De ce exista Corel?

Am spus mult timp ca am sa evit acest subiect dar se pare ca lumea este curioasa si vrea sa stie care este aplicatia pe care eu o recomand pentru grafica. De ce sa alegem Corel? Sau de ce lumea lucreaza in Illustrator?

Aceste intrebari si le pun de obicei studentii care termina scoala de arte sau care chiar in timpul scolii incep incet, incet sa foloseasca computerul ca un tool si experimenteaza cu Photoshop si Corel.

Am sa incerc sa raspund la o serie de intrebari primite in ultimul timp si sa aduc si niste argumente, cred eu,  valide.


1. De ce Corel este foarte folosit (peste tot cerandu-se acest format de fisier) si totusi pentru OS X nu mai exista o versiune de Corel.

In opinia mea pachetul Corel este un caz aparte pentru Romania. Aceasta aplicatie este mai ieftina decat solutiile concurentei si ofera un pachet decent de ustensile pentru realizarea de grafica vectoriala, editare de imagine si chiar DTP.

Prin urmare pachetul Corel este in general ales strict din motive financiare de catre firme si institutii de invatamant care predau IT si grafica. Acest lucru nu inseamna ca aplicatia este buna. Acum depinde care este termenul de comparatie. Daca comparam pachetul Corel cu pachetul Adobe Creative Studio multa lume va spune ca nu exista termen de comparatie intre cele doua. Corel este un pachet adresat persoanelor fizice care doresc sa-si realizeze felicitari de Craciun si dupa parerea mea nu are ce cauta intr-o companie care se ocupa cu servici grafice, DTP, Prepress sau agentie de publicitate.

Pe platforma Macintosh, Corel a disparut acum cativa ani buni din cauza vanzarilor foarte proaste si a concurentei foarte puternice din partea Adobe si firmei Macromedia (firma care a fuzionat cu Adobe). Pachetul Corel pe Mac avea multe bug-uri si o interfata care nu era foarte prietenoasa asa cum aveau celelalte aplicatii concurente.


2. Ce programe grafice trebuie sa folosesc pentru a lucra in industria publicitara?
Aici din pacate lucrurile sunt simple. Spun din pacate pentru piata de software grafic, atat pe windows cat si pe OSX piata este stapanita de Adobe. Nu prea exista alternative serioase. Pentru DTP mai este Quark dar aceasta aplicatie este pe cale de disparitie, companiile preferand Adobe Indesign.

Asa ca, veste proasta pentru studentii care au terminat SNSPA sau alte facultati asa zise de publicitate care cred ca se pot descurca cu acel putin Corel si Paint Pro invatat in scoala.

Majoritatea companiilor internationale si nationale folosesc produsele Adobe. Acest lucru insemnand ca pentru a incepe o cariera in aceasta industrie din punct de vedere tehnic acestea sunt aplicatiile pe care trebuie sa le stapaniti.


3. De ce pe Mac nu pot sa folosesc 3D Studio Max pentru a face grafica 3D?

Pentru partea de grafica 3D lucrurile nu stau chiar asa de bine pe platforma OSX. In primul rand lipsa aplicatiei Studio Max este o problema majora. Aceasta aplicatie este un standard in industria 3D si din pacate cei de la Autodesk inca nu au adus aceasta aplicatie pe platforma OSX. De altfel nu se stie daca o vor aduce vreodata.

Acestea fiind spuse, exista alternative serioase, una chiar de la Autodesk.

Aceasta este o lista cu aplicatii profesionale de grafica 3D:

1. Maya de la Autodesk
2. Cinema 4D de la Maxon
3. Lightwave
4. FormZ

Lista este mult mai lunga si puteti gasiti aici majoritatea aplicatiilor cu link-uri catre producatori.
http://www.pure-mac.com/3d.html


4. Sunt ilustrator si vreau sa trec pe Mac. Exista aplicatii serioase pentru ilustratie?

Si aici monopolul Adobe isi spune cuvantul. Pe platforma OSX probabil ca cea mai folosita aplicatie pentru ilustratii este Illustrator de la Adobe. In schimb exista si o alta alternativa mai ieftina dar foarte buna numita Lineform.

Exista chiar si o versiune opensource  de aplicatie pentru ilustratie dar care ruleaza pe OSX in sistemul X11. Aplicatia se numeste Inkscape.


5. De ce sa lucrez pe Mac cand toate aplicatiile Adobe exista si pe PC si in plus mai am si alte alternative precum Corel?

Din nou incep prin a spune ca pachetul Corel nu reprezinta o alternativa la aplicatiile “serioase” precum cele de la Adobe. Cat despre alegerea Mac/PC aici tine strict de modul de lucru al individului. Personal cred ca Mac-ul este mai mult un tool care nu ma incurca cu functionalitate inutila si are o precizie foarte buna. Pe cealalta partea avem Windows care cu toate ca a facut progrese majore in ultimii ani inca este un infern de drivere, antivirusi si probleme de compatibilitate. Pe langa acest aspect majoritatea agentiilor de publicitate din Romania folosesc Mac. Nu neaparat din motive de snobism ci din simplul motiv ca apartinand de agentii internationale trebuie sa foloseasca aceleasi platforme ca si agentiile-mama internationale. Acest lucru usureaza workflow-ul si evita anumite probleme de compatibilitate Mac-PC.


6. Exista fonturi de Mac si de PC?

Da exista inca fonturi de mac care nu functioneaza pe PC, dar acestea fac parte din trecutul systemului de operare Mac inainte de OSX. In principiu cele doua tipuri de fonturi actuale sunt TTF si OTF functioneaza atat pe Mac cat si pe PC fara probleme.


7. Fisierele din aplicatiile Adobe merg atat pe Mac cat si pe PC?
Pe scurt da. Exista mici probleme la denumirea fonturilor fiind interpretata gresit de la un sistem de operare la altul insa problemele se rezolva simplu.


Nu pot sa termin articolul fara a raspunde la intrebarea din titlu: Habar nu am!

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.