Cauciuc made in California

Mac Book Pro-ul meu care a implinit 2 ani a inceput sa se dezintegreze, este adevarat ca il folosesc zilnic 14 ore si ca odata cu aceste temperaturi ridicate din Romania a fost pus la grea incercare.

 

Plasticul care fixeaza piciorusele de cauciuc a inceput pur si simplu sa se macine. Astfel 2 dintre cele 4 picioruse de cauciuc care sunt pe partea din spate a computerului au cazut.

Mare lucru, ar spune lumea, sunt doar niste cauciucuri! Se pare insa ca Apple nu este de aceeasi parere. Cautand pe internet am descoperit o gramada de persoane cu aceeasi problema. Am vazut ca Apple ofera si un replacement kit pe care utilizatorii il pot instala singuri acasa: http://support.apple.com/kb/HT5236

Am sunat la cei 2 mari reselleri Apple din Romania si minune, pretul pentru acest kit este de 52 euro + TVA si include si instalarea lui gratuita.

Mi s-a parut uimitor mai ales cand, in UK, un alt reseller Apple vinde acelasi kit pentru 18 lire sterline.

Am sunat si la Apple in USA (de ceva timp au inceput si ei sa ofere suport tehnic telefonic) dar inca nu am primit un pret de la ei deoarece aveam nevoie de o adresa de livrare in USA ca sa imi poata calcula pretul cu transport cu tot.

Nu inteleg cum 4 bucati de cauciuc si un super glue pot ajunge sa coste asa de mult, chiar daca ele sunt de la Apple raman totusi niste bucati de cauciuc. Cinstit nu stiu inca unde este nesimtirea mai mare, in faptul ca Apple cere bani pentru aceste bucati de cauciuc sau ca ele in Europa costa dublu fata de USA (probabil, inca astept confirmarea pretului).

Oricine este de vina nu pot spune decat ca incearca sa fure clientii.

La aceste picioruse nu se poate renunta  deoarece in carcasa computerului, sub picioruse, exista o gaura care comunica direct cu partea interioara a computerului. Asta inseamna ca praful, apa si alte lucruri pot intra in carcasa daca aceste picioruse nu sunt fixate.

Ele nu se pot lipi direct fara a avea partea de interior care sa le sustina. Eu am avut noroc si nu am pierdut partea de piciorus externa si de aceea prin demonaterea carcasei si cu ajutorul unui cutter, a unui capac de pix si a unui super glue am reusit sa reatasez cu succes piciorusele de plastic.

Cautand diverse alternative mai ieftine decat ce ofera Apple am gasit urmatoarele:

 

1. Picioruse de plastic care se aplica direct pe carcasa, cumparate de la un magazin tip Obi sau Praktiker. Au dezavantajul ca in general sunt mai mari si mai groase si aplicate pe carcasa arata mai urat decat cele originale. Au avantajul ca sunt extrem de ieftine si se pot schimba ori de cate ori este nevoie.

2. Silicon modelabil Sugru care permite modelarea unor noi picioruse. Produsul este un fel de plastelina care poate fi modelata si in contact cu aerul in 24 de ore se transforma intr-un material siliconic flexibil.

Se poate cumpara direct de pe site-ul producatorului si se livreaza si in Romania. Are avantajul ca se poate utiliza si la alte tipuri de aplicatii, de exemplu reparearea cablurilor de la incarcatoarele Apple.

3. Daca mai aveti piciorusele de cauciuc originale acestea se pot reatasa folosind o combinatie de capace de pix, cuter si ceva superglue sau poate chiar combinate cu Sugru.

 

Personal daca nu aveam capacul de cauciu si nu reuseam sa-l reatasez, cumparam acel silicon modelabil de la Sugru.

Oricum foarte stupid din partea Apple ca isi supune clientii, care deja au platit o suma mare de bani pentru computer, sa mai plateasca inca 50 euro pentru 4 capace de cauciuc.

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.