iPad

Ok, dupa cum toata lumea stie Apple a lansat iPad. Dupa ani de zvonuri si asteptari marete iPad este o realitate. Pentru mine acest produs este o dezamagire majora. Chiar daca nu am avut ocazia sa-l folosesc doar uitandu-ma la specificatii realizez ca iPad-ul este o dezamagire. Parerea mea este ca Apple a creat asteptari prea mari pentru acest produs si, odata lansat, acesta nu s-a ridicat la nivelul acestora.

Ce cred ca ii lipseste acestui produs:

 1. Nu are multitasking. Pana si iPhone-ul are nevoie de multitasking, iPad-ul trebuia sa includa aceasta functie obligatoriu. Nu pot sa stau pe internet si in acelasi timp sa scriu un document este o functie vitala, avem nevoie de ea.
 2. Cinstit este o dezamagire ca nu foloseste MacOSX. Daca te uiti la alte Tablet PC acestea functioneaza cu Windows 7 si nu Windows mobile.
 3. Nu are camera video. iPad-ul putea sa fie computerul perfect pentru comunicare, iChat sau Skype, probabil ca in stilul Apple acestea vor deveni optiuni in versiunea 2 sau 3 de iPad. Asta daca va mai exista o versiune 2 sau 3.
 4. Ne asteptam la functii touch revolutionare si in loc de acestea am primit aceleasi functii ca cele de la iPhone.
 5. Nu exista Adobe Flash. Cu toate ca noul procesor Apple este foarte puternic si ruleaza la 1Gz, nu exista inca un plugin de Flash. Nu se stie de ce Apple se opune atat de tare acestui plugin mai ales cand cei de la Adobe au demonstrat ca acesta poate rula si pe iPhone. Prin urmare nu este o problema de putere ci mai mult de vointa si business.
 6. Nu are port HDMI si nu poti vedea filme in format HD. Prin urmare acesta nu este un device multimedia nici pe departe.
 7. Cu toate ca designul iPad-ului pastreaza linia Apple, pentru a conecta un USB sau a citi un SD card ai nevoie de adaptoare. Totul se conecteaza prin adaptoare, multe, multe adaptoare.
 8. Pretul. Cel putin pentru Romania, pretul va fi prea mare pentru ceea ce stie sa faca. Daca vrei modelul cel mai complex pretul se aproprie foarte mult de cel al unui MacBook. Ca sa nu mai vorbim de alternativele de Tablet PC din lumea Windows. Este mult mult prea scump.

Acum exista si lucruri bune pe care le-a adus iPad-ul si care poate vor ajunge si pe iPhone.

 1. Suport pentru tastatura Bluetooth. La un iPad se poate conecta o tastatura externa prin bluetooth. Acelasi lucru se putea face si pentru iPhone daca acesta era Jailbraked. Oare acum o data cu OS 3.2 Apple va activa aceasta functie si pentru iPhone ?
 2. Cu noua versiune de iPhone OS 3.2 Apple a introdus o functie care se numeste UIFileSharingEnabled si care permite copierea fisierelor pe iPhone sau iPad prin drag and drop ca si cum acesta ar functiona ca un harddisk extern.
 3. Codul folosit pentru realizare de PDF-uri folosit de aplicatia iWork este acum diponibil in sistemul de operare si poate fi folosit de catre dezvoltatorii de aplicatii.
 4. Noul processor Apple A4 care ruleaza la o viteza de 1Gz este un prim semn ca Apple este atent la miscarile concurentei. Deja telefoane precum Nexus One au procesoare care ruleaza la 1Gz. Cu siguranta acest nou procesor Apple va ajunge si in urmatoarea versiune de iPhone.
 5. Pachetul office iWork va fi disponibil prin Cloud. Aceasta nu este o noutate in lumea IT, firme precum Google, Microsoft, Zoho deja ofera aplicatii office care ruleaza online. In schimb aceasta poate sa fie o veste buna pentru utilizatorii de iPhone care au simtit de mult necesitatea unui pachet office. Vestea proasta este ca totul fiind online nu vei putea folosi aceste aplicatii decat daca esti conectat la internet. Cu preturile foarte mari practicate de operatorii de telefonie mobila din Romania acest lucru poate deveni foarte scump.

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.

3 Comments

 • 11/02/2010 | Permalink |

  iWork.com este deocamdata util doar pentru vizualizarea si partajarea documentelor. Chiar daca iPad are o varianta superba de iWork, nu ofera suport pentru iWork.com (adicatelea nu poti sharui documente de pe iPad pe iWork.com, ca de vizualizat se poate si cu iPhone).

  In fine, este un produs interesant, dar, personal, voi cumpara jumatate spre o treime din numarul de iPad-uri care ar fi “necesare” (intr-o lume ideala) pentru companie / familie etc (nu va ganditi la Tir-uri, adicatelea 1-2 in loc de 4-5). iPad va fi un produs foarte bun si longeviv, care va beneficia probabil de upgrade-uri solide in generatiile urmatoare. Astfel, putem sa-i facem loc gradual in viata noastra, pas cu pas, pe masura ce se maturizeaza.

 • Daniel Nanboe
  11/02/2010 | Permalink |

  Eu cred ca noua abordare de business Apple de a lansa produse “beta” este frustranta pentru multi utilizatori. Nu vand servetele ca sa spui ca la sa data urmatoare cand cumpar o sa am doua straturi de harite si vor fi mai bune. Un produs Apple in mod normal trebuie sa aiba o viata de 2 ani intr-o tara civilizata unde iti permiti pretul si 3 la noi in Romania.

  Tu esti multumit sa folosesti un produs nefinisat timp de 3 ani. Ca sa nu mai vorbesc ca imediat dupa ce l-ai cumparat apare o noua versiune la doar 6 luni diferenta. Si atunci chiar te simiti ca un fraier ca ai platit niste bani pe post de cobai Apple. Daca produsul era finisat bine de la inceput atunci nu era o problema. Am cumparat cea mai buna solutie la momentul respectiv. Dar acest lucru nu este valabil pentru iPad. Este departe de a fi cea mai buna solutie.

Spune-ti parerea

Adauga un comentariu mai jos sau adauga trackback de la site-ul tau. Poti sa te abonezi la aceste comentarii prin RSS

Adresa ta de mail nu este niciodata publica. Campuriile obligatorii sunt marcate cu *