Gluma certificatelor digitale.

Suntem in secolul 21 si in Romania au ajuns intr-un final certificatele digitale.

Pentru cei care nu stiu acestea reprezita o metoda simpla de a inlocui semnatura clasica pe documentele oficiale. Asta inseamna ca de acum poti trimite facturi semnate digital care nu mai necesita sa fie trimise in forma printata prin curier sau sa-ti depui declaratii fiscale la ANAF prin internet.

Cum totul parea prea frumos sa fie adevarat am inceput sa investighez putin pasii necesari pentru a obtine aceste certificate.

Prin ordinul ANAF OPANAF 2568/2010 s-a hotarat metodologia prin care se pot utiliza aceste certificate in cadul ANAF.

Exista in prezent 3 furnizori de astfel de certificate acceptati de ANAF:

certSign

transsped

digisign

Cum era de asteptat nici unul dintre acesti furnizori nu ofera o solutie pentru utilizarea acestor certificate pe platforma OSX sau Linux.

Prin urmare statul imi incalca drepturile de platitor de taxe si ma discrimineaza obligandu-ma sa folosesc platforma Windows. Mai interesant este faptul ca acest proiect initiat de ANF este facut pe bani Europeni, iar regu

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.