati in judecata de Apple.

Un computer hackintosh ofera urmatoarele avantaje si dezavantaje:

Avantaje:

1. Costa mult, mult mai putin decat un computer produs de Apple.

2. Permite realizarea unie configuratii custom de multe ori mult mai buna decat cea mai buna oferta de la Apple.

3. Se poate rula OS X pe computere laptop de firma altele decat cele de la Apple.


Dezavantaje:

1. Instalarea necesita cunostinte tehnice din partea utilizatorului.

2. Nu toate versiunile de hardware existente sunt compatibile cu Mac OS X.

3. Nu exista suport tehnic din partea Apple pentru sistemul de opereare instalat pe alt hardware decat cel de la Apple.

4. Exista probleme de incompatibilitate intre diverse versiuni de hardware si driverele existente.

5. Sistemul poate sa fie mai instabil decat cel care ruleaza pe hardware Apple.

Cu toate ca lista de dezavantaje pare mai mare decat cea de avantaje nu trebuie uitat aspectul economic, lumea incearca sa foloseasca aceste sisteme deoarece nu isi permite sau nu vrea sa plateasca pretul premium al produselor hardware Apple.

Ca o recomandare a nostra este sa achizitionati produse hardware Apple deoarece marele avantaj este ca nu trebuie sa pierdeti timpul cu drivere si probleme de compatibilitate.

Noi la Punctmac ne-am hotarat sa deschidem o sectiune speciala pentru utilizatorii de Hackintosh, dar trebuie precizat ca aceasta sectiune nu va contine materiale ilegale sau care sa incalce drepturile de autor.

Exista un snobism in randul utilizatorilor de produse Apple care se manifesta din ce in ce mai mult pe forumurile dedicate utilizatorilor de mac, prin care se declara ca utilizatorii de Mac OS X care ruleaza sistemul pe un Hackintosh nu sunt utilizatori de Mac “adevarati”.

Din punctul nostru de vedere nu este nimic rau in a incerca rularea sistemului de operare Mac OS X pe alte sisteme decat cele de la Apple atata timp cat se face legal. Pentru noi toti utilizatorii de Mac OS X sunt “adevarati” utilizatori de Mac, indiferent de platforma hardware pe care acesta ruleaza.

Editorii Punctmac nu au experienta juridica si de aceea daca nu esti sigur sau vrei sa te asiguri ca ceea ce faci este legal, verifica inainte de a actiona cu avocatul tau sau cei de la ORDA.

Link-uri utile:

www.orda.ro

http://lowendmac.com/ed/fox/09ff/psystar-copyright-law.html

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.

3 Comments

 • 28/09/2010 | Permalink |

  Sau, mai sigur, foloseşte Linux. E muuuuult mai bun decât Windows şi merge cam pe toate configuraţiile… fără nici o restricţie legală.

 • Daniel Nanboe
  28/09/2010 | Permalink |

  Linuxul are si el target-ul lui. Parerea mea este ca Linux-ul este ok pentru cea mai mare parte din utilizatorii de programe Office, cei care intra pe mail si fac surf pe net, dezvoltatori de aplicatii. Bineinteles ca este platforma perfecta pentru orice server. Dar cam aici se opreste zona in care linuxul este bune.

  Cinstit m-am saturat sa aud cat de bun este Gimp si ce alternativa extraordinara este acesta la Photoshop. Orice utilizator care foloseste Photoshop sau Illustrator in mod curent stie ca alternativele open source existente pe Linux sunt mult mult mai slabe.

  Dupa parerea mea Ubuntu este distributia de linux cea mai evoluata din punctul de vedere al utilizatorului. Dar multe lucruri inca nu functioneaza cum trebuie iar majoritatea dezvoltatorilor de aplicatii serioase nu au versiuni de Linux.

 • 19/11/2010 | Permalink |

  Vand PC pe care am instalat mac os x 10.6.5 (Snow Leopard cu update la zi)
  bun pentru editare video, jocuri
  poate fi folosit si ca PC obisnuit cu windows (se poate si dual boot,
  precum si folosirea Parallels)
  Componente:
  - Placa de baza Gygabite P55M-UD2, socket 1156
  - Procesor i5 750, 2.66 GHz
  - Cooler procesor: Sythe Mugen 2
  - Placa video: Gygabite nVidia GeForce 9800, 1 gb, GDDR3 256, HDMI,
  HDCP, DL-DVI-I, PCI-E
  - Memorie Kingmax DDR3 – 4 gb (2×2), 1333 MHz
  - HDD Samsung – 500 Gb
  - Carcasa: Spire JetBlack SP 7060B
  - Sursa: Nexus NX 5000-R3, 530 W (f. silentioasa)
  - DVD-writer: Sony Optiarec AD-5240S
  - Card reader: Sythe 42in1 SCKMRD-2000-BK (include si floppy disk)
  Pentru informatii suplimentare:
  0729446049, 0761563086, id mess: kirionutz

Spune-ti parerea

Adauga un comentariu mai jos sau adauga trackback de la site-ul tau. Poti sa te abonezi la aceste comentarii prin RSS

Adresa ta de mail nu este niciodata publica. Campuriile obligatorii sunt marcate cu *