iPad

Ok, dupa cum toata lumea stie Apple a lansat iPad. Dupa ani de zvonuri si asteptari marete iPad este o realitate. Pentru mine acest produs este o dezamagire majora. Chiar daca nu am avut ocazia sa-l folosesc doar uitandu-ma la specificatii realizez ca iPad-ul este o dezamagire. Parerea mea este ca Apple a creat asteptari prea mari pentru acest produs si, odata lansat, acesta nu s-a ridicat la nivelul acestora.

Ce cred ca ii lipseste acestui produs:

 1. Nu are multitasking. Pana si iPhone-ul are nevoie de multitasking, iPad-ul trebuia sa includa aceasta functie obligatoriu. Nu pot sa stau pe internet si in acelasi timp sa scriu un document este o functie vitala, avem nevoie de ea.
 2. Cinstit este o dezamagire ca nu foloseste MacOSX. Daca te uiti la alte Tablet PC acestea functioneaza cu Windows 7 si nu Windows mobile.
 3. Nu are camera video. iPad-ul putea sa fie computerul perfect pentru comunicare, iChat sau Skype, probabil ca in stilul Apple acestea vor deveni optiuni in versiunea 2 sau 3 de iPad. Asta daca va mai exista o versiune 2 sau 3.
 4. Ne asteptam la functii touch revolutionare si in loc de acestea am primit aceleasi functii ca cele de la iPhone.
 5. Nu exista Adobe Flash. Cu toate ca noul procesor Apple este foarte puternic si ruleaza la 1Gz, nu exista inca un plugin de Flash. Nu se stie de ce Apple se opune atat de tare acestui plugin mai ales cand cei de la Adobe au demonstrat ca acesta poate rula si pe iPhone. Prin urmare nu este o problema de putere ci mai mult de vointa si business.
 6. Nu are port HDMI si nu poti vedea filme in format HD. Prin urmare acesta nu este un device multimedia nici pe departe.
 7. Cu toate ca designul iPad-ului pastreaza linia Apple, pentru a conecta un USB sau a citi un SD card ai nevoie de adaptoare. Totul se conecteaza prin adaptoare, multe, multe adaptoare.
 8. Pretul. Cel putin pentru Romania, pretul va fi prea mare pentru ceea ce stie sa faca. Daca vrei modelul cel mai complex pretul se aproprie foarte mult de cel al unui MacBook. Ca sa nu mai vorbim de alternativele de Tablet PC din lumea Windows. Este mult mult prea scump.

Acum exista si lucruri bune pe care le-a adus iPad-ul si care poate vor ajunge si pe iPhone.

 1. Suport pentru tastatura Bluetooth. La un iPad se poate conecta o tastatura externa prin bluetooth. Acelasi lucru se putea face si pentru iPhone daca acesta era Jailbraked. Oare acum o data cu OS 3.2 Apple va activa aceasta functie si pentru iPhone ?
 2. Cu noua versiune de iPhone OS 3.2 Apple a introdus o functie care se numeste UIFileSharingEnabled si care permite copierea fisierelor pe iPhone sau iPad prin drag and drop ca si cum acesta ar functiona ca un harddisk extern.
 3. Codul folosit pentru realizare de PDF-uri folosit de aplicatia iWork este acum diponibil in sistemul de operare si poate fi folosit de catre dezvoltatorii de aplicatii.
 4. Noul processor Apple A4 care ruleaza la o viteza de 1Gz este un prim semn ca Apple este atent la miscarile concurentei. Deja telefoane precum Nexus One au procesoare care ruleaza la 1Gz. Cu siguranta acest nou procesor Apple va ajunge si in urmatoarea versiune de iPhone.
 5. Pachetul office iWork va fi disponibil prin Cloud. Aceasta nu este o noutate in lumea IT, firme precum Google, Microsoft, Zoho deja ofera aplicatii office care ruleaza online. In schimb aceasta poate sa fie o veste buna pentru utilizatorii de iPhone care au simtit de mult necesitatea unui pachet office. Vestea proasta este ca totul fiind online nu vei putea folosi aceste aplicatii decat daca esti conectat la internet. Cu preturile foarte mari practicate de operatorii de telefonie mobila din Romania acest lucru poate deveni foarte scump.

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.