Recuperarea unui Mac furat

Laptop-urile Apple si modelele iMac sunt produse foarte cautate de hotii de computere. Daca ne uitam pe site-urile de vanzari online intre privati, vedem foarte multe computere Apple la preturi dubios de mici. De cele mai multe ori aceste computere sunt furate de la noi din tara sau din alte tari.

Exista o serie de aplicatii OSX care combinate cu servicii online iti permit localizarea unui Mac furat.

LoJack (abonament pentru un an US$39.95), Undercover (Abonamentul este de $49.00 platibil o singura data pentru o perioada nelimitata), si MacTrak (la $24.95 pe an ) sunt cateva din programele care iti permit recuperarea computerului sau macar o sansa in plus de a face acest lucru.

Multe din aceste programe au un mod simplu de functionare. O aplicatie care ruleaza in background trasmite adresa de IP si o poza luata cu camera care vine inclusa cu aceste computere.

De curand a aparut o noua aplicatie numita hidden care nu lasa nicio urma de instalare in sistem sau in system preferences. Tot ce trebuie sa faci este sa instalezi aplicatia si sa dai restart.

Atunci cand computerul tau a fost furat intri pe site-ul hiddenapp.com si accesezi codul tau unde schimbi statusul computerului de la “not stolen” la “stolen”.

Serviciul cauta Mac-ul si cand il gaseste in retea iti va arata pe Google Maps unde se afla computerul. O data cu aceste informatii se transmit si poze cu persoana care foloseste computerul, o caputra de ecran, adresa de IP si numele retelei WiFi in care este conectat daca este cazul. Informatiile sunt trimise la fiecare 10 minute atata timp cat computerul este conectat la internet.

Cu informatiile respective puteti merge la un ISP sau la politie si cu putin noroc poate va recuperati computerul.

Din pacate acest sistem nu este 100% sigur. Un hot mai experimentat va sterge si reinstala tot sistemul si o data cu acesta se va sterge si aplicatia de tracking.

Se mai recomanda folosirea unei parole de firmware dar nici aceasta nu asigura decat un siguranta minima impotriva unor hoti mai putin experimentati. Inlaturarea parolei firmware fiind un proces foarte simplu de realizat.

Acum poate nu va puteti recupera computerul dar este bine sa aveti undeva notata seria computerului dumneavoastra Apple. Astfel cand  acesta este furat se poate posta acest serial pe site-uri care se ocupa cu inregistrarea computerelor furate.

Incepand cu luna martie incercam pornirea unui baze de date in care se pot verifica seriale de computere furate. Sistemul va fi doar informativ neavand nici o valoare legala. Totusi este bine sa verifici serialul unui computer Apple inainte sa-l cumperi, de pe Okazii sau alte site-uri similare.

Post to Twitter

Despre Daniel Nanboe

Utilizator Mac din anul 1995, cu experienta in programe grafice, configurarea retelelor mixte Apple, Windows si Linux si utilizator de Mac OS X si Linux. In momentul actual este Directorul de creatie al firmei Hype si editor pentru Punctmac.ro.